Stránky

Jak se bydlí v centru Prahy

Kousek od Národního divadla, v ulici, ve které se nachází Kavárna Slavia, stojí starý činžovní dům. Když otevřete jeho hlavní dveře, přejdete pavlač a vystoupáte až na vrchol točitého schodiště, dostanete se do podkrovního bytu, jehož krása vám vezme dech. Nejdřív vás oslní to, jak je velký. Pak si všimnete starých pokladů, které ale zároveň krásně ladí s moderním vybavením. Moderním a ekologickým. Tenhle mezonet je totiž dokonalou ukázkou trvale udržitelného designu, který tady má hlavní slovo v kuchyni, v koupelně i v obýváku. Konkrétně jde o udržitelné výrobky značky Ikea, která se v téhle skutečné domácnosti na Smetanově nábřeží rozhodla ukázat, jak vypadá ekologické bydlení.
Vaření, umývání, skladování. K téměř každé činnosti v kuchyni byl přiřazen kartónový vzkaz s radou, jak se v téhle místnosti chovat ekologicky. 
A tady jsou konkrétní příklady. Třeba, že vodu, ve které vaříte vajíčka, můžete později použít na zalití bylinek. Ty vlastní mimochodem pěstuje jen pětina českých domácností. 
Rady se týkaly i skladování potravin. To, že banány nepatří do ledničky, se docela ví. Teď už tam ale nebudu dávat ani rajčata. V ledniččce ztrácí živiny i chuť.
A na tomhle sporáku vznikal luxusní oběd...
...losos se salátem a brusinkovou omáčkou všem moc chutnal.)
Taky bych si přála mít tak velký obývák, aby v něm byla jídelna...
... knihovna...
... i čtecí koutek. Lampa Jansjö s vestavěnou žárovkou LED šetří místo i energii. 
Šetření vodou je v koupelně klíčové. Díky perlátoru, který mísí proud vody se vzduchem, se snižuje její spotřeba.  
A šetřit se dá i místem. Kachnička z nové kolekce Sprutt je roztomilá a navíc plní funkci úložného prostoru. Jak?
Takhle. Foto: Ikea
Procházet se po tom krásném bytě, který není jen ukázkovým interiérem, ale žijí v něm skuteční lidé, se mi vážně moc líbilo. Obzvlášť když prohlídka byla spojená s komentářem zaměřeným na udržitelný design, o kterém se sice hodně mluví, ale v praxi malo ví. 

Podle průzkumu, který Ikea ČR realizovala s výzkumnou agenturou Simply 5, například téměř 80 procent českých domácností občas myje nádobí nešetrně pod tekoucí vodou. A necelých 60 procent přiznává, že minimálně jednou měsíčně vyhazuje nespotřebované jídlo

Jsou tu ale i dobré zprávy. Svědomití jsme například v oblasti třídění odpadu - tuhle činnost doma alespoň někdy dělá více než 90 procent dotazovaných domácností. A 27 procent z nich dokonce občas zachytává z kohoutku studenou vodu předtím, než začně téct potřebná teplá, a později ji využije například k zelévání květin. Hlavním problémem ovšem zůstává neznalost. Lidé šetřit energií chtějí, ale často neví, jak na to. Proto Ikea dala dohromady rady, jak bydlet útulně, ale zároveň šetrně, a také připravila test, ve kterém zjistíte, jak jste na tom. 
Moje ekologická předsevzetí: Pěstovat vlastní bylinky, šetřit víc vodou a balit chleba do utěrky. Foto: Ikea

Já sama jsem si po čtvrtečním setkání vzala k srdci těchto 5 rad:

Vypni vodu! Ano, máme myčku, ale taky dost často a zbytečně oplachuju drobné kousky pod tekoucí vodou. Výsledná spotřeba: až 120 litrů vody (oproti 10 litrům při mytí v myčce)

Dovař vajíčka, vodu nech na potom. Tahle rada s následným zalitím bylinek mě fakt zaujala a navíc jsem se od pana kuchaře dozvěděla, že vajíčka se pro dokonalejší zachování živin mají připravovat pouze při 80 stupních Celsia. Rada tedy zní: Přiveďte vodu k varu a nechte v ní vejce dojít. 

Baterie s perlátorem může snížit spotřebu vody až o 40 - 50 procent.  Chystáme se předělávat kuchyň a výměna baterie je součástí plánu.

