Stránky

Jak si navrhnout vlastní obálku Murakamiho knížky

Kreativní ředitelé to nemají lehké. Musí myslet o několik kroků dopředu a tak není divu, že jejich nápady často působí poněkud šíleně. Při životě je drží jen naděje, že inovace se časem usadí, a lidé ji začnou považovat za běžnou součást svého života. Tak jako třeba samolepky v knížkách určených pro dospělé čtenáře. Zní to přinejmenším divně. Samolepky jsou přece dětská zábava, která dospělým většinou leze krkem. Obzvlášť když jejich děti doma polepí skoro všechno, co se dá. Syn grafické designérky Suzanne Dean není jiný. Přesto nebo právě proto tahle kreativní šéfka britského vydavatelství Harvill Secker přišla s nápadem vytvořit samolepky pro novou knížku japonského spisovatele Haruki Murakamiho Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage. Samolepky, na kterých se podílela pětice japonských ilustrátorů, odráží charakter a zájmy všech hlavních postav. Čtenáři, kteří si tohle vydání pořídí, si tak mohou zkrášlit obálku podle svých představ. Knížka vyjde v Británii 12. srpna. 

I takhle může vypadat nová knížka od Murakamiho. 
A takhle nálepková příloha vypadá v celé své kráse.


Suzanne oslovila ilustrátory, kteří stejně jako většina Japonců (a zbytku světa) Murakamiho dílo znají a mají k němu vztah. Novou knížku ale četli s důrazem na konkrétní postavu, k níž měli samolepky vytvořit. Někteří si svého hrdinu rovnou vybrali. Tak jako Shinko Okuhara, která si přála nakreslit nálepky pro charakter Eri Kurono. Jméno hrdinky odkazuje na černou barvu, což v případě ztvárnění barevných samolepek nebyl zrovna lehký úkol. Shinko ho ale pojala ve svém něžném stylu a výsledek se mi moc líbí. Povedené jsou i ostatní ilustrace, které po přečtení konkrétního příběhu jistě získají nový rozměr. Každá ze série nálepek se stejně jako jména čtyř hlavních hrdinů nese v duchu jedné barvy - červené, modré, bílé a zmíněné černé. Jediné jméno bez odkazu na barvu má Tsukuru Tazaki, který od svých čtyř přátel z dětství jednoho dne dostane nemilé oznámení. Nikdy ho už nechtějí vidět ani s ním mluvit. Tsukuru od té doby nedokáže s nikým navázat bližší vztah a dlouhá léta tápe nad tím, co se tehdy mohlo stát. Pak ale potká Sáru, která mu řekne, že je čas to zjistit.


Ráno v podání Shinko Okuhara. Zdrojem fotky je její FB

2 komentáře

  1. Asi napisu do Odeonu, jestli se tim nechtej nechat inspirovat - to by byla bomba! (Ale klasika, penize, prava… chjo, jsme malej trh…)
    Iri, jsi skvela, co vsechno neobjevis a nenapises! Tesim se, ze se zas nekdy uvidime na vysivani (zitra je!)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to napadlo, jak originálně pojmout české vydání, ale tohle opravdu nebyla levná záležitost, takže asi nic nebude:) A já se taky těším, až se uvidíme, určitě zas někdy dorazím. Nebo Myyna udělá zase nějakej workshop:)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)