Stránky

Slow Fashion

Zrychlené tempo trvá už moc dlouho. Všichni jsme z něj unavení, málokdo ale umí zpomalit. Ti moudřejší začali ubírat plyn už v 80. letech. Tehdy se v reakci na fastfood zrodilo hnutí slowfood, které v roce 1986 založil italský novinář a gastro odborník Carlo Petrini. Základem jeho teorie je důraz na tradiční receptury s ohledem na konkrétní region a lokální suroviny. Organizace aktuálně sdružuje více než 100.000 členů ze 150 zemí, mezi které tímto kliknutím můžete patřit i vy.)

Postupem času se zrodilo celé Slow Movement, ve kterém je pomalé všechno, na co si vzpomenete včetně módy, o níž chci dnes psát. Autorkou pojetí Slow Fashion je Britka Kate Fletcher, která je autorkou knížky Sustainable Fashion & Textiles. Dílo vzniklo s cílem informovat veřejnost o principu trvale udržitelného rozvoje aplikovaném ve světě módy. Jinými slovy je to například podpora individuálních výrobců, nakupování v second handech nebo pořízení méně kvalitního oblečení namísto mnoha levného, které se rozpadne dávno předtím, než se to kvalitní stačí okoukat.
katefletcher.com
Slow Fashion kousky jsou často v klasickém stylu, který podtrhuje myšlenku vytvářet věci s cílem, aby dlouho vydržely. Instantní módní trendy tak ustupují do pozadí nadčasovým střihům, kvalitním materiálům a také vtipným detailům - slow atmosféra totiž dává větší prostor kreativitě.) Přesně v tomto duchu tvoří módu islandská značka Ella, která k myšlence její trvalé udržitelnosti mimo jiné přispívá tím, že všechno oblečení vyrábí v Evropě v limitovaném počtu kusů. Zdrojem všech fotek je web Ellabyel.com a pro všechny tři obrázky platí shodný popisek "Classic Chic".)



To nabírání pod prsama je úžasné.
Dalším příkladem je švédská firma Slow Fashion House, která kromě módy nabízí taky designové doplňky do bytu. Kouzelná je především lampa "Favourite Things" ve stylu 50. let, do které otvorem ve skle můžete vložit vaše nejmilejší předměty (jen musíte použít úspornou žárovku, abyste o ně nepřišli.) Skvělý nápad vznikl ve švédském studiu ChenKarlsson:

www.chenkarlsson.com
A myšlenka Slow Fashion je blízká také českým módním návrhářkám Janě Jetelové a Alici Klouzkové, které v roce 2005 založily značku Sistersconspiracy zaměřenou na pánskou módu. Více se dozvíte v jejich odpovědi na můj následující dotaz:

Co vás v oblasti módy co do realizace, trendů či myšlenek oslovilo roce 2012 nejvíc a co se vám v letošním roce nejvíc povedlo?

Jana & Alice"Už delší dobu je nám blízký pojem slow fashion jako alternativa k masové produkci oděvů, tento trend přesně vystihuje to, jak i my přistupujeme k naší tvorbě (poznámka Iri: holky vyrábí v malých sériích, využívají kvalitní materiály evropských výrobců a díky podílu ruční práce formou sítotisku či výšivek je každý jejich kousek originální). Líbí se nám, že se stále více lidí zajímá o pánskou módu a to i v Čechách, z čehož máme radost. Dokládá to třeba skvělý český internetový magazín Maud Homme

A také máme radost, že je v Čechách čím dál tím víc zajímavých akcí prezentující český módní design – ať už to je nový Prague Fashion Weekned, stále zajímavé Shooting Fashion Stars nebo naše nejoblíbenější prodejní výstava designSUPERMARKET. 

Nám se určitě povedla poslední kolekce AHOY SAILOR, kterou jsme předvedly v rámci módní přehlídky Men by Zoot, která byla součástí Designblok Premier Fashion Weeku. A Janě se také povedla dcera Johanka a Alici přijetí na doktorské studium na VŠUP :)"

A já k tomu dodávám, že kolekce AHOY SAYLOR je naprosto geniální: svěží, nápaditá a charismatická - tak jako ten pravý sexy námořník.)
Ideální unisex šátek: přítele potěší jako skvělý dárek, který si přítelkyně bude ráda tajně půjčovat.)
Dokonalá námořní výbava. Ten můj zašilhal hlavně po ponožkách:) 

Zdroj všech fotek: archiv Sistersconspiracy

5 komentářů

  1. Ta šaty jsou úžasné...Jenom kdybych měla placaté břicho,a le třeba zase jednou.
    Jiank já mám ráda tuto nadčasovou módu, ještě teď mám doma pár kousků, které jsem si pořídila ještě na gymnáziu:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to si ten pravý "slow fashion" člověk.)

    OdpovědětVymazat
  3. krásne!!! hlavně ty klasické šaty jsou super!

    OdpovědětVymazat
  4. ta Elli vyzera super, konecne slow moda, ktora ale nie ej totalne asexualna a hippisacka

    OdpovědětVymazat
  5. Někdy mám pocit, že jsem celý život "slow" ;-)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)