Stránky

HNST.LY + Maimana = velká vlněná láska


Pro interiér obchodu HNST.LY je typické dřevo, kov, hodně zeleně a také ovčí vlna, která je základem výrazné interiérové novinky: ručně tkaných koberců Maimana. Hned, jak vkročíte do obchodu, upoutají vaši pozornost. Výrazné barvy jsou výsledkem přírodních ingrediencí (například vlašských ořechů nebo granátového jablka), geometrické i organické vzory pak odrazem fantazie afghánských tkadlen. Každý z koberců vypráví svůj malý příběh. 


Afghánský recept na útulnost

Značka Maimana nese stejné jméno jako město s tisíciletou tradicí, které leží na severu Afghánistánu a dodnes je důležitým tržištěm a centrem tradiční výroby tkaných koberců neboli kilimů. A jak se ocitly v České republice? Díky Tereze Inkové, absolventce oboru Mezinárodní rozvojová studia na Univerzitě Palackého v Olomouci, která na severu Afghánistánu pracovala rok pro českou neziskovou organizaci.

Potkávala místní ženy, poznávala, jak žijí a zjistila, že téměř všechny umí nějakou ruční práci na velmi dobré úrovni, ať už se jednalo o vyšívání, tkaní nebo vázání koberců. „Byla jsem asi jejich první zákazník, kdy jsem si postupně vozila pár kousků domů, obdarovala jsem své známé a v jednu chvíli nás s místním kolegou Ehsanem napadlo, že bychom těch produktů pro české zákazníky mohli přivézt více,” vzpomíná Tereza na počátky Maimany.

Koberce Maimana se brzy objevily také v HNST.LY, kam svým poctivým konceptem dokonale zapadají. “Od začátku jsme chtěli obchod vytvořit jako příjemné místo, které bude tak trochu připomínat domáckou atmosféru. Zvláště pak bylo potřeba zútulnit podlahu, která se nám vždycky zdála velmi studená. Maimama se svými koberci dodala prostoru přesně ten hřejivý pocit, který jsme potřebovali, zlepšil i akustiku obchodu. Navíc nás těší, že můžeme podporovat tak krásný a přínosný projekt a dál šířit povědomí o tradičních řemeslech,” říká zakladatelka HNST.LY Bára Perglová.


Podlahu v obchodě HNST.LY zdobí dva vlněné skvosty, které se tady dají nejen prohlédnout, ale také zakoupit. “Rádi bychom časem viděli české domácnosti zútulněné třeba právě koberci kilim od Maimany, které jsou díky svým jednoduchým geometrickým vzorům variabilní a mohou dekorovat i moderní a nadčasový domov. Přeci jen jsou častěji vidět v zahraničních realizacích, ale už i u nás si pomalu nacházejí své místo,” uzavírá Bára.

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)