Stránky

Rubikova kostka, která nepotřebuje složit

Jen jedno správné řešení a 43 triliónů špatných. Jednoduchá charakteristika složité Rubikovy kostky, kterou v roce 1974 vynalezl maďarský architekt Erno Rubik. Na design zaměřený genius se zajímal o to, jak by se kostky mohly hýbat nezávisle na sobě, aniž by se rozpadly. Po neúspěchu s gumovými kroužky a magnety vyřezal kostičky spojené křížovým středem, které do sebe tvarově zapadaly, a dalo se s nimi otáčet. Každou stranu polepil barevnými papíry a po prvním otočení byl rozčarován efektním rozhozením barev. Otočil ještě jednou, znova a zas a začal přemýšlet, jak kostičky dostat do původního tvaru. Trvalo mu to měsíc.  

"Bylo nádherné pozorovat, jak se barvy po pár otočeních zmixovaly ve zcela náhodném pořadí. Sledovat tuhle barevnou přehlídku mi přinášelo nesmírné uspokojení. Stejný pocit jako při příjemné procházce plné různých pohledů a výhledů do přírody. Potom ale nastal čas návratu domů a já jsem se ocitl tváří v tvář obrovské výzvě: jak cestu domů najdu?" Erno Rubik


Taková je historie nejprodávanější skládačky na světě, které se podle odhadů z roku 2005 vyrobilo 300 miliónů kusů.



Umělecký rozměr téhle populární hračky, která se původně jmenovala Buvuos Kocka, což je maďarsky kouzelná kostka, ji vtáhnul také do interiérového světa. Podívejte se na bechderoucí kousky, které potvrzují, že v pravidelnosti je krása. Rubikova kostka má totiž i přes obrovské množství chaotických kombinací jeden jediný řád, který jí zaručuje nesmrtelnou stabilitu.


Polička od Parveze Taje, www.gemmbook.com





Šikovný tatínek vyrobil pro svého syna komodu s otáčivými šuplíky. Inspirace od Honzy Kabrhela.)
www.instructables.com


www.wallsneedlove.com


Mp3 přehrávač od Hee Yonga. K poslouchání, vypnutí nebo stopnutí hudby se musíte doskládat.
www.yankodesign.com


www.dekorace-steny.cz

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)