Stránky

Ilustrovaný dětský svět

Nedávno jsem objevila úžasnou práci slovenské ilustrátorky Dagmary Tragorové, která mě seznámila s krásným projektem Ushush - art made by kids. Jde o interiérové ilustrace, na kterých se ve spolupráci s Dagmar podílí samotné děti. Na základě grafického impulsu od ilustrátorky samy rozvíjí hlavní myšlenku a postarají se o její ztvárnění. Dagmara se k dílu aktivně vrací až v závěrečné fázi, která je výsledkem dětského vnímání světa a prostoru. Celý nápad mě ohromně nadchnul a výsledné práce taky. 


Deset dětí vymalovalo stěnu v dětském klubu Letnice. Na počátku byl jen červený půdorys domu, který děti vybavily vším potřebným. Nechybí v něm patrovka, zvířata, světla, okna, dveře, bazén a knihovna Expedit z Ikey...Protože, kdo ji doma nemá, že?.)



Téma obrazu na plátně o rozměrech 100x120 centimetrů bylo jasné. Sourozenci Emma a Jakub byli minulý týden v ZOO a tak namalovali lva, hada a dokonce i dinosaura. Barvy vybírali spolu s maminkou, aby se dílo hodilo do kuchyně propojené s obývákem. 



Ilustrace, kterou šestiletý Adam ozdobil stěnu svého pokojíčku. Kreslil hlavně stromy. Zvířata nejsou vidět, protože v zimě spí. 



Hlavním prvkem ilustrované chodby je čára, která má na každém poschodí jiný význam. V přízemí je tkaničkou od bot, která vede do obrázkové galerie, pak pomalu splyne s kaktusem a v posledním patře se změní v závěsnou lampu. Kresbu vytvořilo pět dětí, pro které Ushush navrhlo dřevěné schránky z vyřezávanou grafikou. 


Na závěr přidávám ještě něco z portfolia Dagmary Tragorové a přemýšlím o tom, že bychom ilustrátorku pozvali k nám domů, aby spolu s Domi pomalovaly jednu ze stěn dětského pokojíčku... 

Webdesign pro vintage obchod Origami Fashion 
Dagmara Tragorová

3 komentáře

  1. Tak to je super nápad a je vidět že ta spolupráce dost klape. Jen nevím jak se spolupracuje s mláďaty, které nic moc nevymyslí a dávat to pak na stěnu, nevím. :D

    OdpovědětVymazat
  2. No, právě proto mají od ilustrátorky ten první impuls.)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)