Stránky

CO, JAK, PROČ s módní návrhářkou Hanou Zárubovou

Minimalisticky čistý styl opatřený chytrými detaily. Taková je tvorba návrhářky Hany Zárubové, která se v módní sféře pohybuje více než deset let. V roce 2010 se v rámci cen Czech Grand Design stala Oděvním designérem roku, na kterého je nominovaná i letos. O tom, zda titul obhájí, se rozhodne 16. března, kdy se letošní designérské klání uskuteční.
Módní návrhářka Hana Zárubová, www.hanazarubova.cz
Respektovaná designérka, která módní tvorbu vystudovala na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, se ve svých kolekcích soustředí na atypické střihy s využitím decentních odstínů s převahou šedé, bílé, černé a béžové. Zajímavým prvkem její tvorby jsou netradiční materiály jako je třeba padákové hedvábí nebo neoprén.
Neoprénový kabát z kolekce Fix. You, za kterou Hana Zárubová získala titul Módní designér roku. Na fotce je modelka a grafička Anna Issa Šotolová, se kterou bude příští CO, JAK, PROČ?.) Kolekci nafotil Annin manžel Salim Issa. www.hanazarubova.cz
Kolekce Air Force tématicky zaměřená na padáky a letání. Hana Zárubová v ní mimo jiné pracovala s padákovým hedvábím, www.hanazarubova.cz
Vlněný kabát z kolekce Pantono, která se na loňském Designbloku stala nejlepší módní kolekcí
Do kolekce Pantono patří také tyhle řasené šaty, které za cenu 6490 korun můžete koupit zde.
Designérka se kromě autorských kolekcí, které navrhuje pod značkou by hanazarubova, soustředí také na tvorbu limitovaných kousků oblečení a doplňků no., na nichž spolupracuje s grafickým designérem Štěpánem Malovcem. Produkty jsou dostupné přes e-shop www.nofashion.eu, který je také zdrojem následujících fotek. 
Sexy bavlněná tunika, za 2490 korun koupíte zde
Šik bavlněné tričko, cena 1890 Kč
Překrásná košile za 4990 Kč je můj další sen.)
Cool kalhoty, které bych chtěla spolu s plochým bříškem modelky Petry.) Za 3990 korun koupíte zde.
Exkluzivní kožená taška, kterou lze vyrobit pouze na zakázku.
Letos Hana Zárubová k umírněné paletě barev přidala výraznější oranžovou. Ta totiž dominuje nové kolekci značky Sunar - Sunar Fashion, která návrhářku oslovila ke spolupráci. 
Do kolekce pro děti Hana Zárubová coby maminka tříletého Alfréda promítla i mateřské zkušenosti, archiv značky Sunar Fashion
A teď už k samotnému rozhovoru, ve kterém Hana Zárubová hovoří mimo jiné o nelehkých začátcích své kariéry.


CO v rámci své kariéry považujete za největší úspěch? 

Především to, že už několik funguju se svojí značkou na trhu, mám svojí klientelu a vlastní módní studio. To je pro mě něco, čeho si maximálně cením a v naších podmínkách to není nic automatického. 

Co se týče zahraničního kontextu, velmi důležitá pro mě byla účast na přehlídce Bene Fahion v prestižním New Yorském Milk Studiu v roce 2007. Dále textilní péřovkový obraz, který jsem připravovala pro doprovodnou výstavu designu na Expo v Šanghaji (pozn. MDMS - v rámci Expa Hanka navrhla také krásný kostým pro hostesky) a v loňském roce účast ve finále evropského kola mezinárodní soutěže Woolmark Prize v Londýně. 

V domácím prostředí to bude určitě zisk titulu Módní designer roku 2010 Czech Grand Design a letošní nominace na stejnou cenu. 


JAK těžké bylo prosadit se jako módní návrhářka? 

Začátky nikdy nejsou jednoduché. Už na vysoké škole a těsně po ní jsem se živila všelijak – od barmanky po stylistku, ale vždy jen napůl. Druhá půlka jela vždy na plno “oděv”. Nikdy jsem to úplně nezabalila, ta touha něco vytvářet mě nikdy neopustila - časem se ta první polovina začala změnšovat a druhá přirozeně zvětšovat.  

Těžko říct, kdy a jak se člověk cíleně prosazuje jako módní návrhářka. Osobně jsem názoru, že když věci neplánujete, ale jen děláte věci nejlíp, jak umíte a tak jak vás baví, realizuje se "to" za vás. 


PROČ jste se na dětské oblečení vrhla až po deseti letech profi tvorby? 


Dostala jsem konkrétní nabídku od konkrétní firmy. Ne že by mě dětské oblečení předtím nezajímalo, to naopak – ale jednoduše na to nebyl čas.

12 komentářů

  1. Úžasné, Iri. Děkuji za další "co jak proč?". Dneska jsem nadšená ještě víc než jindy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to já jsem tedy taky nadšená, že se Ti to líbilo:) Takovéhle reakce mám moc ráda, muck:*.)

      Vymazat
  2. Ta taska! :-) Adika

    OdpovědětVymazat
  3. Iri, to ploché bříško modelky Petry bych brala taky, mnohem radši než famózní vlněný kabát. Ten bych si přála hned potom. Jinak ty střihy jsou úžasné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já asi taky:)) Jen by asi nemělo stejnou trvanlivost.) A souhlasím, střihy jsou perfektní.

      Vymazat
  4. Velmi se mi líbí tento minimalistický styl ozvláštněný zajímavými detaily. Zvláště mě zaujal ten kabát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky včetně celé té fotky - ta je prostě dokonalá!

      Vymazat
  5. Miluju tento minimalistický styl. Aaach, taková elegenace a noblesa! Bílá košile je úžasná, taky bych ji brala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žejo! Úplně si představuju, jak v ní vítám klienty ve svém showroomu:))

      Vymazat
  6. Za tu košili a kabelku bych vyměnila Kubu ... :o)
    Zdraví nejstrašnější matka pod sluncem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Nedělej to - třeba ti ji jednou koupí k narozkám nebo aspoň K MDŽ.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)