Stránky

Budoucnost designu má jasné obrysy. V Praze se o nich bude mluvit.

Přesně si vybavuju ten pocit, když se mi do rukou dostala knížka Anička malířka. Určitě jsem v té době ještě nechodila do školy, ale rozhodně jsem získala jasnou představu o svém budoucím povolání. Toužila jsem se stát ilustrátorkou dětských knížek. Tahle vize mě držela docela dlouho, možná až do doby, kdy mi bylo deset nebo jedenáct. Pak jsem dětské knížky vyměnila za časopisy, jejichž svět mě okouzlil natolik, že jsme s kamarádkou začaly tvořit svoje vlastní. A pak přišlo dlouhé období prvních lásek, během kterého pro mě bylo nejdůležitější dobře vypadat a objevovat se tam, kde to žije. K psaní jsem se vrátila až se svou první prací, kdy jsem se za velké shody okolností stala novinářkou. Po pár letech v oboru se v mém srdci zrodila nová vášeň. Zamilovala jsem se do krásných věcí, jejichž vzniku předchází zajímavý proces. Brzy se mi splnil sen a já jsem o své nové zálibě začala profesně psát. Stále se učím, hledám nové informace a sleduju, jak to dělají lidé, kteří jsou pro mě v tomhle oboru vzorem. Tím největším je britská novinářka a teoretička designu Alice Rawsthorn, kterou díky projektu Budoucnost designu uvidím na vlastní oči. Alice celý cyklus odstartuje vlastní přednáškou, která se uskuteční 23. září na pražské umprum. Vstupné se neplatí, rezervace je ale nutná.

Miluju její vlasy a swingový styl. Foto: Laurence Cendrowicz Zdroj: National Portrait Gallery
Každý autor se při své tvorbě soustředí na několik aspektů, které jsou pro něj nejdůležitější. Alice, která vystudovala dějiny umění na univerzitě Cambridge, sleduje historii, nečekané souvislosti a praktické detaily. Když si přečtete některé z jejich textů (ať  už pro New York Times nebo jiná média) či její slavnou knížku Zdravím, světe, ve kterém čtivě přibližuje podstatu designu, zjistíte, že tahle dáma toho nejen hodně ví, ale hlavně získané informace umí příjemnou formou předat dál. Píše o zajímavých věcech, které vám dokážou změnit vnímání. Dostává se pod povrch a ukazuje podstatu, která mohla být dlouhá léta značně zkreslená. 


K tomu, aby se Alice stala skvělou kritičkou v oblasti designu, měla výborné rodinné zázemí. Tatínek inženýr jí ukazoval, jak věci fungují, maminka učitelka výtvarky ji zase vedla k dobrému vkusu. A ten má tahle Britka samozřejmě vytříbený. Tady je její designový výběr. 

Vázy od Helly Jongerius, lodičky Pierre Hardy, knížka s grafickou úpravou od Irmy Boom a lžíce od Arne Jacobsena navržená pro leváky i praváky tak, aby se v případě nehody polévka vylila pryč od těla. Zdroj: Telegraph

Detaily k přednášce, kterou bude mít Alice koncem září v Praze, najdete na webu Czechdesign. Alici Rawsthorn můžete sledovat na Twitteru a Instagramu

2 komentáře

  1. Mě ty tvoje příspěvky baví! :-* Moc zajímavé to bylo a ta přednáška bude určitě must see :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já to od ní maximálně čekám:)) A děkuju Oli, budu se snažit v zábavě pro Tebe nadále pokračovat.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)