Stránky

CO, JAK, PROČ? poprvé s designérem Ondrejem Eliášem

Ondrej Eliáš
Mladý slovenský designér Ondrej Eliáš vystudoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě a v roce 2009 založil ateliér produktového designu Designend. Cílem studia je tvořit funkční minimalistický design, který má svůj vtip a význam. Tady je několik ukázek, jak se mu to daří:
Plstěný stojan na fotky Fotofilc
Inovativní obal ve formě leporela pro software od Esetu
Audio. Kolekce plstěných doplňků inspirovaná audio produkty.
Absolut Death. Při každém odklepnutí cigarety by si měl kuřák uvědomit, že kouření zabíjí.
Zdroj všech fotek www.designend.sk

A následují historicky první odpovědi na CO, JAK a PROČ?

CO považuješ za svůj největší úspěch?

Nakoľko som zatiaľ na začiatku svojej kariéry, dúfam, že najväčší úspech má ešte len čaká ;-) Ale ak mám zhodnotiť doterajšiu prácu, tak si asi najviac cením spoluprácu s Calder design community na vývoji netradičného balenia (Leporelo) pre antivírový softvér Eset Smart Security od známej slovenskej firmy Eset. Bola to moja prvá zákazka po skončení Vysokej školy výtvarných umení a zároveň veľka skúsenosť.


JAK člověk může posilovat své kreativní myšlení?

Byť stále v strehu, mať oči a uši otvorené. Vnímať názory ľudí, poznať  ich potreby a túžby.
Ďaľšou možnosťou je štúdium odbornej literatúry, návšteva výstav či prednášok. Vhodným cvičením kreativity je účasť na rôznych dizajnérskych súťažiach, kde sa člověk môže konfrontovať s „konkurenciou“.

PROČ tak dlouho a všude vládne minimalismus?

Lebo v jednoduchosti je krása. Veľmi často používaná veta, ale pravdivá. Prečo veci komplikovať, keď sa dajú spraviť jednoducho? Minimalizmus nie je znakom obmedzenosti, práve naopak, tie najinteligentnejšie riešenia sú tie najjednoduchšie. A výrobky s jednoduchým, funkčným, dizajnom vám nezostarnú, sú nadčasové.
Ale tiež platí veta: všetko s mierou. Prehnaný minimalizmus je pre niekoho nudný, bez nápadu. Veď niekdy stači len použiť svieže farby a hneď je interiér útulnejší…

1 komentář

  1. Skvělá rubrika a jsem ráda, že jsem se o Ondrovi a jeho skvělých návrzích mohla dozvědět :-)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)