Stránky

5 českých značek, které se zrodily ze studentských nápadů

Diplomová práce je věc, se kterou člověk stráví hodně času a často má pocit, že jde o zbytečně propsané hodiny. Ne tak ale v případě, že se diplomka promění v novou značku. Na české designové scéně se takových příkladů objevuje hned několik a každý z nich je náramně zajímavý. 

Papelote
Papelote

Dnes zavedené designové papírnictví s vlastním studiem, před lety diplomová práce, kterou Kateřina Šachová zakončila studium v Ateliéru ilustrace a grafiky na pražské umprum. Papírnictví Papelote funguje jako eshop i kamenný obchod ve Vojtěšské ulici, o jehož krásný interiér se na jaře 2010 postaralo studio A1 Architects

Papelote funguje také jako tvůrčí dílna. Fotka například zachycuje Iludílnu s Martinem Raudenským

Luxiom

Píše se rok 2008 a mladý student designu Tomáš Hovorka během pobytu na holandské univerzítě přichází s nápadem na modulární svítidlo, které svou hravostí připomíná stavebnici. Následovaly roky hledání, objevování a zkoušení možností, jejichž výsledkem je značka variabilních svítidel Luxiom, která si můžete poskládat v souladu s vlastní fantazií. Galerie Czechdesign k projektu připravila výstavu Luxiom: The Story Behind, která je do 4. března k vidění ve Vojtěšské ulici (v těsném sousedství s Papelote.)
Luxiom
Whoop.de.doo

Anna Marešová zvolila pro svou závěrečnou práci na Fakultě umění a designu na univerzitě v Ústí nad Labem zajímavé téma, ve kterém se věnovala návrhu erotických pomůcek. Nezůstalo ale jen u nápadu. Nejdříve se pod značkou Whoop.de.doo objevily na trhu venušiny kuličky, ke kterým se letos v březnu přidá také vibrátor. Erotické náčiní se vyrábí v České republice a to z velmi kvalitních materiálů. Výsledkem jsou exkluzivní hračky v elegantním tvaru, které velkým holkám přináší radost a potěšení. 
Vibrátor Whoop.de.doo
Botas 66
Studenti umprum Jan Kloss a Jakub Korouš přišli v roce 2008 se zajímavým projektem Botas 66. Šlo o redesign ikonických tenisek, které česká značka Botas pod řadou Classic uvedla v roce 1966. V roce 2009 vznikla první kolekce 16 vzorů, díky které Botas získal 3. místo na Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku. Následovaly další kolekce, ceny i pravidelná účast značky Botas na Designbloku.

Botas 66 v Chicagu, foto: Facebook Botas

Ukolem


Kreativní skupina, za kterou stojí talentované studentky umprum, propojuje autorský šperk, netradiční sklářské technologie a textilní tisky. Jejich tvorbu můžete sledovat na webu, Facebooku a osobně ji poznat i zakoupit na designových akcích. A kdo UKOLEM tvoří? Šperkařka Adéla Doušová, návrhářka Anna Leschningerová a designérka Alena Hájková

UKOLEM na loňském Designsupermarketu

9 komentářů

  1. To jsou šikovné děcka !!A pak že jenom počítače, marjánka .... Mám radost !Šá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No počítače jsou k tomu asi taky hodně potřeba, marjánka nevim.)))

      Vymazat
    2. Ale jsou šikovní... o tom žádná:)

      Vymazat
  2. Takovych projektu by se v CR naslo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sem s nimi, každý další tip je vítán. Díky a zdravím! I.

      Vymazat
  3. Krásny výber, mám rada keď sa prezentujú mladí a šikovní ľudia :)

    OdpovědětVymazat
  4. Lustry Luxiom jsou nádherné, nejlepší věci vznikají z jednoduchých nápadů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za jednoduchým výsledkem je vždycky nejsložitější práce. Platí to i při psaní:)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)