Stránky

Designblok 2016 - 5 jmen, která stojí za pozornost

Letos vládne na Výstavišti moc příjemná atmosféra, ve které je radost objevovat novinky. Občas se s někým zapovídáte, třeba v předlouhé frontě na skvělé hovězí párky od Naše masoa dozvíte se spoustu drobných zajímavostí o lidech i věcech. Oproti předchozím ročníkům vnímám rozdíl v komunikaci designérů. Zatímco dřív byli hodně stydliví, teď se s vámi dají celkem snadno do řeči a skrz vstřícná slova přibližují svou tvorbu. A o kom z nich se bude v příštích měsících a letech nejvíc mluvit?


Michal Strach - Lupus in Fabula 

Loňský vítěz Diploma Selection představuje vizuální analýzu své diplomové práce Vnitřní prostor. Jeho pastelový svět mýdlových aut a budov postavených z misek od jogurtů jsem si zamilovala už loni. Teď mě navíc okouzlil taky dřevěný medvídek, jehož hlavička se objevuje i na plakátě. 

Michal Strach
Ricardo Bello Dias - A Danca da Chuva

Švýcarská značka Laufen oslovila deset brazilských umělců, kteří navrhli vlastní dekor kulatých umyvadel. Klasické koupelnové vybavení tak dostává novou energii, ve které se odráží latinskoamerická kultura. Mně se nejvíc líbí hravý design ve stylu 60.let, jehož autorem je brazilský architekt Ricardo Bello Dias, který žije a pracuje v Itálii. 

"Laufen nám dal skvělou příležitost přemýšlet o realitě mimo zavedené koleje a zprostředkovat tak multikulturní brazilské bohatství," říká designér.

Projekt je inspirován rituálním tancem v dešti. Šedá část je propojena s bílou, tak jak jsou propojení samotní Brazilci. A žlutý špunt znázorňuje slunce. 


Zdroj: Studio Bello Dias
Kolekce umyvadel Laufen, která vznikla ve spolupráci s brazilskými umělci. 

Vojtěch Malina - Kolekce dřevěných budek


Dvorní architekt a designér poctivé značky HNST.LY v rámci Designbloku představuje dřevěné budky z ohýbaného dřeva. 



"Novinka souvisí s přírodou a je celá naše. Za poctivé tvůrce je totiž tentokrát tým HNST.LY. Ptačí budky ve Vojtově provedení vnímám jako jemnou estetickou záležitost, která nám teď na podzim dává smysl...," říká majitelka HNST.LY Bára Perglová.

Ptačí budky jsou naživo k vidění v showroomu HNST.LY, který je během Designbloku otevřen až do 20:00.


Zuzana Šislerová - kolekce dětského nábytku Dotties

Hravý, praktický a cenově dostupný. Roztomilý nábytek pro děti Dotties, který budou milovat i rodiče. Na výběr jsou čtyři pastelové odstíny a dvě varianty materiálů - dubová dýha nebo dřevotřísková deska. My uvažujeme o koťátku alias nočním stolku s lampičkou

Kolekci Dotties (název je odvozen od puntíkovaného vzoru na zásuvkách) vyrábí česká firma Invista Craft podle návrhu Zuzky Šislerové, čerstvé absolventky Prostorové tvorby na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. První skříňku ve tvaru zvířátka původně navrhla do jedné designérské soutěže. "Vzpomněla jsem si tehdy na ten elementární symbol prasátka jedním tahem, který děti často kreslí, a napadlo mě zkusit z něj vytvořit nějaký nábytkový prvek. A tak vznikla komoda prasátko. Hned potom přišel nápad na kočičku," vypráví mladá designérka. 

Zvířátkový nábytek pořídíte na www.dotties.cz.

Pavlína Miklasová - plove

Japonská estetika, nahé tělo a iluzivní grafika, která oživuje dvourozměrnou plochu. Tyhle plavky chci! Kolekce vznikla v rámci ročního projektu Japonsko – klidná síla v Ateliéru designu oděvu a obuvi na UMPRUM pod vedením Liběny Rochové. Na výrobě se podílela česká značka Timo.


plove

Dneska jdeme na druhé kolo, tak se těšte na další inspiraci:)

2 komentáře

  1. Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbil, Oli:) Dnes jsme byly i s Domi a je teda nadšená. Téma sport baví hlavně děti:)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)