Stránky

Papírový byt

Když se řekne papírový inženýr, většina z nás si představí člověka, který sice vystudoval nějaký technický obor, ale v praxi se mu nevěnuje. Australan Benja Harney to má přesně naopak. Obor, který ho živí, a je v něm opravdu dobrý, se učil jen svou vlastní praxí. Vystudovaný grafik si tak dlouho a trpělivě hrál s papírem, až se něj stal papírový inženýr. Když se ovšem dívám na jeho veledíla, napadá mě spíš papírový kouzelník. Benja to s papírem umí fakt dobře a jeho podzimní projekt papírových pokojíčků, na kterých je vidět designový vývoj posledních 40 let, je toho důkazem. 

Interiér 70. let

Věřte nebo ne, ale tohle není skutečný byt. Je miniaturní a celý z papíru.
Benja Harney pro časopis Belle. Foto: Blog značky Warwick Fabrics, která na tvorbě modelu spolupracovala.
Papírové miniatury pokojů vznikly u příležitosti 40. výročí časopisu Belle, který se tak rozhodl zrekapitulovat minulost interiérového designu. Dominantní roli v každém pokoji hrají židle (všechny jsou od australských značek) jako ikony své doby. V interiéru ze 70. let tenhle post zastala zelená varianta křesla T4, které pro značku Tessa v roce 1973 navrhnul Fred Lowen. Tehdejší designová éra mi v mnohém připomíná tu dnešní. Lidé byli svobodomyslní a toužili vyjádřit vlastní individualitu, která se projevovala i v jejich bytech. Ty byly laděné do zelených, béžových a hlavně oranžových odstínů, důraz se kladl na přírodní materiály a experimentovalo se s tvarem a strukturou.

Interiér 80. let

Papírový model interiéru reflektující éru 80. let, foto: Blog značky Warwick Fabrics
V 80. letech jsem se narodila a takhle to u nás doma rozhodně nevypadalo.) Na západě se ale společenské dění točilo kolem peněz a úspěchu a obojí bylo potřeba dát patřičně najevo. Leskle a výrazně. Použít hodně kůže, skla a kovu. A samozřejmě také pořádnou dávku kvalitního plastu, o jehož začlenění do světa designu se postarala značka Kartell. U nás v Československu to bylo trochu jinak, ale já si tuhle atmosféru tyrkysovo-růžových odstínů  a chladných materiálů vybavuju z německých katalogů, které jsem si tak strašně ráda prohlížela. Lesklé povrchy, syté svěží barvy a výrazně tvarovaný nábytek. Tak jako křesílko Rouja od značky Artifex.

Interiér 90. let

Papírový model interiéru reflektující éru 90. let, foto: Blog značky Warwick Fabrics
Borovicové dřevo, krémové odstíny a jemné linie, které namísto extravagence ztělesňovaly pohodlí. Devadesátá léta byla pokorná a tím minimalistická, rodinný život byl zpět a hodně času se tak trávilo doma. V roce 1991 vstoupila na český trh švédská značka Ikea a já mám doma stále jeden z jejích prvních katalogů. Fotky v něm byly tomuhle papírovému modelu hodně podobné. Komfortní křeslo Mojo je od značky Molmic. 

Interiér po roce 2000

Papírový model interiéru reflektující éru od roku 2000, Oblé křeslo Camper je od značky Jardan, foto: Blog značky Warwick Fabrics

Domácnosti od roku 2000 prožívají velkou změnu. Hlavně tu elektronickou.) Notebooky, tablety a smartphony do velké míry určují doma strávený čas, který se čím dál častěji odehrává online. Sdílíme všechno a naše domy a byty nejsou výjimkou. Spustředíme se na praktickou stránku, ale zároveň znovu oceňujeme historické kousky, které mixujeme s těmi moderními. V kurzu jsou textilie a drobné dekorace, které vrací na výsluní koberce, deky, tapety a závěsy. Po střídmých interiérových letech chceme opět bydlet útulně. 
***
Na závěr ještě přikládám fotku dětských pokojíčků, které pro časopis Donny Hay Benja vyzdobil papírovými skvosty. A na úplném konci dnešního článku najdete Benjovo papírové království. Kdybych žila a psala v Austrálii, hned ho oslovím pro rubriku Den s designérem... .)


Plachetnice, maják, strom, veverka a další papírové propriety, které Benja vyvtořil pro dětský speciál časopisu Donny Hay. 
A lady ho máte. Benja Harney ve svém papírovém království. Foto: Mitch Lui pro Broadsheet

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)