Stránky

Tady bydlí děti!

Blogování má jeden skvělý přínos. Člověk si při psaní třídí myšlenky a často tak dojde k zajímavým závěrům. Já jsem si například při nedělní tvorbě postu na blog Dej mi dárek uvědomila, jak moc se během let proměnila struktura rodinného bydlení. Vzpomínala jsem totiž na dospívání v 90. letech a při té příležitosti začala srovnávat svoje mateřství s tím, jak ho tehdy prožívala moje máma. Oklikou jsem se tak dostala k tomu, že celodenní online přítomnost ovlivňuje i naše bydlení. Kancelář je tam, kam zrovna položíte notebook, a děti jsou tam, kde jste vy. Kuchyň tak stejně jako obývák nebo ložnice připomíná malé dětské koutky, které si děti následováním svých rodičů vytváří kdekoliv po bytě. Zatímco dřív dětský pokoj znamenal celý dětský svět, dneska v něm děti spíš přespávají. Na tuhle místnost se postupně mění celý byt, což názorně ukazují následující interiéry. Jeden je v New Yorku, druhý ve Stockholmu a třetí v Černošicích.

New York

Tady bydlí francouzsko-český pár Sophie Demenge a Michael Ryan, kteří spolu v roce 2002 založili značku Oeuf zaměřenou na ekologický nábytek a doplňky pro děti. 


I u nás bývá jídelní stůl plný hraček ...
Ale dětský stolek ani hrazdu v obýváku nemáme. Taky ale není takhle obří, že?.) Zdroj: Milkmagazine, foto: Karel Balas
A tohle už je patrovka z portfolia Oeuf. Nábytek firma nechává vyrábět v Lotyšsku ze dřeva z udržitelných lesů. Háčkované praporky vyrábí bolívijské ženy, které na to mají čas a klid, a tahle práce jim značně zpříjemňuje život. 

Stockholm


V krásném světlém bytě žije Lina Kjellvertz s manželem Edinem a jejich dcerou Lolou (krásné jméno.) Lina před svou mateřskou pracovala jako nákupčí v H&M Home a se svým mužem provozuje stylový vintage obchod Dusty Deco.  

Lole je teprve devět měsíců a už se v křesle Butterfly seznamuje s designem.)
Dětský pokojíček a ložnice v jednom. Moc se mi líbí ta prosklená skříň. I když u ní tedy tuším spoustu praktických nevýhod.)
Hračky malé Loly do interiéru skvěle zapadnout. Rodiče totiž mají slabost pro zvířecí doplňky a ilustrace.) Zdroj: The Way We Play Foto: Linda Alfvegren

Černošice

Výtvarník David Böhm se svou ženou Jitkou a jejich čtyřmi dětmi žije v domě, který Jitčina rodina vlastní po čtyři generace.

Když má člověk takhle velkou rodinu, pořád se jen směje.) 
Maminka vaří a děti si hrají ... ale ne v pokojíčku.)
Když máte malé miminko, je kolíbka umístěná v obýváku nejlepším řešením, jak ho zapojit do celodenního dění. 
Tolik světla, tolik prostoru ... moc hezký pohled. Zdroj: O bytech a lidech

A co vy? Tráví vaše děti čas i v pokojíčku nebo se v něj průběžně mění celý byt? U nás jak kdy. Domi má celkem velkej pokojíček a má ho zatím celý pro sebe, takže tu je docela často. Ale taky si hodně často kreslí v kuchyni, když vařím, staví si doupátka na pohovce, a když jsme na čas odložili autosedačku na chodbu, donesla si k ní kabelku plnou nezbytností, "volant" a bivakovala tam. I kdyby se náhle ztratily všechny hračky světa, děti by si okamžitě vytvořily nové.)

9 komentářů

  1. Iri-krasny clanek! Mne se libi nejvice byt c.1, u toho druheho je znat, ze miminko ma teprve 9 mesicu a nestiha to tam jeste poradne rozjet:-) a ten cernosicky je hrozne mily-krasna rodinna atmosfera velke rodiny.
    My meli plan, ze bude za obyvakem zavrena zerna pro deti, to bylo potesile co:-)? Nyni tam mam pracovnu, kterou vubec nepouzivam. Vsechno se u nas odehrava v obyvaku a kuchyni a v loznici vsichni tri spime. Detsky pokoj je naprosto k nicemu:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, tak to je přesné.) Jinak i mě se ten první byt líbí nejvíc, hned po tom ten ve Švédsku, ale brala bych samozřejmě i to prostorné bydlení v Černošicích:) Všechny jsou pro mě krásnou ukázkou útulného rodinného bydlení.

      Vymazat
  2. Iri, pěkné a výstižné. Dětský pokoj je taky jen na přespání (a občas ani to ne:-))) ). Já si ale večer neodpočinu když je kolem mě moc velký Adamův (někdy i náš) binec a tak nejvíc místa, v pár kouscích nábytku, v obýváku, zabírají hračky :-))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Ach ty hračky .... na jedno dítě jich máme moc, ale co s tím, když jsou každý rok Vánoce a taky narozeniny?:) Zrovna tenhle týden nám zas další kousky přibudou.

      Vymazat
  3. Moc hezke cteni. Deti prozatim nemame. Ale ztotoznuji se s filozofii ze deti jsou stejne jako my doma a meli by mit prostor vsude. Mozna je to tim ze nerada v tomto skatulkuji:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tímhle přístupe se ztotožňuju i já.) Na druhou stranu pokojíček velebíme docela hodně. A vzaly jsem to vlastně trošku i naopak - od tý doby, co je tam křeslo pro dospělé, si v něm já můžu číst nebo mít počítač na klíně a holčička si spokojeně hraje a stačí ji, že se z povzdálí semtam zapojím:)

      Vymazat
  4. Ahoj Iri :)
    Naša dcéra má detskú izbu pre seba, no spí s nami v spálni a hrá sa v obývačke. Absolutne mi nevadi každý večer prenášať hračky do izbičky. A v zime sme si kúpili vačšiu postel, aby sme sa všetci (my+ona+pes) zmestili :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krasny clanek o krasnych bytech. Erwin taky pomalu pronika do vsehoprostoru, ale snazim se to eliminovat poctem dostupnych hracek. Spodni cast knihovny je ale vyhranena jemu a jeho knizkam. Loznice je zatim spolecna. Snim o vetsim byte, ale tenhle sen se bije s predstavou hypoteky. Uvidime, jak to dopadne...

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký článek :) Asi ho dám přečíst příteli, ten nás doma pořád komanduje, že když on byl malý, tak si směl hrát jen v pokojíčku a tam měl všechny hračky a všude bylo uklizeno :DDD

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)