Stránky

Jsou potřeba služby interiérového designéra?

Dost dlouho jsem žila v přesvědčení, že ano. Sama vážně zvažuju, že si nějakého najmu, aby našemu podkroví dodal řád. Je tu sice plno krásných koutků (na ty já jsem expert.), ale z praktické stránky by to tu chtělo vylepšit. Třeba změnit systém osvětlení, nějak lépe zařídit galerii a taky zrekonstruovat kuchyň. A tohle všechno bych moc ráda svěřila do rukou profesionála. Stejné pohnutky měl i finský barista Lauri Pipinen, když se před lety chystal otevřít svůj podnik Good Life Coffee. Služeb designéra ale nakonec nevyužil a do zařizování interiéru nové kavárny se pustil sám se svou ženou. Výsledek je ohromující. Ti seveřané mají cit pro estetiku zkrátka v krvi. A  díky lásce k vintage věcem k tomu nepotřebují ani velký rozpočet.

Cílem bylo vytvořit útulný a bezstarostný prostor. Povedlo se.) Zelené lampy jsou z jedné staré prasečí farmy. V rozhovoru pro časopis Kinfolk, který je zdrojem všech fotek, Lauri říká, že když je kupoval, bylo to na nich dost znát (=cítit.)

Většina nábytku je z druhé ruky a finského původu. I na plakátu kavárny Good Life se podílel finský ilustrátor Sami Viljanto. A tapeta, co je vidět na první fotce, je od finské značky Marimekko. Stoličky jsou ale ze Švédska, z Ikey.)

V kavárně Good Life Coffee je i vzácný kousek od finského designéra Ilmara Tapiovaara: stůl Pirkka, který má v portfoliu finská značka Artek.

Autorem fotek je Fin Mikko Ryhänen, který se mimo jiné podílel právě na kampaních zmíněných značek Marimekko nebo Artek. Jeho fotky jsou překrásné. Kafe třeba umí zachytit tak, že i když ho piju jen pod tlakem okolností, z jeho fotky na něj mám obrovskou chuť.)


Autorem loga Good Life Coffee je finský grafik Jari Salo.

16 komentářů

  1. Chci se jmenovat Lauri Pipinen a chci mít taky takový podnik a cit pro estetiku! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Já jen ty další dvě věci, ha ha.) Lauri Pipinen je z českého pohledu pro chlapa fakt děsivé jméno, ale třeba u nich je cool.)

      Vymazat
  2. Designera klidne, ale spis jen na radu. Urcite bych ho nikdy nevyuzila tak, aby mi navrhl bydleni na miru. Bydleni uz by pak nebylo o me, ale o nem/ni. Hezky novy rok, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že takhle to být nemusí. Když mu klient řekne, co má rád, co mu dělá radost, a co k bydlení potřebuje, tak by měl byt zařídit přesně v jeho stylu. Třeba mu předvybere možnosti, ze kterých pak vybere tu finální. Anebo mu může i ukázat nový pohled na věc a nabídnout také nové možnosti při zařizování, o kterých klient dosud netušil. Nebo aspoň takhle si to u profi designérů představuju:))

      Vymazat
    2. Jojo, jak jsem psala, spis radu nebo nastrel, ale aby mi designer vybral konkretni pohovku, komodu, kreslo....spis aby dal moznosti, ze existuje to a to a klient by si pak vybral. Mozna je to i mou povahou " mit k tem vecem nejaky vztah" nebo aspon pocit, ze jsem si to sama vybrala. Vzdycky kdyz vidim ty ruzne prestavby v TV, trochu se mi jezi chlupy, i kdyz nekdy se to opravdu povede. Jinak to "kaféčko" v postu je krasne !

      Vymazat
    3. No jo, když všechno co se točí pro televizi, nemůže být nikdy zcela autentické.) Jen málokterá proměna se mi fakt líbila a ne vždy se designéři řídili tím, co chce "zadavatel, ale míchali do toho věci od sponzorských firem, to co na kameře vypadá dobře apod. Nebo aspoň já jsem to tak vnímala:) A jinak Ti naprosto rozumím, zas ale mám představu, že designér ví víc než já, a může mi ukázat i věci, který bych nez něj třeba neobjevila. (Aspoň doufám:))

      Vymazat
  3. Iri to je báječné, já tohle kombinování miluju! Pokud někomu chybí fantazie, odvaha a nemůže se pohnout z místa a najde spřízněnou duši v podobě designéra, vznikne originální, promyšlený a na míru zařízený prostor. Mně to baví, tak si do toho kecat nenechám :-). Ale kdybychom stavěli na zelené louce a měli velkorysý rozpočet, nechala bych si vytvořit umělecké dílo od bratrance architekta, který prostě umí. Teď se jen děsím, až jednou přijede, co tomu řekne :-D. Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tebe to nejen baví, ale taky moc dobře jde:) A nemá bratranec své stránky, že bych se mrkla:) Díky.

      Vymazat
  4. Naprosto boží. Ty světla!!! Jinak si myslím, že interiéroví designeři jsou potřeba, už proto, že se dokážou zcela oprostit od verze "před" a vnímat celej prostor jako koncept. To myslím hodně lidí nedokáže, tak nějak jako "zrušit všechno a celý znova"... Pokud se tohle někdo naučí plus má vkus, může toho designéra dělat taky. Si myslim. Né?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě, člověk má prostor zažitý a těžko si dokáže představit, že by to šlo i jinak - líp.) A vlohy na to mohou mít i lidi, kteří se navrhováním interiérů neživí, to je jasný. A spoustu blogerek je toho důkazem:)

      Vymazat
  5. krásný to je! já si tyhle věci ráda dělám sama(včetně přebarvování nábytku apod), stačí si nakoukat pár oblíbených interiérů a pak tvořit, je to zábavnější než to nechat na někom jiném, celý ten proces kdy se rodí novej byt je nádherný! už abych zas mohla něco předělávat !

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Já když se dívám na podobně krásný podniky, tak taky:)

      Vymazat
  7. Finům jsem propadla. Mají opravdu cit. Hned šlo poznat, že ta fotka je z Finska.

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký den, v článku píšete i o změně interiérového osvětlení. A to je přesně to, co teď řeším. Chci se zeptat, jak jste nakonec u Vás osvětlení vyřešili? My s mužem uvažujeme o LED technologii osvětlení domu a zejména potom tyto LED pásky. Které bych třeba já osobně chtěla mít na podsvícení obývací stěny a podsvícení postele v ložnici. To by se mi moc líbilo. Jak jste prosím toto řešili vy?

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)