Stránky

Nové Bel Mondo má co nabídnout

Život každého člověka je omezen tím, jak daleko dohlédne za hranice každodenního stereotypu. I já sama jsem takhle "vězněná", ale občas se mi podaří hranice překročit a rozšířit obzory. Pomáhají mi v tom zajímavé knížky, filmy i výstavy. Tentokrát ale ve mně ten příjemný pocit, kdy člověk získá nadhled nad svými problémy, vyvolal časopis. To se mi moc často nestává. Časopisy vnímám jako inspiraci (hlavně spotřební.) a zábavu, ale málokdy se díky nim dostanu k nějakým hlubším myšlenkovým pochodům o životě a fungování světa. O víkendu mě k nim přimělo druhé číslo nového časopisu Bel Mondo.

www.belmondomag.cz
Začala jsem číst doma, pokračovala v tramvaji a po přestupu do autobusu jsem nevycházela z údivu, jak kvalitní tvorbu český časopis může nabídnout. Zjistila jsem, že nemůže:) Část obsahu Bel Monda totiž tvoří převzaté texty ze zahraničních titulů jako je třeba The New York Times nebo The Economist, který například nabídl filosofické úvahy spisovatelů. To pak aby se člověk nezamyslel, že:)

Abych ale nový počinu nesnižovala, i věci od domácích redaktorů stojí za to. Třeba článek o proměně "conversek", které se ze sportovní boty staly známkou punku.) a teď je namísto samotných hudebníků zbožňují jejich teenage fanynky.

Zatímco u textu o slavných teniskách jsem se smála, ten o "mámě" českých vězňů mě rozbrečel. Matka pěti dětí plně zaměstnaná péčí o ně trpěla fóbií ze zlých lidí. Překonala ji tím, že s nimi začala být v kontaktu. Vyměňovala si dopisy se zloději, vrahy a násilníky, kteří jí psali rovnou z vězení. Když z něj vyšli ven, pomáhala jim se začleněním do společnosti.

Kromě článků Obout se do revolty (autor Pavel Turek) a MÁMA českých desperátů (autor Petr Třešňák) se mi moc líbil rozhovor s autorkou Harryho Pottera J.K. Rowlingovou (převzato z Der Spiegel), která vypráví o tom, jak velký tlak prožívala, když měla uzavřenou smlouvu na milióny dolarů, a všichni od ní čekali ten nejlepší text. Kdybych já dostala smlouvu na napsání blogových příspěvků, které by měly oslovit milióny lidí, zaručeně by rapidně poklesla jejich kvalita:) Britská spisovatelka má můj obdiv, a přesto (nebo spíš právě proto) že jsem dokonalý prototyp Harryho antifanynky, si ráda přečtu její nový román o zkaženém maloměstě "Prázdné místo".

Ale čtyřstrana, díky které jsem za hranice každodenního stereotypu dohlédla nejdál, patřila odpovědím na otázku "Co nejhoršího by se mohlo stát?" Zamýšlel se nad ní právník, politička a čtyři spisovatelé, mezi nimiž mě nejvíc upoutal text od předsedkyně Kamerunské lidové strany Kah Wally, která vášnivě a přitom velmi racionálně hovoří o lidském i přírodním potenciálu Afriky. Nejhorší by podle ní bylo, kdyby ho svět nedokázal využít.

A teď to trochu zlehčíme. Následuje seznam článků, u kterých jsem příjemně relaxovala:

Diář alias kulturní tipy: Těším se hlavně na premiéru filmu Anna Karenina s Kierou Knightly v hlavní roli. Podle ruské předlohy je krásná Anna sice černovlasá s plnými temnými rty, ale Kiera má prostě nejhezčí obličej na světě, takže jí odlišnost odpouštím.)

(Ne)musíte mít: Já rozhodně MUSÍM ochutnat designérskou zmrzku od Haagen-Dazs Ice Moon. (Navrhli ji jeden Brit a jedna Indka, kteří pod názvem Doshi Levien tvoří designové duo.)

Umberto Eco: Knihy nejsou disketa: Vtipné, roztomilé a dle mě i pravdivé zamyšlení nad současnou propagandou názoru, že elektronické knihy pohřbí ty tištěné.

Místo, kde žiju, Tomáš Vorel: Po neúspěchu filmu Kamenný most se režisér uchýlil do hlubokých lesů, kterého inspirovali k natočení úspěšné Cesty z města.

Na co se ještě těším:

Lendl, Návrat krále: Po euforickém Davis Cupu mám na příběh tenisového hrdiny, který navíc trénuje sexy Murrayho.), velkou chuť.

W umělec trhu: Novinář Bryan Appleyard zjišťuje, proč se Andy Warhol stal tak slavným. To by mě taky zajímalo, a proto se nemůžu dočkat, až to zjistím.)

Dýňové dobroty Nigelly Lawson: Nemusím ani dýně, ani Nigellu, ale třeba se to po přečtení změní.

Více hesel, více problémů: Jestli mě jich článek pomůže zbavit, pošlu do redakce děkovný dopis.

S dětmi do světa: Jak vydělat dost peněz a nepropásnout kvůli tomu vyrůstání svých ratolestí? Vyrazte společně na cesty!

Co mě naopak zklamalo: Comics od Toy Box. Mít v intelektuálním časopise sekci comics je super cool.) Ten ve druhém čísle mi ale takový zrovna nepřipadal. Ale zalíbil se mi v něm jeden obrázek, takže to vlastně takové zklamání ani nebylo. Každopádně se těším, že ten v dalším čísle bude lepší.

http://www.facebook.com/BelMondoMag





4 komentáře

  1. No vida, tohle by mi uniklo.
    Poslední dobou jsem z časopisů mírně rozčarován. Přestal jsem si kupovat své oblíbené (buď se změnili oni, nebo já) a zůstalo prázdné místo.
    Takže jo ... jdu do něj ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. ten časopis neznám, ale tvůj blog je skvěly !!-právě to je to zajimavé čtení

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)