Stránky

Nenávidím své jméno!

Irena zní hrozně tvrdě. "Irenko" jsem mimo svou rodinu slyšela naposledy na základce, od střední až do současné dospělosti jsem veřejně známá jako "Irena". Brr. Občas se někdo rozvernější zmůže na Irču, ale to se mi taky moc nelíbí. Proto se v rámci bližších kruhů (a virtuální reality.) snažím být oslovována tak, jak mi od dětství říká máma - Iri. Jenže zbývá příjmení. Nováková je skutečně neskonale krásné a originální, že?:) Na sociálních sítích a blogu jsem si proto své jméno po vzoru hollywoodské krásky Kim Novak zkrátila na Iri Novak, v rámci práce jsem ovšem Irena, Irena Nováková. Lidi mě tedy buď oslovují Ireno, nebo paní Nováková. Při obojím vždy zatrnu, ale s o to větší chutí si pak užívám svou mimo pracovní identitu.

Ve spojení  s Irenou by se mi líbilo třeba Sophia, tak jak si říká newyorkská kreslířka, kterou sleduju na tomhle blogu. (Ten je zároveň zdrojem následujících obrázků).
Panda girl by Irena Sophia
Santa´s helper by Irena Sophia
Se svou nenávistí k vlastnímu jménu se občas bezelstně svěřím mámě. Pokaždé se ptám - "Proč jste mě pojmenovali Irena (vím to, je to po mé pratetě), když je to tak hrozný jméno?" A máma se na mě pokaždé podívá a překvapeně se zeptá: "Tobě se nelíbí Tvoje jméno?" No a tuhle střídmou konverzaci už vedeme pravidelně několik let. Je to asi stejné jako když se jí opakovaně ptám, proč jsem po ní místo zelených očí a orientačního smyslu zdědila pouze sklon k chaosu a zmatkování. Místo odpovědi následuje údiv, že jsem na sobě s něčím nespokojená.)

Kdybych si mohla vybrat, jmenovala bych se Mia, Viktorie (říkala bych si Viki) nebo Lilian (říkala bych si Lili). Poslední zmíněné jméno jsem plánovala dát své dceři, jenže k Novákové to jaksi nepasovalo a tak jsme radši vybrali Dominiku (a říkáme jí Domi.)

29 komentářů

  1. co je po jménu ... :-)
    mám heslo od svého muže - nebojuj s ničím, co nezměníš - tím si ušteřím vážně mnoho starostí.
    Krom toho - Mohlas být třeba Věnceslava :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, vždycky všechno může být ještě horší.)

      Vymazat
    2. Jo a heslo Tvého muže si ukládám do paměti, zní to velmi rozumně:)

      Vymazat
  2. Iri je krásný a jinak Tě neznám...tolik ke jménu. Co se týká příjmení, od mala jsem si přála být Nováková, Novotná nebo Dvořáková a řekla jsem si, že si nikoho jiného nevezmu :D. Myslím, že lidé kolem nejsou moc kreativní, když se to však týká mého příjmení, tak to mají fantazii nekonečnou... Napíšu někomu e-mail, kde je v adrese jasně vidět, jak se jmenuji a při odpovědi je v oslovení v mém příjmení VŽDY chyba. S gustem odpovídám, že nikdo takový tady není! :D Takže asi tak no. Jana dobrý, příjmení hrůza...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Ano, to se mi u Novákové většinou nestane.) A děkuju za slova, že Iri je krásé, takové pochvaly mi vždy kompenzují nechuť k té základní podobě:)

      Vymazat
  3. Také jsem dřív byla nespokojená se svým jménem...Celou základku jsem neslyšela nic jiného než: Tereza .... má z železa a .... z plechu má na ní blechu....
    Teď už jsem si na moje jméno zvykla a všimla jsem si, že šlo teď hodně do mody, tak snad chudinky malé nebudou mít stejné zážitky jako já.
    A je pravda, že vždycky může být i hůř :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je ale buranské ... doufám, žes jim to nějak vrátila! Tereza je v posledních letech opravdu populární. Tady http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/deti/nejoblibenejsi-jmena-pro-deti-eliska-po-13-letech-porazila-terezu_252715.html píšou, že dokonce 13 let byla na prvním místě, loni ji předhonila Eliška (to mě docela překvapilo).

