Stránky

Ilustrovaná móda

Na letošním letním Artsemestru mě nejvíc zaujaly mezioborové spolupráce, kdy v ateliérech módní a textilní tvorby hostovali ilustrátoři. Martin Lacko z Ateliéru ilustrace a grafiky vytvořil plakáty pro budoucí módní návrháře, kteří se ve své závěrečné práci věnovali tématu Identity. Jeho kolegyně Veronika Bratrychová pak během stáže v Ateliéru textilní tvorby vytvořila dezén dětské deky s motivem magické krajiny, ve které žijí podivuhodná zvířata. Svět módy a ilustrace si odjakživa rozuměl a tak není divu, že tahle studentská spolupráce vyústila v krásný výsledek. Bohužel ale nemám skoro žádné fotky, protože jsem se soustředila hlavně na report z oblasti produktového a interiérového designu, o kterém jsem psala do magazínu Bonami. Tak aspoň takhle krátce. Ještě je ale naděje, že nějaké fotky doplním, protože hodlám využít dnešní poslední šanci Artsemestr navštívit. Mám čas do šesti večer. (A vy kdyžtak taky.)

(Aktualizováno ve 20:30)

Tak jsem ten poslední den opravdu využila a tak přidávám několik dalších fotek. A mám radost, že jsem stihla využít i slevu na vybrané publikace UMPRUM a dvě skvělé si pořídila. Těším se hlavně na knížku Zrození umělkyně z pěny limonády od Martiny Pachmanové, která se zabývá tématem žen v umění. Dílo má krásnou grafickou podobu, kterou navrhla Barbora Toman Tylová ze studia Toman design

Model se sportovním nádechem založený na práci s draperií vytvořila Linda Zabilková, plakát, který s ním tak harmonicky ladí, ovšem zachycuje pletené šaty Jany Mikešové. 

Elegantně sportovní oděv v podání Jany Mikešové, který propojuje minulost s moderní dobou. 
Brýle, klíče, zápisník, kniha, sluchátka ... Sbal si svých pět švestek/Filip Hieke
Ilustrace pro kolekci Lay Sedlákové


Portrét pro Terezu Rosalii Kladošovou, zdrojem obrázků je FB Martina Lacka
Kolekce Terezy Kladošové rozvíjí téma gobelínů - ručně tkaných koberců, které zároveň ztělesňují vzpomínku na domácí umění, kdy bylo běžné po večerech šít, plést a háčkovat vlastní oblečení a doplňky.

Dětská deka s dezénem od Veroniky Bratrychové
V Ateliéru textilní tvorby byly vůbec samé zajímavé věci. Třeba studie ledního medvěda Kristíny Dúhové. Černou medvědí kůži porostlou dutými průhlednými chlupy napodobila pomocí stavebního silikonu, díky jehož trysce mohla jednotlivé chlupy vytvořit. 

Ještě jsem stihla krátkou obhlídku prací studentů Ateliéru oděvu a obuvi, kde jsem dostala chuť vyzkoušet si "vitacitové" plavky od Pavlíny Miklasové a odejít s taškou z kolekce Naturity, kterou vytvořila Michaela Čapková

Plavu snem i nocí!.)/Plove by Pavlína Miklasová
Plove, foto: UMPRUM
Naturity by Michaela Čapková
Foto: UMPRUM

4 komentáře

  1. Skoro lituju, že jsem po mnoha letech tenhle Artsemestr nestihla vidět :)

    OdpovědětVymazat
  2. Móda jde tak trochu mimo mně, takže já bych spíš koukala jen po ilustracích :) (že by se na mě podepsala umělecká škola? :D)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, studie ledního medvěda je super! :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Dobře napsaný článek o módě i zajímavé fotky. Jedna moje známá se zajímá o módní trendy. Má tento ateliér poblíž Kolína. Přeji hezký den. A

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)