Stránky

Luxusbaba

Tak dneska to začne, dneska to vypukne. Značka H&M spouští projekt H&M Conscious, kdy lidé mohou do obchodů donést staré oblečení, za nějž dostanou slevu na nové zboží. Před obchody v Praze (Palladium, Centrum Chodov, Metropole Zličín, OC Tesco Letňany), Brně (Olympia Centrum, Česká ulice) a Ostravě (Karolina) se budou tvořit fronty zákazníků, kteří sem nepůjdou nic koupit, ale naopak darovat. Tašky k prasknutí naplněné oblečením, které už vyhlíží nové majitele nebo život v nové podobě. Použité oblečení se totiž může nejen přeprodat či darovat, ale také využít pro výrobu nových oděvních kousků. Někteří módní návrháři si na téhle recyklaci dokonce postavili vlastní byznys.

Příkladem je německá designérka Christine Mayer, která tvoří pod značkou MAYER. Každý kousek z jejích kolekcí je vyroben ručně za použití recyklovaného textilu jako je třeba děravý pytel na mouku. Naturalistický základ zjemňují ženské střihy a přidání moderních eko materiálů, díky kterým je oblečení funkční, pohodlné a ... dokonale nature.)
Vršek vyrobený z materiálu Seacell na bázi mořských řas, za 209 eur koupíte zde 
Kolekce podzim/zima 2013 Spirit & Soul, www.mayer-berlin.com
Totálně boží bunda přesně v mém stylu (tedy krom toho, že není černá.),  298 eur, koupíte zde 
Jestli někdy pojedu do Berlína, showroom Mayer bych nerada vynechala.)
A v Berlíně má obchod taky značka Dollyrocker, která nabízí recyklované hračky, oblečky a botičky pro děti od narození do sedmi let. Za projektem stojí módní návrhářky Gabi Hartkopp a Ina Langenbruch, které si před deseti lety otevřely vlastní obchod. Onošené věci podle nich mají výhodu, že se z nich sepraly a vypařily veškeré chemikálie. Recyklovaná móda je zkrátka ekologie na druhou.)

So cute.) www.dollyrocker.de

Recyklovaná žába, www.dollyrocker.de

K uňuňání:* www.dollyrocker.de

www.dollyrocker.de
A poslední a nejvtipnější nakonec. Tahle značka se totiž jmenuje Luxusbaba. No, vymyslet to někdo v Česku, má podle mě předem zaručený úspěch. Tohle jméno je ale prý náhodným výplodem fantazie německé designérky Simone Graber, která při jeho vymýšlení v roce 2004 zřejmě vůbec netušila, jak zábavně bud znít potenciálním českým zákaznicím.) Simone z recyklovaných látek tvoří šaty, sukně, košile, ale i šperky nebo různé dekorace do bytu.


Zdroj všech fotek Facebook.com/Luxusbaba

6 komentářů

  1. tak luxusbaba je prostě luxusní:)) a ty botičky pro miminou jsou super!

    OdpovědětVymazat
  2. Iri, do kdy ten projekt v H&M trvá, nevíš? Celkem ráda bych se zúčastnila :-) Jinak Luxusbaba je fakt šikovná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, to nevím, ale odhaduju to min. do konce roku, takže to myslím stihneš:)

      Vymazat
  3. Myslím, že většina z nás recykluje tak nějak přirozeně. Bez trendů a kampaní. Ale je fakt, že tou akcí nalákají davy do obchodů-a o to jde. Já jsem trochu extrémista a poslední roky si kromě prádla a bot nekupuju nového vůbec nic. S HÁEMKEM a spol.mám trochu problém, často špatné materiály, divné střihy a hlavně-není nad čím žasnout!

    OdpovědětVymazat
  4. No bylo by skvělé, kdyby uvědomělých byla většina, ale myslím, že není .... a jestli uvědomělá kampaň přiměje lidi donést k recyklaci něco, co by vyhodili, tak to bude fajn. Poukázky ovšem vybízí k dalšímu nákupu, což samozřejmě ekologické není, ale přece jen akci pořádá módní značka, že?:) Uvidíme, jsetli někdo časem udělá case studii, jak moc ekologický ve výsledku tenhle nápad je. A Tvůj přístup se mi samozřejmě moc líbí, stejně jako módní vkus.) a taky si přeju, aby do budoucna lidi nakupovali s rozvahou kvalitní nadčasové věci, které vydrží roky. Kdyby H&M přidalo na kvalitě i ceně, nemuselo by tyhle akce pořádat, jenže by se v tom netočilo tolik peněz ...

    OdpovědětVymazat
  5. Iri, pochopila jsem, že jsem dost mimoň:-( Já si vždycky představím ty hory odpadků, na které nechci přisypávat, takže u nakupování hodně přemýšlím a třídím a kompostuju... A mám asi dost bláhovou představu, že tak nějak musí uvažovat většina, protože já nejsem žádná ekobio žena:-)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)