      Vymazat
  4. Iri, máš krásný jméno! Je zajímavé, jak většina lidí je svým jménem nespokojená, ale okolí se líbí, moje jméno ve formálním tvaru se mi taky nelíbí a když mě tak někdo osloví, necítím se zrovna dobře :-) Ale věřmi, že Irena je opravdu krásné jméno :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, děkuju:)) No to je jasný, každý si stěžuje na zbytečné věci.) Mně se v Tvém případě nejvíc líbí právě Alizia a na oslovování Ali, takhle zkracuju skoro všechny jména, co se dají:)

      Vymazat
  5. Myslím, že Renata /jako já/ to má s Irenou podobné - obojí zní dost tvrdě a navíc, když si vzpomenu jak všechny děti ve školce mi říkali Lenatka. Ovšem já jsem ještě navíc Renáta. Taky jsem se jeden čas tázala mé maminky proč si nedali víc záležet? Ale ono to má docela zábavný příběh, který docela ráda vyprávím. Za svobodna jsem se těšila až se vdám, protože jsem měla velmi složité německé příjmení a nakonec je ze mě Křivá, zlatá Nováková. Muž totiž odmítal si vzít to krkolomné německé. Ovšem vybrat jména pro děti bylo docela peklo, navíc, když máme rádi neobvyklejší jména. U druhého syna už jsme to riskli, snad se s tím popere. Nedávno jsem se seznámila se sousedy, jejichž děti páreček se jmenují po rodičích - holčička po tatínkovi,... a to mi zase přijde trošku nuda. Ale hlavní je, kdo se za jménem skrývá, to je na tutovku. Iri Novak se mi ale líbí moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenatka je náhdou docela roztomilý:) Já jsem zase od uvedení filmu Kurvahošigutntág poslouchala, jaká jsem "héééérečka".) A máš pravdu - Renata je co do tvrdosti Ireně podobná, ale Renáta zní celkem vznešeně, se mi zdá.)

      Vymazat
  6. Naprosto souhlasím s Caryfuckou. Iri Novak zní zcela noblesně a umělecky navíc :-) A mezi námi Barbora zní taky velmi tvrdě, nicméně už pár let k tomu nosím Grünwaldová a s touto kombinací jsem spokojená. Ale je fakt, že Barbora mě vlastně nikdo neříká. Iri, máš krásné jméno tak ho hrdě nos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:)) No Barbora je práv dobrý, neb se dá krásně zdrobnit do Báry či Barunky. A Barbora Grünwaldová zní harmonicky, to je fakt.

      Vymazat
  7. Haha, Iri Novak je ale super!

    Mňa mojí drahí rodičia pomenovali "Miloslava" ale ja som si to šikovne premenovala na "Mia" a tak sa predstavujem kadiaľ chodím.
    Z priateľov mi nik nepovie ináč, teda ak áno, tak schytá bitku :D

    krásny dník

    OdpovědětVymazat
  8. Udělat z Miloslavy Miu je skutečně velmi šikovné:) Já bych v případě druhé holčičky Miu chtěla rovnou, ale nevím, zda to jde, a navíc k Novákové to zas moc nesedí:)

    OdpovědětVymazat
  9. Mamina je tiez Irena, a rovnako sa jej to meno nepaci:) ja som Barbara a ked som bola mala, tak som to nemala rada, bolo to moc tvrde, dve r v mene ma tusim iba Gertruda:) a este mi hovorili Barbora a to som vtedy neznasala, kebyze aspon Barborka, ale bez k....:))) a v Cechach sa aspon pouziva o na konci - Barbaro, a to sa mi paci:) a este jedna vec, ked je v mene r tak to tak vyrazne znie, Iri Novak je super:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodička:) A to je pravda, že dvě "r" jsou vzácné, taky mě jiná jména než Barbora/Barbara a Gertruda nenapadají. Barborka je ale hezký, tak doufám, že teď už Ti tak někdo hovori.)

      Vymazat
  10. Ber to pozitivně. Z Irena není tak časté jméno. Např. mé jméno, Anna, je velmi časté, takže když nás na školním kroužku bylo 5 Aniček, byl to pro učitele docela problém. A tvé příjmení nikdo nemůže zkomolit. Moje (Libánská) mi komolí všichni a pořád. Líbanská nebo Líbáňská či dokonce Lipanská. Věř, že je to leckdy vážně k vzteku (kór, když to někteří profesoři dělají naschvál). "Iri Novak" zní dost dobře, navíc je to srozumitelné i pro cizince. ;) A pak...vždycky na tom může být člověk hůř. Chudáci děti, které maminky pojmenovaly třeba Esmeralda apod. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Anička se mi zrovna moc líbí, jmenovala se tak moje nejlepší kamarádka v dětství.) Pamatuju si, že když jsme byly u naší babičky, která nás učila zpívat různé lidovky, Anička byla hrdinkou každé druhé, za to o Ireně nikdo nezpíval - tehdy mi to bylo docela líto ... opravdu není moc časté:) A je super, že Iri Novak je potenciálně srozumitelné i v cizině, jen škoda, že se živím češtinou, a nemůžu si tak naplánovat mezinárodní kariéru:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No... ono slýchat Ančí, kozy ti tančí, Anička, kozí nožička nebo když Anička konopí močila.... někdy jsem se cítila (a cítím :D) docela dotčená :D

