Stránky

Knihovna věcí

Párkrát jsem o tom už přemýšlela. Chci hrozně moc věcí, ale nemám nafukovací byt. Mít je jen chvíli. Vyzkoušet si, jaký jsou. Zjistit, jestli je vůbec potřebuju. Některé potřebuju jen jednou za rok. Ale kde si je půjčit, když je nikdo v okolí nemá? Od včerejšího dne už znám odpověď. V Knihovně věcí. Super nápad čerstvě funguje v Goethe institutu, kde si můžete na týden "pronajmout" hodně zajímavé věci jako třeba disco kouli, polaroid nebo mikroskop. Věci jsou rozdělené do několika kategorií, které se označují konkrétním hashtagem. A v plánu jsou také workshopy, během kterých se dozvíte, jak dané věci ovládat. To se hodí například v případě stroje na výrobu placek, který jsme při zahájení hned otestovali. Přemýšlím, že si ho půjčíme na Domčiny červnové narozky. Děti by to mohlo bavit:)

Knihovna věcí? Wow!




Knihovna věcí je rozšiřující službou Goethe knihovny, ve které se klasicky půjčují knížky.



Disco koule


S ovládáním přístroje nám pomohl šikovný mladík, který sice nemluvil česky, ale i tak si s Domi porozuměli:)

Knihovna věcí v Goethe-Institutu Praha vznikla v rámci projektu Shared Cities: Creative Momentum a je inspirovaná Knihovnou věcí v Goethe-Institutu Bratislava. Na Slovensku je možné zapůjčit třeba domácí planetárium (to by se mi moc líbilo) nebo mou oblíbenou hru mikádo. A jak se dané věci půjčují? Úplně stejně jako knížky. Věci si nejdříve zarezervujete (buď přímo v knihovně nebo na mailu knihovnaveci@goethe.de) a zjistíte, zda jsou volné nebo je potřeba počkat. Ty dostupné pak spolu se čtenářským průkazem (členství stojí 200 Kč na rok) a občankou přinesete k pultu knihovnu. Půjčit je možné až tři věci najednou a to na jeden týden. Další info najdete na webu, na fotoreport ze slavnostního otevření mrkněte na Facebook.

4 komentáře

  1. Tak to je hodne zajimavy projekt, netusila jsem, ze neco podobneho existuje. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to úplně čerstvé a já jsem z toho nadšená:)

      Vymazat
  2. Uz jsem o tom cetla predvcirem a je to super myslenka. Urcite se tam pujdu mrknout. Snad se bude nabidka rozsirovat a pujcovvnici vracet veci v poradku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad jo:) Je tma taky nástěnka, kam můžeš psát tipy, co bys knihovně darovala, tak jsme něco přidaly:)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)