Stránky

Ženský design

Muži jsou techničtí, ženy praktické a něžné. A také elegantní, důvtipné a rafinované. Samozřejmě ne všechny a ne za každých okolností. Když se ale tyhle charakteristiky projeví, je na co se dívat a co obdivovat. Obzvlášť když jde o dobrý design. Ten "ženský" vyniká oblými tvary, jemnou krásou a promyšlenými detaily. Které návrhářky tohle umí nejlíp?

Nika Zupanc

Slovinská designérka Nika Zupanc, foto: Fulvio Grisoni pro On Office magazine

Slovinská designérka se proslavila lampou Lolita, kterou v roce 2008 navrhla pro holandskou značku Moooi. Svítidlo s "krajkovým" okrajem připomíná krásu starých časů v moderním luxusním provedení. Nika se ráda nechává inspirovat noir filmy a nostalgickými ikonami jako je třeba mechanický klíč nebo stužka z hedvábné mašle. Old school prvky se pak nebojí kombinovat se současným designem, který zohledňuje moderní technologie. 

Lampa Lolita a židle Golden od Niky Zupanc. Foto: Moooi
Lampa Runaway poháněná dynamem
Svítidla Black Cherry a Bubble v instalaci na The London Design Festival 2012, foto: FB Nika Zupanc
Modesty Sofa
Helena Dařbujánová 


Helena Dařbujánová ve svém budoáru Lola, foto: Markéta Jinochová

Česká architektka se před lety na popud bývalé šéfredaktorky Marianne bydlení a Elle Decoration Pavlíny Blahotové rozhodla uvést na trh vlastní řadu interiérových kousků. Po velkém úspěchu s budoárem Lola, který v roce 2011 získal cenu časopisu Elle, následovala kolekce Ženská záležitost a slavné taburety Makronky ve tvaru francouzských laskonek. 


Klec Když ptáčka lapají a zrcátko No přece Ty! z kolekce Ženská záležitost od Heleny Dařbujánové, v popředí jsou její Makronky. Foto: Markéta Jinochová
Lampy Má drahá a Má drahá liška v kvítí od Heleny Dařbujánové se šperkem od Janji Prokić, foto: Markéta Jinochová


Zdeňka Imreczeová

Česká módní návrhářka s ženskými prvky většinou zachází spíš minimalisticky, její nová kolekce Silky Season ovšem něhou přímo překypuje. Je nadýchaná a lehounká jako vánek, který se jen letmo dotýká těla, a dodává mu jemnou krásu. Těším se, až ji v showroomu na Letné spatřím naživo. 


Nová kolekce Silky Season od Zdeňky Imreczeové

5 komentářů

  1. Toto je pro mě designové obrození! Díky, Iri! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, ženy toho mají v designu hodně co říct:)

      Vymazat
  2. Girl power! To mi teď z nějakýho důvodu úplně zvedlo náladu. Bezva post!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, já když se dívám na jejich výtvory, tak mám taky dobrou náladu. Naživo jsem ale zatím viděla jen práci Heleny D.

      Vymazat
  3. Super post, pro mě trefa do černého. Líbí!

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)