Stránky

Galerie v přírodě

Krásná funkční architektura s technicky i esteticky dokonalým interiérem je sama o sobě stavebním skvostem, který v případě White gallery hýčká skvosty výtvarné. Na louce v lesním zátiší vesnice Osík blízko Litomyšle ji nechal postavit Martin Janda jako chrám pro sbírku umění své maminky, výtvarnice Ludmily Jandové. K vidění jsou ale i další díla talentovaných umělců, která vznikala od druhé poloviny dvacátého století. Aktuálně v galerii vystavuje malířka, grafička a sochařka Adriena Šimotová. Její chaotické obrazy mě ale trochu děsí, takže je sem dávat nebudu.)

White gallery vznikla na základě návrhu Martinova dědečka, který dotáhl k dokonalosti architekt Jiří Krejčík ve spolupráci s Markem Tichým. Jako zdroj inspirace jim posloužily "domy v přírodě" z 30. až 50. let minulého století s odkazem na architekturu Ludwiga Mies van der Rohe. Slavný autor brněnské vily Tugendhat se soustředil na funkcionalismus, což je znát i na White gallery. Ta v silně zjednodušeném pojetí funguje jako dům v domě, kdy vnější vrstva chrání křehký vnitřek. Depozitář tak zaručuje ideální klimatické podmínky, které kresby, malby a grafiky co nejdéle zachovají v jejich původní kráse. 


Ta ale i přes kvalitní péči netrvá věčně, a proto je v galerii také perfektní technické zázemí pro převedení děl do digitální podoby. Pomocníkem v této oblasti je mimo jiné iMac od Appla, jehož minimalistické křivky kovového těla harmonizují se strohým, ale elegantním interiérem. Dokonalý = nudný, zapsala jsem si jednou do sešitu slova své češtinářky, a něco na nich asi bude. Ale vzhledem k tomu, že galerie se neobývá, ale navštěvuje, je dávka téhle nudné dokonalosti tak akorát pro pocit maximálního estetického uspokojení. Na jeho počátku je už samotný pohled na bílou budovu poeticky obklopenou velkorysou zelení, jejíž půvab nezanikne ani s příchodem podzimních barev.


www.whitegallery.cz
Křeslo Barcelona od Ludwiga Mies van der Rohe, www.whitegallery.cz

www.whitegallery.cz

Dokonalá organizace i za pomoci elegance moderní techniky, www.whitegallery.cz

www.whitegallery.cz

4 komentáře

  1. Díky za skvělý tip, to musím vidět naživo! Je to úžasné!

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se na to chystám a chci to stihnout, dokud je teplo. I když White gallery obklopená sněhem taky může být krásná, asi se teda rozhodnu podle výstavy.)

    OdpovědětVymazat
  3. Já tam byla a doporučuju: pana Jandu na osobní prohlídku, budovu a pak se kochat venku, vskutku krásné odpoledne! Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za tipy, snad se tam brzo dostanem.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)