Stránky

To je Austrálie

Knížka byla poprvé publikovaná v roce 1970. Originální anglické vydání bylo před pěti lety aktualizováno o nová fakta a jeho obálka prošla lehkým redesignem. Čeští čtenáři se vlastní verze dočkali letos. A my máme velkou radost, že jí konečně držíme v ruce. Knížku To je Austrálie od malíře a ilustrátora Miroslava Šaška, který se v roce 1916 narodil v Praze, ale většinu života strávil v zahraničí. 

Knížku To je Austrálie od Miroslava Šaška vydalo nakladatelství Baobab, které se zaměřuje na dětské ilustrované knížky.

Ani já ani Domi jsme v Austrálii nikdy nebyly, ale shodou okolností je v našem okolí hodně lidí, kteří v ní strávili docela dlouhou dobu. Tuhle zemi tak známe z vyprávění, máme odsud spoustu dárků (včetně koaly na fotce.) a na české vydání Šaškova ilustrovaného průvodce jsme se moc těšily. Mistrovství práce českého výtvarníka spočívá v jeho autentickém zachycení zdejšího rytmu života, který přibližují obrázky nakreslené ve stylu známém po celém světě. Díky zábavné stylizaci, která je ale zároveň dostatečně realistická, si získaly obdiv širokého publika. 

Zvířata jsou oproti lidem znázorněny velmi realisticky. Přece se děti nebudou mást.) S Domi jsme se podivovaly, kolik že je to druhů klokanů. Hbitý, stromový a dokonce krysí .... 
Můj nejoblíbenější obrázek z celé knížky. Taky bych chtěla být dítě a poslouchat na náměstí, jak kočka hraje Hey diddle diddle. Měsíček tam je proto, že na něj podle písničky skočila kráva, a když se kočka rozehraje, spod houslí vykoukne talíř, co utekl se lžící.) Animovanou verzi písničky najdete třeba tady.
Další nádherný obrázek: Královská botanická zahrada v Melbourne, kterou si v celé její kráse ...
... můžete prohlédnout na pražské výstavě To je M. Šašek v Galerii Smečky. Přehlídka končí 28. června. (v den mých narozenin.) 

Na výstavě najdete nejen obrázky známé z celkem 18ti průvodců po světových městech, ale také ilustrace z dalších Šaškových knížek, i jeho obrazy. Když sejdete dolů, můžete se podívat na krátké filmy natočené podle knížek o Izraeli, New Yorku, Benátkách a Irsku. Moc bych si přála, aby knížka This is Izrael vyšla v české verzi.

Šaškovy obrazy jsou narozdíl od jeho knižních ilustrací tmavé a smutné. Malba Před startem z roku 1956 je k vidění na pražské výstavě.
Miroslav Šašek na fotce s redaktorem rádia Svobodná Evropa (RFE), pro jehož českou redakci šest let pracoval. U stolku v Galerii Smečky si můžete prohlédnout jeho knížky i publikaci k výstavě, kterou rozhodně doporučuju i zakoupit. 
M.Šašek v dokumentech, vzpomínkách a obrazech, ve kterých najdete ...

První Šaškova autorská kniha Benjamin a tisíc mořských ďasů kapitána Barnabáše. 
... Šaškovy ilustrace v knížkách ze 40. a 50. let ...

... ukázky z jeho ilustrovaných průvodců včetně This is Hong Kong ...
... i fotku Miroslava Šaška s jeho láskou Mariko Koizumi, která se o něj v posledních dnech starala ve Švýcarsku v domě jeho sestry Věry, kde 28. května roku 1980 zemřel.

Domi o letošních prázdninách čeká stejný výlet, na který se Miroslav Šašek vydal v roce 1947. Pojede do Paříže. Knížka To je Paříž je tak samozřejmou součástí její knihovničky. Šašek ji v Paříži, kam odešel studovat na École des Beaux-Arts, začal připravovat pro nakladatelství Ladislava Kuncíře, ale plány na vydání zmařily smutné události pro roce 1948. Nakladatelství bylo stejně jako mnoho dalších po komunistickém převratu zrušeno a Šašek dětského průvodce po Paříži vydal až v roce 1959. 


Knížku To je Paříž najdete v knihkupectví Baobab v Krymské ulici. Je tady i Řím, Austrálie a Londýn. 

