Stránky

BE ORIGINAL & BE INSPIRED

Takový byl název workshopu, který zahájil festival STUDIO designSUPERMARKET. Ten se od čtvrtka do neděle postaral o doprovodný program akce Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend. Z průběhu módní události vám můžu povědět maximálně to, jak vypadala tiskovka, žádnou z přehlídek jsem bohužel nestihla. Workshop BE ORIGINAL & BE INSPIRED o řemeslné úpravě vintage zboží jsem ale zvládla a tak vám teď nadšeně zprostředuju své velké zážitky.)

Na začátek musím říct, že udělat přednášky, workshopy, prodejní výstavy a další skvělé akce zaměřené na módu a design, které doprovodí sérii módních přehlídek v rámci Fashion Weekendu považuju za skvělý nápad. A otevřeně se přiznávám, že na program STUDIA jsem se těšila mnohem víc než na samotný MBPFW. Je mi samozřejmě líto, že jsem prošvihla workshop zaměřený na klasická řemesla nebo prodejní výstavy českých i zahraničních designérů, ale už to, že jsem se tam aspoň jednou podívala, považuju v mé současné uspěchané situaci za malý úspěch.)

Na worskhop jsem dorazila lehce s předstihem, takže jsem měla dostatek času zjistit, co se bude dít. Odchytila jsem Valentinu Ziminu z konceptu The Adress Idea, který workshop vedl. Ta mi prozradila, že cílem dnešní akce je ukázat současný trend, kdy už nestačí vintage kousky nosit jen tak, ale upravit je do moderní podoby. To lze provést třeba ocvokováním, které firma v tenhle den provádí zdarma. Hned jsem začala koukat, co mám na sobě, a co bych si tak mohla zkrášlit cvoky. Vyhrál to kabát, se kterým jsem se obrátila na slečny u "cvokovacího" stroje. Líbilo se mi, jak se mnou začaly ochotně konzultovat, která část kabátu bude na ocvokování nejvhodnější, a jakou barvu a tvar si mám vybrat. Nakonec jsme vybraly docela mírnou variantu, a když jsem si kabát zkusila, byla jsem nadšená. Zdá se mi, že se cvokováním je to jako s tetováním. Jakmile to zkusíte jednou, chcete znova.) 

Valentina Zimina a Eugenio Bramerini z The Adress Idea vysvětlují, jak úpravou vintage oblečení dostát současným trendům.
Tady už vidíte cvokování v akci. Ocvokovaná kožená bunda a holinky vypadají skvěle.  Ani jedno jsem ale zrovna neměla po ruce a tak musel postačit ...
... kabát.) Někdy vám ho nafotím trochu líp, jo?:)

Snažila jsem se z Valentiny dostat, jaká éra je ve vintage módě teď nejvíc cool. Marně. Jednotlivé dekády se kombinují a obohacují navzájem. Když už něco převládá, tak to jsou ikony. V každém období se oslavují určité ikonické kousky, které udávají směr. I když se jejich obliba mění, jistota tu přece jenom je. Kožený křivák a vojenský vintage prý jsou a budou oblíbené pořád.

Army Vintage je nestárnoucí klasika.)


Od Valentiny jsem se taky dozvěděla, že alternativní módní trendy z Londýna nebo New Yorku se k nám dostanou se zhruba dvouletým zpožděním. Hmm, to je vážně smutné ... Ještě smutnější je ale samotný fakt, že se žádné trendy netvoří u nás. Proč nemáme módní ikony, které by udávaly styl, kdžyž už ne celému světu, tak aspoň nám? Nebo máme? Já totiž o žádné nevím.)

Ale zpět k vintage. Eklektická móda se netvoří jen tím, že se staré kousky dozdobí nebo zkombinují s novými, ale rovnou se přešijí na úplně jiný kus oblečení nebo doplňku. Z košile tak vzniknou šaty a z kalhot třeba praktické zavazadlo. Koukněte:)

Eugenio právě drží v ruce tašku, která vznikla přešitím starých kalhot. "Kostka nikdy nevyjde z módy," popsal její nadčasovost.

Když jsem se nasytila vintage módou, šla jsem se mrknout na knížky a časopisy o módě a designu, které se na akci prodávaly. Úžasný pohled. Mít víc peněz i síly, vezmou je všechny. Oboje jsem ale měla v omezeném množství a tak jsem pobrala jen dvě knížky a módou supernabité zářijové číslo Vogue. Nemůžu se dočkat, až se do něj ponořím.

Výběr byl bohatý, prodávající slečny moc milé a rozhodování těžké.)
Takhle to dopadlo: To je Londýn od Miroslava Šaška, zmiňované Vogue a o červené knížce vám řeknu příště:)

15 komentářů

  1. Krásný článek, díky!
    Já to vidím s tou módou u nás dost blbě. Se podívej na práci "známých" stylistů... to je přece čirá hrůza. Pak se prezentují v bulváru a národ milující bulvár to bere jako super vkusnou módu... To je začarovaný kruh. A navíc, nedávno se tady brblalo i nad obyčejnými lacláči, takže, co bychom chtěli? :)))
    Cvoky vypadají parádně. Miluju cvočky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to máš asi pravdu ... originální móda je holt u nás skutečně minimalistická.) A ty cvoky jsou fakt super, dokud jsem to nezkusila, tak jsem nevěřila:)

      Vymazat
  2. Super workshop a zaujímavé čítanie, myslím, že by som sa tam vybláznila aj ja. Tiež som pred pár dňami menila starú obyčajnú košeľu na takú skôr halenu a vrecká a ramená som ocvočkovala, snáď niekedy ukážem:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se budu těšit. Na ramenou to musí vypadat super cool.)

      Vymazat
  3. teda to musela bejt super akce přesně něco pro mě, proč se tyhlety věci dozvídám tak pozdě sakra? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono to bylo dost ve stínu přehlídek v módním stanu. Skovaný.)

      Vymazat
  4. Ten ocvočkovaný kabátek vypadá skvěle! Pak mi musíš říct, jestli ten Vogue stál za to, taky jsem si na něj brousila zuby :-)

    OdpovědětVymazat
  5. wou... myslela jsem si že ten zrzavý "pán" co mě tak fascinuje na první fotce je z jiné planety... a ono ejhle, chyba lávky, to je paní Valentina.... nedalo mi to a musela jsem si jí vyhledat na googlu, je famózní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Valentina je moc krásná. Má jemné rysy, dokonale útlé tělo, a když mluví o módě, tak je to hotový koncert.)

      Vymazat
  6. strašně mě mrzí, že jsem ten workshop prošvihla. Musím si nechat alespoň něco ocvokovat ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já už plánuju, že je navštívím znova. Chtěla bych boty.)

      Vymazat
  7. uppps.....;), krasny pocteni, Iri! Dekuji! Musim take pridat poklonu Valentine, je opravdovy profik a clovek na spravnem miste! Hezky den, Simca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju za milý komentář.) Taky hezký den, Iri

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)