Stránky

Roma Boys

Vždycky mám radost, když se naše filmová tvorba rozšíří do zahraničí. Šikovné režisérce Rozálii Kohoutové se to povedlo ve středu, kdy britská stanice Community Channel odvysílala její dokument Roma Boys, který se věnuje tématu romské homosexuality. Námět se mi zdá minimálně zajímavý, takže se těším, až se na zhruba půlhodinový dokument podívám.

Rozálie nezapře svou maminku, spisovatelku Irenu Obermannovou.) www.romea.cz

Zároveň vám poprvé ukážu, jak píšu, když jsem za to placená.) O vysílání dokumentu jsem totiž psala pro svého zaměstnavatele, zpravodajskou agenturu ČTK. Za českou verzí bude následovat anglická. O skvostný překlad se postarala má drahá v Londýně žijící sestra.)

Britská televize odvysílá film české režisérky Roma Boys

Britský program Community Channel dostupný mimo jiné přes kanál Sky či internetové vysílání BBC ve středu odvysílá dokument režisérky Rozálie Kohoutové Roma Boys, který se věnuje tématu romské homosexuality. Televize o tom informovala na svém webu. Film je součástí speciálního programu, který se od května do června bude zabývat romskou kulturou, životním stylem i integrací Romů do společnosti.


Snímek Roma Boys vychází z autobiografického scénáře, který vyústil v polohraný film. Hlavní hrdina je romský aktivista, který žije v Praze, kde se svou homosexualitou netají. V rodném kraji, kde žije jeho rodina vyznávající tradiční hodnoty, se ale ke své orientaci nepřiznává. Film poukazuje na fakt, že romští gayové jsou silně dikriminováni vlastní komunitou, která homosexualitu považuje za něco špatného. 

Kohoutová, která vystudovala romistiku na Univerzitě Karlově v Praze, film představila v roce 2009 v pražském kině Oko. Osmadvacetiletá režisérka snímek vytvořila v rámci studií na katedře dokumentární tvorby FAMU. Mladá autorka, která je dcerou spisovatelky Ireny Obermannové a moderátora hudebníka Daniela Kohouta, natočila také snímky O topánki či Velmistr, jež získaly řadu domácích i zahraničních ocenění.

And now in English.)

British TV channel Community Channel available amongst others on Sky and BBC iPlayer will this Wednesday broadcast a documentary film by Rozalie Kohoutova, exploring the theme of Roma homosexuality, the Channel announced on its website. The film is part of a special season in May and June that will be dedicated to Gypsy culture, lifestyle and integration in society.

The documentary Roma Boys is based on an autobiographical screenplay and mixes dramatic narrative with a documentary style. The leading character is a Roma activist, who lives in Prague where he is open about his sexuality, but his partner, whose family lives in the country and believes in traditional values, keeps his sexual orientation a secret. The film addresses the reality that Roma Gays can strongly be discriminated against by their own community, who believe homosexuality to be wrong. 

28-year-old Kohoutova, who graduated with a BA in Roma Studies at Charles University in Prague, screened the film in 2009 at the Prague cinema Oko. She created the film as part of her studies in documentary formats at FAMU (Film Institute). The young director, who is the daughter of author Irena Obermannova and musician Daniel Kohout, also directed films O Topanki and Velmistr, who received a number of domestic and international awards.

7 komentářů

  1. Děkuji za typ, téma je opravdu zajímavé!

    Právě na mém blogu probíhá giveaway o balíček kosmetiky a překvapení! Budu ráda, když se zapojíš:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já budu ráda, když mi sem někdy napíšeš komentář, aniž bys upozorňovala na svou giveaway. Díky.)

      Vymazat
  2. Homosexualita u Rómů je hodně zajímavé téma. Doufám, že dokument bude možné někde brzy shlédnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myyno, odkaz na dokument je hned v prvním odstavci (slovo podívám). Omlouvám se, měla jsem na to líp upozornit.

      Vymazat
  3. Jinak dokument jsem už viděla a líbil se mi moc. Má hodně netradiční formu, ale pobavil i poučil. A uvidíte v něm Kocába s Lejlou.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moji sousedé :D, teda ne doslova. Ale dělí nás pár stromů a tenisové kurty.

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)