Stránky

Origami stolek raz dva

Pracuju, kudy chudím. Takže když jsem se šla loni kouknout na Artsemestr a viděla úžasnou maketu Adama Havelky, který na ní vystavoval svoji práci, hned mi začalo v hlavě šrotovat, jak stolek vyfotíme do Marianne Bydlení. Student sochařství nám ji laskavě zapůjčil, já jsem origami skvost dramaticky vezla metrem a... závan větru ulomil jednu nohu. Naštěstí to šlo slepit a následně vyfotit. Tady je výsledek a na konci i postup. Celou storku najdete na webu

Origami stolek od Adama Havelky, foto: Zuzana Veselá/Marianne Bydlení

A tady slibovaný návod:


„Na papír si nakreslete soubor geometrických tvarů, podle nich pak vyřežte jednotlivé části. Hrany všech kusů je potřeba zbrousit pod takovým úhlem, aby na sebe seděly. Spojte je lepidlem na dřevo a stejně tak připevněte nohy," popisuje autor.

Jako materiál doporučuje bukovou překližku o přibližné tloušťce 0,5 cm, kterou bez problému nařežete i v domácích podmínkách. Seženete ji běžně v modelářských eshopech, někdy i v hobbymarketech, nebo se dá objednat u truhláře. 


Tak co, pustili byste se do vlastnoručně vyrobeného origami stolku?

Uznávám, že spíš zdobí, než slouží, ale naplno splňuje pravidlo zakladatele Arts&Crafts Williama Morrise, že doma bychom měli mít jen to, co je buď krásné nebo užitečné.

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)