Stránky

CO, JAK, PROČ s designérkou Lucií Koldovou

Někdy náhodně objevím natolik fascinující věc, že musím honem rychle zjistit, kdo ji navrhnul. Tak jsem před pár lety v jedné diskuzi objevila Treasury Table - stůl plný šuplíků s průhlednou deskou, aby bylo pěkně vidět, jaké poklady v nich jsou. Bylo to geniální a vypadalo to úžasně. Za dvojtečkou po slově design byla napsaná Lucie Koldová a já jsem po ní začala pátrat. Zjistila jsem, že tahle krásná černovláska se před vstupem do světa designu vrcholově věnovala atletice, a že v roce 2009, kdy Treasury Table podle jejího návrhu vyrobila firma Process, pro ni stejná společnost zrealizovala taky Cheeky Boxes - variabilní poličky, se kterými si každý může pohrát, jak potřebuje.

Luciekoldova.com
Treasury Table, Luciekoldova.com
Cheeky Boxes, www.process.cz
V roce 2010 Lucka na milánské přehlídce Elle Decoration International Design Awards v sekci mladých talentů prezentovala návrh domácí posilovny Home Fitness:
Hezké a praktické Home Fitness, Luciekoldova.com
Po ukončení studií designu na VŠUP se Lucka v roce 2009 přesunula do Paříže, kde začala pracovat ve studiu umělce Arika Levy. Ve Francii mladá designérka tvoří nejen podle vlastních ničím nespoutaných návrhů, ale také v souladu se zadáním konkrétních firem. Pro společnost MMcité tak například loni vznikl "městský" nábytek Urban Islands určený do veřejných prostor, který Lucka navrhla ve spolupráci s Danem Yeffetem:
Urban Islands, www.mmcite.com
Urban Islands, www.mmcite.com
Z čeho Lucka při navrhování městských ostrůvků vycházela i proč se ke studiu designu dostane každý rok jen pár lidí, mi řekla v následujícím mini rozhovoru:

CO bylo hlavní inspirací pro vytvoření Urban Islands?

Koncept městského sezení vychází ze zadání, které jsme od firmy MMcité dostali. Bylo důležité vystihnout a upřednostnit i jiné aktivity vedle klasického sezení. Mobiliář má vyjít vstříc hlavně mladým lidem, poskytnout různé úrovně sezení a odpočinku než klasická lavička. Použili jsme osvědčené materiály, které dokáží odolat náročnému zacházení ve veřejném prostroru avšak v nekonvenčním vizuálním provedení. Ostrovy jsou shluky rozdílně vysokých oválných stolků a sedacích ploch, jež se vizuálně do sebe prolínají. Urban Islands do města přinášejí jasné barvy a pozitivní energii.

JAK se liší designové prostředí v Paříži a v Praze?

V Paříži je umělecká scéna velice bohatá a trvá dlouho než si Vás mezi sebe pustí.

PROČ se na umělecké školy přijímá jen několik studentů ročně - není to škoda?

Umělecké vysoké školy jsou vysoce výběrové nejen kvůli kvalitě přijímaných studentů, ale i následnému uplatnění. Naše země a scéna je stále dost malá, ikdyž podmínky pro umělce se stále zlepšují. Na uměleckých školách člověk nejvíc čerpá z individuálního přístupu, kdy student hledá sám sebe....kde umění je nástroj k vyjádření a je potřeba k tomu mít patřičný prostor.

16 komentářů

  1. Mně se u kočky Koldové nejvíce líbí http://www.designmagazin.cz/interier/9140-lucie-koldova-uvede-cvicebni-nabytek-home-fitness.html, a to nejen proto, že ta bloncka na fotkách je moje kámoška!
    A ten stůl - taky nádhera, ale mě - pošahané systematika - by přivedl k šílenství, asi bych ty věci v šuplatech furt rovnala a aranžovala, aby vypadaly pěkně ... :o).

    OdpovědětVymazat
  2. Ta cool blondýnka je Tvoje kámoška - Ty se ale máš:)) A Ty jsi pošahaný systematik, aha, tak proto Ti to šití tak jde:) Já jsem prototyp nesystematika:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iris,
      a co vic - my jsme i kolegyně z práce - hohoho!

      Vymazat
    2. Hohoho - tak to je na čase přiznat barvu - "What do you do for living?".)

      Vymazat
    3. Vím, že jsem možná až trapně tajemná, ale pošli mi tvůj e-mail - rosa.mitnik@centrum.cz. Ď.

      Vymazat
    4. Aaah, to vypadá nejmíň na tajnou agentku, jdu to tedy zjistit:)

      Vymazat
  3. Velmi nadaná designérka, líbí se mi od ní téměř vše :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za super článek! Těším se na další! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Též děkuji za poděkování.) Příště bude superstar:)

      Vymazat
  5. Mně se kromě uvedených počinů ještě líbí její kolekce svítidel, kterou dělali s Yeffetem. A vždycky, když se někde prosadí, tak mám radost, že i v Česku se to umí:)

    OdpovědětVymazat
  6. Je dobrá! Moc se mi to líbí! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Hezky napsáno, jsme na ní hrdí ;)

    Držíme pěsti do dalších projektů.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)