Káva a levandule pro voňavý koš. Když jedno nebo druhé nasypete do koše předtím, než do něj dáte pytel, zabráníte případnému zápachu. 

Kup jen to, co sníš. Tahle rada je hlavně pro mého muže. Má občas příliš velké oči.)

26 komentářů

  1. Jsem vážně ráda, že s tím zaléváním vystydnutou vodou po uvaření vajec, nejsem za výstředního exota. Naopak, tímto článkem se potvrdilo, že jsem v kurzu :-). V zásadě, nesnáším plýtváním, nejvíce potravinami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě lépe, jsi napřed.) Snad vás (nás) takových bude brzy víc. Co nejdřív, co nejvíc.

      Vymazat
  2. Kdybych já sepsala všechny své šetřící metody, tak na mě zavolají Chocholouška. Tím jsem si jistá!

    OdpovědětVymazat
  3. Mila Iri,
    uzasny clanek, Nad usporami energie a prostoru by se melo zamyslet hodne lidi :-) Dobry tip s rajcaty ...
    Hodne uspechu
    EM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu i komentář a taky přeju hodně úspěchů. Tvůj blog i eshop mám moc ráda:)

      Vymazat
  4. Je skvělé, že se IKEA rozhodla něco takového prezentovat v běžném bytě..škoda, že to není přístupné veřejnosti, aby se co nejvíce lidí inspirovalo.. A líbí se mi ty tipy rozvěšené na kartonu ^_^

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo no, ale když v něm lidé fakt žijí, asi by tolik návštěv neunesli...tak tu krásu aspoň zprostředkují blogeři a novináři:)

      Vymazat
  5. Iri, bezva článek! Mají to pěkné, třeba podobný byt postaví i v rámci obchodního domu :))

    OdpovědětVymazat
  6. Mužů se zeptat jak se člověk dostane na prezentaci Ikea bydlení? Chápu to dobře, že musí být bloger Ikea si jeho blogu musí všimnout a oslovit ho a on pak musí podat svědectví, že tam byl viděl a líbilo či nelíbilo (to asi taky může) ale jak vidím fota tak se muselo všem libit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Báro, ano, myslím, že tohle se fakt povedlo. Skvělý nápad na prezentaci. Ty Ikee važně nechybí.) A co se týče pozvání na tuhle akci...když má člověk médium, které se věnuje bydlení nebo životnímu stylu, a má tak o novinkách kam napsat, a blog/web/časopis má svoje publikum, tak se značky s pozvánkou ozvou určitě rády.

      Vymazat
  7. To je taková nádhera. Moc mne mrzí, že jsem neměla čas a nedostavila se do tak nádherného interiéru... Super článek Iri! Děkujeme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem tajně doufala, že Tě tam potkám. Tak snad příště:)

      Vymazat
  8. Krásný.. nevíš prosím odkud je ten závěs s banány a rajčaty? V Ikei jsem ho nikdy neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju... a měla jsem za to, že je od nich. Poptám se.

      Vymazat
    2. Tak jde o jarní novinku, je to závěsná smaltovaná mísa kombinovaná s bambusem, prodává se po kuse a na Zličíně už ji mají skladem:)

      Vymazat
  9. Jestli se nepletu, jedná se o byt, kde byly natáčeny díly s Italem Emanuelem Ridim o vaření....moc se mi líbil už na obrazovce :) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi je to vytížený byt.) Díl jsem neviděla, ale věřím tomu, že se mu tam vařilo moc dobře:)

      Vymazat
  10. Krasny byt a krasne napady, jen prosimte Iri, zasadni otazka:), jak dlouho maji dochazet vajicka v te varem prosle vode? Nezminil se pak kuchar? Treba 15 min? Nebo vic?
    Monduelle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, tak to nevím.( Ani nevím, jak se jmenoval. Ale zjistím to a napíšu mu:)

      Vymazat
    2. Dobry den, myslim ze snad 45 minut

      Vymazat
  11. Dobrý článek, já komentuji dnes poprvé, i když blog čtu, ale tak nějak na přeskáčku nebo co mne zaujme. S tou vodou z vajec to je dobré, to by mne nenapadlo. My máme v domě i popelnici na bio odpad (v létě teda síla kvůli octomilkám, to je vražedné hejno :D), ale je to podle mě perfektní a dokonce jsme museli objednat druhou, jak se to ujalo! Ale i tak se najde člověk co tam hodí plast...Tak snad bude více firem, které půjdou podobným směrem jako Ikea...

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)