Stránky

Future Office

Jedním z mých pracovních snů je vzdušná otevřená kancelář vybavená tím nejlepším designem dnešních i minulých let. Párkrát jsem do takové nahlédla, ale bylo to buď v zahraničí nebo u nějakého významného šéfa, takže byla nulová pravděpodobnost, že se v ní objevím někdy podruhé.) V každém přípradě to stačilo pro vytvoření mé dokonalé představy, kterou dokreslil letošní Salone del Mobile. Hlavním tématem milánské přehlídky designu byl totiž projekt "office for living", který prostřednictvím pěti instalací francouzského architekta Jeana Nouvela představil kanceláře budoucnosti. Mně jako běžného českého zaměstnance zajímala především představa moderního open spacu. Ten je v Nouvelových očích variabilní a individuální. Nábytek lze za pomoci posuvných stěn a clon přestavovat tak, aby podle akutálních potřeb vznikla dokonalá separace nebo naopak blízký kontakt pracovníků. Kombinují se různé barvy a materiály typické pro různá prostředí, díky kterým prostor není unifikovaný jako dnes, ale žije si svým vlastním životem.
Někdy je potřeba kancelářská synergie, jindy se hodí diskutovat na gauči. A šéf si může nahoře i dáchnout.) Jedna z office instalací na letošním Salone del Mobile, www.archilovers.com
Švédská divize firmy Microsoft, v pozadí stoličky BCN stool od společnosti Kristalia, www.jasonstrongphotography.com
Skvělý příklad variability - kdo chce zasednout hlouběji, může namísto stoličky zvolit židli.) V tomhle případě Elephant Chair od Kristalia, jejíž FB je zdrojem fotky.
Luxusní pohled na kanceláře energetické společnosti Vattenfall, www.jasonstrongphotography.com
Detail na stolky Around pro Muuto, se kterými mě seznámila nejjasnější  Yasnnna.)
"Café zóna" ve švédské realitce Vasakronan ...
... kde jsou taky dokonalé schovávačky, www.jasonstrongphotography.com
Nouvel v Miláně předeslal také vizi domácích kanceláří, ve kterých prý lidé budou pracovat čím dál častěji. Jsem pro, škoda, že čeští změstnavatelé moc ne. Trend je přitom takový, že domácí pracovní prostor není selektován do samostatné místnosti, ale přirozeně se prolíná do celého interiéru tak, aby člověk nebyl izolován, ale užíval si při práci celé domácí prostředí. To já dělám dokonale - nejčastěji totiž pracuju tak, že ležím na gaučí s Macbookem na břiše.) Ale o vlastní working stanici samozřejmě sním - stačil by mi třeba takovýhle malý koutek:
Stačí zavřít skříňku, zaklapnout dveře a jakoby koutek ani nebyl.) www.gelladeira.com

8 komentářů

  1. Nádherná inspirace, tam bych chtěla pracovat! Já jsem zděšená z trendu upgradovaných open office - inženýři spočetli, že se prostě nevyplatí mít pro zaměstnance ani vlastní stoly, takže prostě ráno přijdeš do práce s notebookem a sedneš si někam ke stolu,což v praxi stejně vypadá tak, že si všichni sedají na to "svoje" místo a nemůžeš si tam nechat ani hrnek od kafe- to je na mne fakt moc, tam bych prostě pracovat nechtěla - já si ráda personalizuju svoje místo - kytky, rámečky s fotkama a tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky, ale zase tu mám nehorázný nepořádek, to u "putovních" míst nehrozí.))

      Vymazat
  2. jééé, to jsou pěkné inspirace. Taky by se mi líbil takový prostor. Něco pěkného, stylového, barveného. Tyjo... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, tyjo, to si taky říkám, když si to prohlížím, nebo spíš ach jo:))

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Ať už by byla jakákoliv, v takových prostorách by mě bavilo dělat cokoliv.)

      Vymazat
  4. Mně se nejvíc líbí ta poslední žlutá taška,
    promiň,
    vím, jsem ujetá ... :o)
    Ale všecko výše je taky krásné!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Kabelková lady to nemůže mít jinak.) Mně se líbí, jak dokonale ladí s tou židlí.

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)