Stránky

Go Shwopping!

A je to tady! Módní řetězce si uvědomily, že už dávno není v kurzu mít plnou skříň oblečení, ale že naopak vede RE-CY-KLA-CE. Marks&Spencer tak loni přišel s geniální myšlenkou, jak zákazníkům pomoct vyprázdnit skříň. Jde o takzvaný Shwopping, který kombinuje anglická slova swap (vyměnit) a shopping. Funguje to tak, že zákaznice donesou nenošené oblečení (nemusí být značky M&S.) do obchodu, čímž získají dobrý pocit (oblečení putuje směrem k charitativní organizaci Oxfam) a taky možnost zúčastnit se různých soutěží o slevové kupóny.

Oxfam oblečení buď dál prodá, předá na další využití (například módním návrhářům, kteří z už nenositelných kousků vytvoří originální modely), poskytne je lidem ve třetím světě nebo zrecykluje. Kromě oblečení lze shwoppovat také kabelky, boty, šperky i podprsenky (ty jsou mimochodem velmi žádané právě v chudých afrických zemích).

A teď dobrá zpráva: Shwopping, který zatím Marks&Spencer spustil jen v Británii, začne brzy fungovat i u nás! Vedení českých obchodů Marks&Spencer si aktuálně láme hlavu nad tím, s jakou charitativní organizací naváže spolupráci, a jak obnošené oblečení dál využít. Své nápady můžete posílat i vy. Pokud znáte organizace a spolky, které nositelné oděvy mohou poslat dál, napište mi to do komentářů/mailu - zástupci Marks&Spencer vaše podněty rádi uvítají:)

Ještě lepší zpráva: Značka H&M s "módní" charitou pod názvem H&M Conscious začne ve čtvrtek. Akce bude spuštěná ve vybraných pobočkách v Praze, Brně a Ostravě. Jednoduše přijdete do obchodu, kam odložíte nepotřebné oblečení (opět jakékoliv značky, nejen H&M) a získáte slevu na novou várku. Oděvy mohou být v jakémkoliv stavu, podle nějž se buď přeprodají, darují nebo zrecyklují. Jedna taška = jeden slevový kupón. Každý zároveň může denně přinést maximálně dvě tašky nepotřebného oblečení.

Já osobně jsem z nového nápadu naprosto nadšená! Co nejdřív obrátím skříň vzhůru nohama a ve čtvrtek vyrážím shwoppingovat.)

19 komentářů

  1. Opravdu pokrokový projekt! Mám doma spoustu obnošeného oblečení, tak konečně najde smysluplné využití :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty máš všechno hrozně krásný, takže to, co budeš chtít vyhodit, dej nejdřív probrat mě, jo?.)

      Vymazat
  2. Ti lidí z marketingu se poslední dobou ňááááááááák snaží,
    nejdřív sunar,
    teď tohle ...
    Já jim teda (asi poprvé v životě) tleskám!!! ... :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu vás i nadále informovat o dalších skvělých projektech:)

      Vymazat
  3. Ten nápad se mi líbí, mohly by se jich chytit i některé české firmy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jsem zvědavá, jak se to začne šířit. Inditex (Zara, Bershka, etc.) zatím mlčí...

      Vymazat
  4. Zajímavý projekt, díky za info a pěkný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Báro:) Ve čtvrtek jsem dám info, v jakých konkrétních obchodech H&M to v Brně bude.

      Vymazat
  5. To je projekt na jedničku :-)
    Skříně mám plné a mantra "to si nechám, až zase zhubnu na velikost před těhotenstvím" je už vyloženě trapná :-) Je čas udělat některým věcem pá, pá a tohle je značně motivující příležitost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak než to uděláš, mrkni na moje dnešní "Co, Jak, Proč?" třeba si to ještě rozmyslíš:)

      Vymazat
  6. Ideální jarní akce - probrat skříně, pořádně vyvětrat zatuchlinu, vymést z rohů pavouky a z podpostelí kostlivce :-) !

    OdpovědětVymazat
  7. Taky se mi líbí ta myšlenka, snad to není jen marketingový trik. Každopádně asi budou v háemku ve čtvrtek fronty .) Neva, já už jsem šatník probrala a tentokrát odnesla do kontejneru na textil a pak ještě hledám hodně štíhlou slečnu, které bych něco darovala - jak já jsem bývala hubená! .)

    OdpovědětVymazat
  8. O co kypřejší křivky, o to hezčí tvář:) A k tomu mktg - bylo by samo lepší, kdyby to bylo bez těch motivačních slev, ale přece jen je to byznys.)

    OdpovědětVymazat
  9. Článek ok, ale ty chyby jsou děsný...

    OdpovědětVymazat
  10. Při nákupu chci ušetřit, proto se dívám před nákupem vždy na http://slevovykupon.net/

    OdpovědětVymazat
  11. o tom projektu jsem už slyšela - teda zatím jenom od H&M, a přijde mi to jako skvělý nápad :)

    OdpovědětVymazat
  12. První koncept tohoto druhu byl již v Praze otevřen :-) originální Swap, kde lze měnit jakékoliv značkové oblečení a módní doplňky.
    https://www.facebook.com/pages/SWAP-of-clothes-Prague/473760479345491?fref=ts

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)