Stránky

Japonismus v českém umění

Tak dlouho jsem si říkala, že mám na tuhle výstavu dost času, až jsem to samozřejmě zase skoro nestihla, a navštívila ji až poslední den. A stálo to zato. Jestli se o Japoncích říká, že z každé inspirace vezmou to nejlepší, a dovedou ji svým vlastním způsobem k dokonalosti, tak čeští umělci v téhle dovednosti rozhodně nezůstali pozadu. České obrazy, plakáty i architektura z období od druhé poloviny 19. století do začátku 30. let inspirované Japonskem jsou ukázkou skvělého řemesla i výtvarné fantazie. Co jsem ovšem nestihla, byly tématické workshopy, které se v rámci výstavy Japonismus v českém umění pořádaly. Třeba malování na porcelán, zdobení vějířů nebo tvorba vlastního kimona ... No, to mě trochu (dost) mrzí. 
Výstava se letos nepořádála náhodou. Rok 2014 je totiž rokem výměny mezi zeměmi visegrádské čtyřky a Japonskem.
Informace o japonském umění a kultuře do českých zemích začaly prosakovat od druhé poloviny 19. století díky tehdejším cestovatelům a také umělcům a obchodníkům, kteří navštívili světové výstavy v Paříži, Londýně nebo ve Vídni. Cestovatelem a zároveň umělcem byl malíř a grafik Emil Orlik, který měl na šíření povědomí o Japonsku v českém kulturním prostředí významné zásluhy. Právě  on je autorem barevného dřevořezu Dva Japonci, který se stal ústředním motivem výstavy.  
Podobizna paní Filipiny Hrušové s dcerami od Vojtěcha Hynaise z roku 1897 ukazuje, že japonské dekorace byly součástí tehdejších moderních domácností z vyšších vrstev.  
Do českého prostředí ovšem nepronikal jen japonský výtvarný styl charakterizován výraznou linkou, atypickou kompozicí či specifickou technikou dřevořezu, ale také tamní životní styl. Začaly se zakládat první čajovny, které si od té doby uchovávají v Čechách celkem silnou tradici. Ikonickým podnikem byla Restaurace Sakura v Roztokách, která se nacházela vedle japonizující vily Joea Hlouchy - českého japanologa a sběratele umění. 
Hlouchova vila v Roztokách
Plakát Hotelu Sakura od Josefa Weniga z roku 1927
Hotel Sakura
Podobným podnikem byla také kavárna Jokohama v pražské Lucerně. Foto: web výstavy
Z výstavy Japonismus v českém umění
Výstava se pořádala v Salmovském paláci na Hradčanském náměstí, kde je také krásný obchůdek s publikacemi, porcelánem, plakáty i textilními doplňky. Koupit tady můžete také dvě publikace, které k výstavě vyšly - Japonismus v českém umění v česko-japonsko-anglické verzi a Japonisme in Czech Art v angličtině. Já přemýšlím o té první. 

Obchod v Salmovském paláci
Knížky si můžete objednat také přes e-shop Národní galerie

1 komentář

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)