Stránky

sPOLeCZně

Vždycky, když se v Rytířské 31 něco děje, vím, že to bude stát za to. Aktuálně můžu jen doporučit výstavu sPOLeCZně, která už podle názvu naznačuje své zaměření. Poláci stejně jako my slaví letos sté výročí založení samostatného státu, což Česká centra připomínají prostředictvím designu a komiksu, takže je jasné, že jsem u toho nemohla chybět. Expozice "Brusel v Praze, Picasso ve Varšavě" ukazuje, jak podobné bylo v 60. letech vybavení českých a polských domácností. Křesla, keramika, světla i sklo - červený puntík označuje tvorbu našich severních sousedů, modrý tu naši. Až si ji užijete, sejděte po schodech dolů, kde se odehrává svět v bublinách. Varuju, že můžete odcházet s vlhkýma očima. Příběhy československých i polských hrdinů, kteří bojovali s nacismem a komunismem, vám připomenou nedávnou smutnou historii. 



Zatímco Československo mělo po Expu 58 svůj bruselský styl, Poláci ten svůj začali tvořit už dřív, když do Vratislavy koncem 40. let přijel Pablo Picasso. Zemi daroval soubor ručně malovaných talířů, které se staly inspirací pro polské designéry a výtvarníky. Motivy plné barevných ploch, černých linek a abstrakce (kterou Pablo nikdy nedělal) sice spíš připomínaly věci od Mondriana nebo Miró, přesto spadaly do kategorie "á la Picasso".

Fén EM 521 od Stanislava Lachmana se vyráběle dlouhých 35 let. K hitů se zařadily taky hračky od Libuše Niklové nebo diaprojektor dětských pohádek od Wiktora Bieleckiho.

V čem je rozdíl mezi českým a polským sezením? Poláci nedostatek plastu nahrazovali překližkou.

Polská sociální pracovnice Irena Sendlerowa vyrostla v rodině, kde se kladl důraz na pomáhání ostatním bez ohledu na jejich původ nebo víru. Během druhé světové války tahle katolička pomohla zachránit přes 2500 židovských dětí z varšavského ghetta, které "pašovala" uspané v rakvičkách. Zařídila jim novou identitu, pod kterou žili v běžných rodinách. Jejich pravá jména schovávala zakopané ve sklenicích na zahradě své kamarádky, aby je jejich rodiče mohli později najít.

Součástí výstavy je i malý kreativní koutek, kde se můžete stát scénaristou vystavených komiksů.



Bruselský styl si v Českých centrech můžete přijít připomenout až do 29. září, výstava Spolu v bublinách končí o dva týdny dřív. Na obojí je vstup zdarma.

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)