Stránky

CO, JAK, PROČ se studiem SMLXL

O víkendu jsem se s vámi podělila o nadšení z rekonstrukce bytu v pražských Holešovicích, kterou navrhlo architektonické studio SMLXL. Trochu mi vyrazila dech informace, že nejde o fotky, ale o fotorealistické vizualizace - vypadá to opravdu reálně.) V dnešním rozhovoru mi to prozradily architektky Klára Valová a Hana Štěpková, které studio založily před dvěma lety po předchozí dlouholeté spolupráci.
Hana Štěpková a Klára Valová, www.smlxl.cz
Architektka Klára řemeslníkem  - pro vtipné komenty mrkněte na FB:)
SMLXL (smysl originálního názvu se za chvilku dozvíte.) poskytuje komplexní servis od kreativního konceptu přes architektonickou studii až po technickou realizaci se zaměřením na dobře zvládnutý detail. Ve všech oblastech je přitom uplatňována maximální možná jednoduchost. Efektivní pracovní styl studia SMLXL přiblížil blog Týden v realitě, na kterém studenti architektury popisují zkušenosti z týdenního pozorování českých architektů "v akci".

Šikovné architektky dokážou vytěžit maximum z každého prostoru. V žižkovské půdní vestavbě například v obýváku s kuchyňským koutem vykouzlily i pracovnu, která navazuje na kuchyňský pult. Obývák od kuchyně je pak prakticky oddělen volně stojící multifinkční knihovnou:
Půdní vestavba v Žerotínově ulici
Z "kuchyňské" strany polička ...
 ... z obývací televize
Studio SMLXL stojí také za návrhem interiéru GATE - galerie a infocentra Středočeského kraje, kde je umístěna také kavárna, Art shop, multimediální sklepy, kanceláře a malý byt. V rámci tohoto projektu se povedlo elegantně propojit historický objekt v centru Prahy (nároží Husovy a Karlovy ulice) s moderní technikou a současným designem:
Zdrojem všech fotek je web SMLXL


Na závěr ještě foto šik knihovny v Cornloftu, jehož interiér Klára Valová navrhovala ve spolupráci se studiem OOOOX:
Další foto loftu v portfoliu SMLXL
And now the questions! And answers:)

CO bylo v případě rekonstrukce bytu v Tusarově ulici největším oříškem?

V případě projektu Tusarova se jedná o fotorealistické vizualizace návrhu rekonstrukce, která nyní probíhá. Doufáme, že na žádné komplikace nenarazíme i proto, že se snažíme všem takovým možnostem předejít už při navrhování. Ale samozřejmě se jedná o rekonstrukci, u které může nastat cokoli neočekávaného.

JAK moc náročné je při navrhování interiérů potlačit vlastní cit ve prospěch přání klienta?

Při návrhu nepotlačujeme vlastní cit, ale snažíme se s klientem naladit na stejnou notu a dosáhnout tak ideálního řešení, které u daného prostoru vnímáme a klientovi zároveň vyhovuje. Klienti si nás vybírají především na základě našeho portfolia a přicházejí s tím, že se jim líbí naše práce.

PROČ jste pro váš ateliér zvolily název SMLXL?

Název SMLXL je odvozen od velikostí a vyjadřuje to, že projekt řešíme od celku, tedy konceptu až do malého detailu.

7 komentářů

  1. Ahoj :) zvu Tě na mou GA!
    http://kristygoodwill.blogspot.cz/2013/02/my-first-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  2. Moje krevní skupina. Líbí se mi, jak dokáží zkombinovat nové se starým, minimalistické se zdobným. Paráda.

    OdpovědětVymazat
  3. super fotky a návrhy, ráda jsem se stala tvým čtenářem, vítám tě na mém blogu:)- http://katefashionstyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já na tom mém.) Ať se Ti tu líbí stylish Kate:)

      Vymazat
  4. your blog is wonderful, please keep it coming, I just love it :D inspiration to mine! xxx

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)