      Vymazat
  12. Já se připojuji k obdivovatelům tvého uměleckého jména Iri Novak :-) Iri se mi líbí moc :-)
    Ale překvapilo mě nedávno na sociálně-psychologickém výcviku, kolik lidí se při jedné z aktivit přiznalo k tomu, jak bojují se svými jmény, která nesnáší. A co za příběhy a pozadí často jména mají. Mám kamarádku, která své jméno nesnáší proto, že jí ho dala maminka natruc po svém milenci, a tatínek za to kamarádku vyloženě nesnášel a nakonec obě opustil...
    Já sama jsem Barbora, teď v manželství mám i příjmení na B a za chvíli snad budu ještě Bc. Tahle tři Bé nemá snad ani cenu nějakým magistrem kazit ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Tvé tři "B" mě pobavily, držím k nim palce.) A děkuju za další "Iri" fanynku!:)

      Vymazat
  13. Iri Novák je moc hezké... Myslela jsem si, že jsi žila v zahraničí. Zní to fakt umělecky a noblesně, jak říká Bára.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to mi lichotí, že jsem vzbudila světový dojem:) V zahraničí (Londýn) žije od dětství jen má sestra, která mě před svými britskými kamarády vždy představovala jako Iri, protože "Irene" se prý v Anglii jmenují jen babičky - tak old school tam tohle jméno prý je.)

      Vymazat
  14. :)) moje mama je taky irena a taky to nema rada, ze to zni tvrde. iri novak zni naopak vyborne, fakt! jeste znam jednu irenu, ktere se rika iris ,) a to mi zas pripomina maminku capkovy dasenky ,) a moje babicka anezka si nechavala zamlada rikat agnes.. jo a jedna kamaradka si to jmeno liliana doplnila na vlastni zadost na urade jako prostredni jmeno, a hotovo ,) muj syn a muz maji uzasne prijmeni, kterych je v republice jen asi 15, khin, a to by ses taky nakroutila hlavou, jak to jde nadherne komolit ,)))) uz budu koncit, ale jeste jedny jmena si neodpustim ,) kamaradu snove se jmenujou prostrednimi jmeny leon a tiger a prijmenim man. takze verim, ze mia by ti taky pripadne prosla!

    OdpovědětVymazat
  15. Iri,vim presne o cem mluvis.Jmenuji se Nora a milionkrat jsem uvazovala,ze se prejmenuji na Julie,Viktorie atd.Ani bych to nemusela nikomu zduvodnovat......Neni komu,ale tak nejak ve me prevladla ucta k mamince,ktera mi ho dala.Zdravim a dekuji za blog.Rada tukam a vchazim na navstevu.N.

    OdpovědětVymazat
  16. Mám sestru Irenu a já sama jsem Ilona , taky po nějaké vzdálené příbuzné ;-)
    Už jsem si za ty roky na své i sestřino jméno zvykla a nijak ho neřeším :-)
    Mně se od malička zase líbilo jméno Veronika a tak dcera dostala tohle jméno, zatím si nestěžuje a pevně doufám, že ani nebude ;-)
    Irena Nováková není úplně špatný, ale Iri Novak to už vysloveně světácké ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. Tak tohle mně opravdu pobavilo jako už dlouho nic! Mě se Iri Novak šíleně líbí a dlouho jsem přemýšlela, jestli je jméno skutečné nebo ne a myslela jsem, že ne. Moje dvě nejlepší kamarádky se jmenují Irena, (teda Iris a Iren) a to jméno mám ráda. A Nováková - moje rodné příjmení bylo tak blbý, že v telefonu už jsem rovnou spellovala, takže já bych se nezlobila.
    Asi každá řešíme to samé:-) Já se jmenuju Dita - přesně vidím ten výraz v obličeji, když se představím - i když teď se o popularitu tohoto jména postarala Dita P. a Dita von Teese, obě mám moc ráda. Ve škole to bylo pořád od učitelek: Dita dcera člověka (příšerný komunistický román), v lepším případě Dita Saxová(to můžu, krásná vysoká modrooká blondýna od mého milovaného Lustiga-jako by mi z oka vypadla :-) Prostě já zase jako malá toužila po úplně obyč jménu jako Jana nebo Gábina, abych zapadla a měla klid.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď si zas pobavila Ty mě:)) A ano, ano, Dita je právě teď supercool.) a to nejen kvůli těm dvěma zmíněným, ale celkově jsou teď v kurzu tyhle krátká a úderná jména, mám pocit.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)