Stránky

Pozitivní Aimee Mullins

Předpředevčírem neděle byla a já jsem si v televizi vybírala večerní program, který by mi zpříjemnil žehlení. Nabídka nebyla moc velká, protože nemáme satelit ani kabelovku. Měla jsem chuť na nějakou romanticky-komerční zábavu, takže jsem zadoufala u Milence nebo vraha s mladou Reese Whitherspoon.

Málo romantiky. 

Z TV Barrandova jsem přepla na ČT1, kde se Bolek Polívka v roli exekutora dostal do konfrontace s vlastním já před několika lety.

Málo komerce.

Ani ne vteřinu jsem věnovala Primě, protože Noc v muzeu uplně nenávidím. Přepla jsem na Novu, ale trapnost Sněženek a machrů pod dvaceti letech jsem ani při vší úctě k zesnulému Radku Brzobohatému neunesla.

Vyhrála tak Černá zmije na ČT2 - Rowan Atkinson byl svého času docela hot.) Stihla jsem sice jen kousek, ale i ten stačil na dostatečné rozžehlení.

Nechtělo se mi už natahovat k ovladači a tak jsem program chvíli nechala běžet, než začala "Plovárna" s Markem Ebenem. Moderátor si do pořadu tentokrát přizval modelku, atletku a herečku Aimee Mullins.

Něco jsem už o té krásce, co ji v roce kvůli nedostatečně vyvinutým kostem museli amputovat obě nohy od kolen dolů, slyšela, ale nikdy jsem s ní nečetla ani neviděla žádný rozhovor. A že stál za to!

Nejdřív mě dostal (dojal) Markův úvod, který zdravotní komplikace v rodině dobře zná. Jeho žena herečka Markéta Fischerová je posledních pár let kvůli nemoci odkázaná na invalidní vozík. Markova zahajovací řeč:

"Když vás nebo někoho v rodině postihne nějaký závažný handicap, může se člověku zdát, že jeho život vlastně skončil. Z vlastní zkušenosti vám můžu říct, že to tak není. Skončí jenom jedna etapa vašeho života, ale otevře se etapa nová, která vám může přinést kvality, o kterých jste neměli ani tušení."

Po milém zahájení následovalo milé interview, ve kterém se moderátor například ptal, co pozitivního Aimee na svém handicapu vidí. Živě gestikulující Američanka, která mi připomíná Kate Winslet a Natalii Portman dohromady velice vtipně odpověděla:

Díky protézám si prý může například vybrat, jak bude vysoká a jak dlouhé bude mít nohy. Má neustále dokonalou manikúru. Zatímco v její rodině se dědí kotníky "jako konve" ona je má perfektně tvarované. A taky, že si nemusí holit nohy. "Tak to by mě tedy nenapadlo," usmíval se nadšeně Eben.

Aimee je také průkopnicí nových materiálů a designů protéz, protože jak říká, touhu líbit se a cítit se krásně ji s nohama neamputovali. "Bylo mi 16 a všichni čekali, že budu nosit stejně nudné protézy, jaké nosí člověk, co mu je 85," zavzpomínala s tím, že vkusný a designově přitažlivý může být třeba i zdravotní límec kolem krku.

Taky se mi líbil její názor na módní kolekce celebrit. "Prostě vysypali svojí skříň a celou ji okopírovali," okomentovala módní počiny slavných. Sama žádnou vlastní kolekci neplánuje, ale kdyby k tomu došlo, rozhodně by ke spolupráci přivzala profesionála z oboru. "Moje babička byla švadlena a moc dobře vím, jak je těžké vytvořit něco krásného," vypustila ze svých plných rtů větu, se kterou naprosto souhlasím včetně té babičky - i ta moje byla švadlena.)

Marek k závěru zabrouzdal trochu do soukromí - jestli na ni prý její dlouholetý přítel nežarlí? Aimee se velmi podivila, proč že by měl? No přece proto, že má tak krásnou ženu, napověděl ji Eben. "Tak to vůbec. Nikdy bych nemohla být s někým, kdo si nevěří," uzemnila ho šestatřicetiletá Aimee, kterou časopis People před 13ti lety zařadil mezi 50 nejkrásnějších lidí světa.

A na závěr fotky:
Aimee jako tvář make-upu True match od společnosti L'oréal, www.lorealparis.com.au
Jako úspěšná atletka se účastnila také paralympiády, positivemed.com
Takhle začala její kariéra modelky: V roce 1999 se objevila na přehlídce Alexandra McQueena. "Kdybych nezačala rovnou na vrcholu, neměla bych šanci se v modelingu prosadit." 90srunway.tumblr.com

1 komentář

  1. Tak to je neuvěřitelně silná a pozitivní žena. Úplně mě inspirovala do dalšího dne plného opatření, nařízení a strachu. Moc děkuji za článek o takové inspirativní ženě :) A moc mě pobavila s tím holením nohou, že si je takhle nemusí holit. To já tuhle činnost taky nesnáším, tak se radši nechávám takhle opečovávat. Každopádně je moc krásné, jak si umí i sama ze sebe udělat srandu.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)