Stránky

Ilustrované podtácky

Vy víte, jak miluju ilustrace, a jak moc ráda je vidím na věcech každodenní potřeby. Zas tak moc jich ale nemám, protože do Čech tahle móda zatím nijak zvlášť neprorazila, a nakupování přes zahraniční weby si nemůžu dopřávat moc často, protože bych brzo zkrachovala.) O to větší radost mám pokaždé, když na něco pokresleného narazím tady u nás. Třeba na tyhle podtácky, které si získaly moje srdce v galerii Harddecore. Vybrala jsem si motiv od italského ilustrátora, který se - tak trochu krkolomně - jmenuje Giulio Iurissevich

She a She II by Giulio Iurissevich

Podtácky jsou tak krásné, že jsem se zezačátku zdráhala na ně cokoliv položit. To mě ale docela brzo přešlo a krásné "Ony" už tak byly několikrát ulepené od džusu nebo čaje s medem.) Následná vodní lázeň jim ale nijak neuškodila a tak můžu s potěšením říct, že tyhle podtácky jsou nejenom krásné, ale také funkční.)




Kromě charismatických dívčích tváří má Giulio ve svém portfoliu taky úžasné koláže a grafiky. Ve své tvorbě kombinuje oba světy, které miluju - komerční a ten alternativní.) Pracoval s giganty jako je Pepsi nebo Gap a taky kreslil módní ilustrace pro časopisy Elle nebo Marie Claire. Zároveň se věnuje graffiti a kresbě tužkou nebo perem, které rád, tak jako většina současných ilustrátorů, kombinuje s digitální grafikou.

Giuliovo dílo můžete vidět v interiéru, exteriéru, časopisech i na výstavách. Zdrojem fotek je jeho FB.

Než se tenhle italský umělec pustil do kreslení, pracoval jako prodavač nebo DJ. Ale pak se rozhodl věnovat oblasti, ke které tíhne od dětství - k tvorbě obrázků. Zaujalo mě spousta jeho myšlenek, kdy třeba říká, že ilustrace je jako imaginární vesmír rozdělený na tisíce kousků, které se zase skládají dohromady v nové podobě. Když to po sobě teď čtu, asi se mi to v češtině nepovedlo dost dobře vyjádřit, tak radši přidávám i anglickou verzi slov tohohle velmi zajímavého Itala.



"Illustration as a visionary universe that is divided into a thousand
fragments and then back together in new forms."


A tady máte ještě jeho konkrétní vizuální podobu.) Zdroj

Taky se mi moc líbí citát z jeho obrázku "Morfae", kde se píše: "I can dream, because I don´t know anything". Tak to jsem, prosím, celá já.) Nevím, jak věci fungují v realitě, tak si vytvářím svou vlastní ...

Morfae by Giulio Iurissevich, Zdroj

Když jsem Giuliovy kresby viděla poprvé, hned jsem začala přemýšlet, jaký má styl. Napadaly mě slova jako street art, chaos, ženskost, cyberpunk ... Ale pojmenovat jsem to neuměla. Přemýšlela jsem, že se zeptám odbornice Myyny, ale pak jsem na odpověď narazila v jednom z rohovorů. Giulio řekl, že svůj styl neumí popsat, protože ho neustále mění v závislosti na tom, co se právě děje v jeho nitru. A má pravdu. U některých obrázků ale přesně vím, kam je zařadit. Jsou to kategorie Pop Art a Fashion ilustrace.)

Tyhle dva obrázky se mi líbí nejvíc. Chtěla bych si je pověsit na zeď svého velkého vzdušného bytu, kde by veškeré vybavení mělo bílou, modrou, černou a růžovou barvu.)

16 komentářů

  1. Odbornice Myyna :D , ty bláho, ten má takových stylů, že jsem ráda, že v tom nejsem sama :D, každopádně, narozdíl ode mně došel dost daleko. Taky bych jednou ráda pracovala pro Elle nebo pro Pepsi a ve volném čase si po večerech kreslila tuží ty svoje pelikány a papuchalky :) Rozhodně mu držím palce, je to borec!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky k tomu nedošel hned:) A palce mu držím taky, to každopádně.)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. A můžeš si je pořídit, hele: http://www.inprnt.com/gallery/giulioiurissevich/stay/ :)

      Vymazat
  3. Taky se mi to moc líbí a Iri, podala jste tu přihlášku? Myslím na vás!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahh, jsem hrozná, ale ještě jsem se k tomu nedostala, nemám totiž pořád všechno hotovo. Brzy ale, prosím, můžete očekávat mail s analýzou jednoho známého českého filmu:)

      Vymazat
  4. Ten poslední laděný do růžova mi jde právě do noty :-) Taky si ho dovedu představit na stěně velkého, bílého a vzdušného bytu, který ovšem nemám, takže nic .-)

    OdpovědětVymazat
  5. Iri.Super ilustrace,ale ten hrnek vlevo taky....Prosim,odkud je?Diky.Viera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je od téhle značky: http://www.sanderson-uk.com/default.aspx Ale kde přesně je koupený nevím, dostala jsem ho jako dárek:)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)