Stránky

Hezky dětsky skandinávsky

Filmy, literatura i design severoevropských autorů má zvláštní atmosféru. Vysvětluju si to tím, že o co uzavřeněji skandinávci působí navenek, o to bohatší je jejich vnitřní svět. Neztrácí sílu komunikací a tak jí mají dostatek při vytváření kreativních věcí plných fantazie. 


Žádného Nora, Dána, Fina, Švéda ani Islanďana osobně neznám, moje domněnky ale na norském příkladu potvrzuje Yngvar Brenna. Nor žijící v Praze na svém blogu píše, že Norové jsou velmi často odtažití, uzavření do sebe, stydliví a málomluvní. 


Když mám já příležitost trávit čas jen sama se sebou, tak hodně přemýslím, představuji si a vzpomínám. Nostalgie proto hraje hlavní roli i ve skandinávském designu. A představy taky. Rozsáhlé místní lesy a vodní plochy se mění v pohádkové prostředí, které se odráží hlavně v produktech pro děti. A ty jsou, jak jsem vás už minule lákala, trochu retro, dost hravé a zároveň přirozeně decentní.

Knížky, hračky a obrázky na zdi od švédské firmy Littlephant.com
Roztomilé hrnečky akorát do ručky od Littlelephants, prodává  huset-shop.com
Veselá rodinka od společnosti isak, prodává huset-shop.com. Autorkou obrázku je švédská designérka Sandra  Isaksson, která, jak jinak, vyrůstala v obklopení jednoho z mnoha krásných švédských lesů.
Psí skládačka pro malé i velké. Autorem je finský designér Eero Aarnio, prodává huset-shop.com
A teď něco pro holčičky - kobereček s motivem Princezny na hrášku, pohádky od dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena, nabízí dánská firma Smallworld, www.smallworldoutlet.de

A tady kobereček v obklopení nábytku stejnojmenné firmy, do kterého jsou vyřezány texty Andersenových pohádek.

A princezna a hrášek one more time doplněná knížkou s touto pohádkou. Dívám se na to a celá taju. Letos budou Vánoce bohaté:) Vyrábí dánská společnost Maileg, prodává huset-shop.com
Další kousky od Smallworld, motivem koberečku jsou vystřihovánky na téma Andersenových pohádek. Moc se mi líbí ta dvojpostel a námořnické úchytky.


A nakonec ještě klučičí varianta. 

2 komentáře

  1. Nádherná inspirace a Maileg to je moje srdcovka, princezna na hrášku je dokonalá - kdyby nestála tolik, pořídím si jí pro sebe, ale se dvěma kluky to doma prostě neobhájím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, možná je někde nějaká levnější alternativa ... souhlasím, že je sice překrásná, ale taky předrahá.(

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)