Stránky

Co představí 16. ročník Designbloku

Největší česká přehlídka designu si za letošní téma zvolila dětství. S tím se dá velmi dobře pracovat, vždyť designéři a umělci mají navždy dětskou duši. Jsou zvědaví, hledají nová řešení a kupředu je žene touha přijít věcem na kloub. V rámci hlavní výstavy s názvem Hra organizátoři slibují interaktivní instalace a možnost vrátit se do dětských let mimo jiné při pracovní výchově. Ruční práce jsou v kurzu a poznávání základních řemeslných technik též. Já se těším, až Domi uvidí projekt polské designérky Oly Mirecké, který prý umožní navrhovat a stavět zámky z písku. S tvorbou pro děti má Ola zkušenosti. V rámci svojí diplomky navrhla ručně pletenou prolézačku Węże/Makarony a značka Endo podle jejích ilustrací vyrobila plstěné maňásky. Ze všeho nejvíc se mi ale líbí její mini toaletka Sarenka.

Węże/Makarony od Oly Mirecké byly vyrobené pro projekt Rooted design for routed living zaměřený na spolupráci norských a polských studentů designu. Foto: Jakub Certowic
Plstěné maňásky vyrobila značka Endo podle ilustrací Oly Mirecké
O toaletku Sarenku bychom se s Domi asi popraly. Za necelých 4000 korun ji můžete koupit tady.
A takhle se Ola vidí. Její kreslený autoportrét bych brala jako plakát. 
Superstudio Hra najdete v bývalé základní škole Mikulandská, na jejímž dvoře vyroste stromová instalace pro Vitru od Maxima Velčovského. Spolu s dětmi se můžete těšit taky na tělocvičnu, lezeckou stěnu i hřiště. A když si děti budou hrát, vy můžete navštívit expozice značek Lavmi, Botas, Innex a mnoha dalších. Spolu si pak pochutnejte na menu restaurace Čestr, která slibuje Návrat do dětství v korunách stromů. A abych nezapomněla - bude tady také salón amatérského designu, na kterém svoji práci představí neprofesionální tvůrci z celé české republiky. S tímhle nápadem přichází organizátoři Designbloku úplně poprvé a je třeba říct, že bylo načase.)

Značka Innex na Designbloku představí svoje tapety, rolety a dekorační látky.
Škola Mikulandská bude nově sloužit jako technické zázemí pro dílny umprum, která v rámci Designbloku nabídne hned několik expozic.
Značka Botas svou prezentaci pojala skutečně hravě - zadáte svou velikost, vyplníte dotazník a uvidíte, jak bota pro vás bude vypadat. Shoda levé a pravé není zaručena.)
Druhé superstudio Evropa ve stejnojmenném secesním hotelu na Václavském náměstí nabídne horké novinky ze světa interiérového designu. Ze zahraničních značek se mimo jiné představí Artemide, Gorenje nebo Ikea, z českých pak třeba Brokis, Bomma nebo znovu Innex, tentokrát spolu s betonovými doplňky Gravelli. Svoje nové autorské produkty včetně krásných skleněných dóz představí také designérka Daria Podboj, se kterou si dnes můžete přečíst rozhovor v magazínu Bonami

Skleněné dózy Maca, design Daria Podboj, foto: Alexander Dobrovodský, zdroj: Magazín Bonami

8 komentářů

  1. Před rokem jsem se zamilovala do Studia Dechem. Jsem zvědavá, kdo mi tento rok ukradne srdce tak moc, že si koupím nějaký jeho produkt :). Moc těšim. Zatím mě moc zaujaly Maca dózy ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, ty jsou moc krásný. A Daria tam bude mít ještě mísy, které vznikly kombinací přírodního kamene s 3D tiskem a taky stůl "se zvlněnou hranou". No, těším se:)

      Vymazat
  2. Ještě bych zmínila showroom našeho nejkrásnějšího designového magazínu Soffa a jejich doprovodný program s bloggery ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkala mi o něm Olivka, tak se tam taky stavím.)

      Vymazat
  3. Loni když jsem byla na designbloku tak mě to moc nezaujalo spíše nic než moc.
    Letos si to slibuje hodně a neříkám, že to vypadá špatně, ale zrovna téma 'dětství' není můj šálek kávy. Ale stejně mi to nedá a jako červotoč to stále vrtá hlavou, takže se tam nakonec nejspíš objevím. Minimálně v sobotu na ty přehlídky a také se mi líbí program umprum... hm..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky cítím v kostech, že letošní Designblok toho nabídne víc. Tak uvidíme, dneska odpoledne to jdu testnout.

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)