Stránky

Designblok 2014, Art House

Návštěvu v Colloredo-Mansfeldském paláci jsem původně stejně jako loni plánovala vynechat. Nebyla jsem si jistá, zda alternativně pojatému designu budu rozumět, což jinými slovy znamená, že jsem zkrátka měla předsudky. Pak jsem ale s mluvčí akce Bárou Švehlovou sestavovala kolekci pro Dejmidarek.cz zaměřenou na to nejlepší z letošního Designbloku a její nadšení z instalace od Evy Eisler a šperků Gijse Bakkera ve mně vzbudilo velkou zvědavost. Opravdu je to tak skvělé? Je. A dokonce ještě lepší. (Než jsem si uměla představit). Vystavené objekty na pomezí designu a umění spolu s atmosférou barokního paláce vytáhly mou mysl z kolotoče každodenních dnů a přiměly mě přemýšlet o věcech, na které si většinou neumím udělat čas. Bylo to příjemné. 

Šperky z křišťálových komponentů a svítidla z foukaného skla od Evy Eisler a mini objekty ze skleněných korálků od deForm. Obojí pro Preciosu
Byt sběratele - skvělá výstava šesti pražských starožitníků a obchodníků s uměním, jejíž součástí je více než stovka předmětů od nábytku až po šperky v celkové odhadované hodnotě kolem 10 milionů korun.
Předaukční výstava designu 20. století, vpravo nahoře je kolekce nábytku Insulaire od studia Numéro 111.
Šperky od Gijse Bakkera mám jenom ve své paměti, ve které také utkvěla jeho slova z rozhovoru pro Designblok magazine. Holandský šperkař v něm vysvětluje hlavní smysl značky chp...?, prostřednictvím které chtěl propojit svět designu se světem návrhářů šperků. "Svět šperku totiž tvoří velmi uzavřená skupina introvertních tvůrců, takže velký svět designu sotva tuší, že existujeme." Není to zvláštní? Šperky, kterými chceme především upoutat pozornost, tvoří lidé, jež se pozornosti naopak bojí. 

Gijs Bakker: Profile Brooch (1983) I když moc nemám ráda svůj nos, vlastní profilový šperk by se mi líbil.)

Šestnáctý ročník Designbloku včera skončil a já mám zase na chvilku o čem přemýšlet. Mé první dojmy si můžete přečíst v těchto reportech a na Dejmidarek.cz v kolekci mluvčí akce Báry Švehlové pak najdete, co ji na letošním Designbloku zaujalo nejvíc. 

3 komentáře

  1. Byt Sběratele musel být super. zase mě zmáhá lítost, že jsem se tam nedostala. A s introvertním přístupem souhlasím, takoví umělci už jsou! Naštěstí díky life marketům už umím dokonce pozdravit a bavit se s cizími lidmi. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy zrovna z výstav v tomhle domu jsem měla takové rozporuplné pocity. Nebo spíše jsem se na budovu samotnou soustředila natolik, že všechen design tak nějak pobledl. Šperky se mi moc nelíbily, popravdě jsem čekala nějakou inovaci, a to, co obvykle.
    Nejvíce se mi z vystavených líbil pokoj sběratele a v zadní místnosti v druhém patře vázy s obrázky - například muž v obleku na slimákovi a podobně. :D

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)