Šašek tak zůstal ve Francii, kde se zkoušel živit tím, co vystudoval na pražské ČVUT - architekturou. To asi nebylo úplně jednoduché a tak v roce 1951 odešel do Mnichova, kde šest let pracoval v české redakci rádia Svobodná Evropa. Aniž by měl jakékoliv zkušenosti v oboru, stal se díky přirozenému talentu a dobrému hlasu skvělým profíkem. Pro Svobodnou Evropu kreslil také obrázky na letáky, které se v 50. let posílaly v balónech na území Československa. V té době také spolupracoval s exilovými vydavateli, pro které ilustroval řadu knížek a časopisů. V roce 1957 z rozhlasu na vlastní žádost odešel a vrátil se do Paříže, aby pokračoval na ilustraci knížky pro děti. Na volné noze se zřejmě potýkal s nedostatkem financí. Když se ten rok pořádala v Mnichově výstava jeho obrazů, která zahajovala provoz Domu setkání, jež měl zajistit kontakt mezi uprchlíky ze zemí za železnou oponou a místních obyvatel, nepřijel na slavnostní otevření, protože neměl peníze na cestu. Při kreslení knížky trpěl, nebyl si jistý, jak pojmout celkovou koncepci, ale na výsledku, který v roce 1959 vydalo britské nakladatelství WH Allen (dnes spadající pod Virgin Books) to ani trochu není poznat. Po Paříži následoval také Londýn a Řím, které jsou taktéž k dispozici v češtině. V přípravě je také New York, který měl původně vyjít ještě dřív než Austrálie, ale problémy s dostupností ilustrací českou verzi trochu pozdržely. V edici Pocta Miroslavu Šaškovi zároveň Olga Černá & Michaela Kukovičová připravují publikaci To je Praha, kterou by Šašek, kdyby mohl, jistě s láskou nakreslil. 

Naše sbírka knížek od M. Šaška. S Římem nemáme spojené žádné plány ani vzpomínky, tak jsme jeho pořízení zatím odložily. A Londýn brzy povezeme s sebou do Londýna jako dárek. Hádejte komu:)

16 komentářů

  1. Už jsem si Austrálii a Řím včera koupila! Nádhera!
    Ale představ si, že slečna prodavačka v Kanzelsbergerovi neměla ani páru o čem mluvím a dokonce nereagovala ani na název vydavatelství Baobab (musela jí to opakovat)... No chápeš to? :) Ach jo... kam ten svět spěje? :)
    Výstavu jsem v úterý nedala, ale snad ještě tento týden budu mít čas to projít. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je hrozný, ach jo. My jsme včera v Baobabu byly, úplně samy, a Domi si tam krásně vyhrála, a já popovídala:) Nádherně zařízený prostor a těším se na Korso Krymská.

      Vymazat
  2. Zrovna z Baobabu teď vybírám knížky klukům, staršímu k narozkám (7) a mladšímu k svátku. Nevím, kterou dřív :-) Oba mají knížky hodně rádi, tak snad vyberu dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, doporučuju se při vybírání podívat na knížku jejich očima. Já se občas přistihnu, že vybírám spíš pro sebe:)

      Vymazat
  3. Ach,Austrálie-má vysněná země.. krásně ta kniha vypadá:)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný příspěvek! Milujeme "To je Londýn" jak jinak .-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Mně se zatím Austrálie líbí nejvíc, nevím, čím to.)

      Vymazat
  5. Asi budu za blbce, ale tu knížku, ani autora, jsem do přečtení tvého článku neznala.
    Myslíš, že ta kráva na Měsíci má něco společného s tím filmem? :oD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten film jsem zase pro změnu neznala já.), ale co jsem si teď na csfd přečetla, oč jde, zní velmi zajímavě.) Nicméně kráva na měsíci je v té písničce jen proto, že se Moon rýmuje se Spoon (se kterou utekl talíř:))

      Vymazat
  6. Zrovna minulý týden jsem se na tu knížku dívala, už dlouho ilustrace od M. Šaška obdivuji. Asi ji brzy pořídíme do naší knihovny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jo, i když je Sára malá, bude se jí to líbit. Obrázky jí popíšeš:)

      Vymazat
  7. Skvelý príspevok! Zatiaľ nemám doma ani jednu knihu, no po prečítaní a nahliadnutí nielen do knihy ale aj do "zákulisia" vďaka tebe ;) uvažujem, že si aspoň jednou zvýšime počet kníh v našej knihovničke :)
    Ďakujem, fakt pekné!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, já z nich mám fakt radost a určitě nejsem sama, komu se tak líbí:)

      Vymazat
  8. ...děkuji za doporučení, právě jsem se vrátila z výstavy, je nádherná a To je Řím šel se mnou domů :-)
    letos nás čeká dovolená v Itálii, tak se děti alespoň mohou kvalitně připravit a pak si to všichni užijeme
    pěkné dny a těším se na další povídání od vás, bavíte mně :-)
    jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je parádní, my to takhle máme s tou Paříží:) Austrálie třeba taky někdy vyjde.) A mám velkou radost, že jsem někomu tímhle doporučením udělala taky radost.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)