Stránky

Alternativní design. Z plsti.

V mém aktuálním případně se alternativním designem rozumí design levnější. Určitě to znáte. V časopise, nebo dnes už častěji na Pinterestu.), vidíte nějakou věc, po které vaše srdce zatouží. Nejdřív hledáte, kde se to dá koupit. Když se vám to povede, vyděsí vás, kolik za to chtějí. Začne pátrání po levnější variantě. Ti šikovnější začnou přemýšlet o tom, jak ji vyrobit. A přesně to se mi stalo. Vlastní výrobu jsem tedy rovnou zamítla. Nejsem šikovná ani trochu a na tohle bych musela být šikovná docela hodně.) A vlastně to bylo ještě trochu jinak. Na levnější a u nás dostupnou variantu mě přivedla jedna fanynka Můj dům, můj squat na Facebooku, které tímto velmi děkuju. A teď už bych konečně mohla říct, o co šlo, že?.)

V létě jsem zamilovala do plsťových tašek Meno alá úložných boxů, které pro finskou značku Iittala navrhnul designér Harri Koskinen. 

FB Iittala

Skoro hned jsem volala do firmy Designor, která u nás věci od Iittaly prodává, jestli tašky už mají v nabídce, a kolik stojí. Když jsem se to dozvěděla, začalo mi být tak nějak jedno, že budou ještě pár týdnů nedostupné (teď už jsou.) Velká varianta kolem 2500 korun, uff. A tak jsem dala na onen tip a tašku si objednala v Brněnské továrně plsti. Protože šlo o kousek na míru, musela jsem s pravdou ven, a místo složitého popisování jsem jim rovnou poslala fotku. Nijak se ale neurazili, byli velmi milí a vstřícní a poslali mi odhadovanou cenu. 450 korun. No, není to nádhera? Protože jsem se s objednávkou zrovna strefila do dovolených, na tašku jsem si chvilku počkala. S napětím. Přece jen jsem se bála, jak to dopadne. Dobře. Z výsledku jsem nadšená. Tašku jsem potřebovala na chodbu na skladování papíru určeného do sběru. Teď je naše vstupní místnost hned o něco hezčí. Dřív tam totiž stály tašky z papíru.)


29 komentářů

  1. No tak to je velká paráda! Příspěvek o plstěných taškách Meno si vzpomínám a rozdíl v ceně teda docela zásadní! Velmi elegantní řešení. Myslím, že zakázky se jim teď jen pohrnou a díky za tip! Škoda, že mám tak malou chodbu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na takovouhle taštičku místo určitě najdeš.)

      Vymazat
  2. Ta je báječná! Měla jsi jich objednat víc, hned bych si od Tebe jednu odkoupila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ženy, tak pokud by byla hromadná objednávka, taky jednu beru :-)

      Vymazat
    2. Ježišmarijá, to kdybych věděla, tak se nějak domluvíme ... Taška asi nebyla poslední, co jsem od nich objednávala:)

      Vymazat
    3. :D jsem pro! Iri, budeš se muset smířit s tím, že svojí originalitu před námi prostě nezamkneš. My chcem taky! :)

      Vymazat
    4. Dobře, končí tedy legrace a já ji začnu zpoplatňovat:)

      Vymazat
    5. No vidíš, můžeš je prodávat a já hned jednu beru!

      Vymazat
  3. Pinterest pinterest pinterest!♥:D Ale já už tam raději nechodím, přestože inspirace je skvělá.

    OdpovědětVymazat
  4. Iri wow, tak to je paráda!!! Tohle kopírování ze srdce nesnáším, obzvlášť do detailů, ale někdy velmi ráda přimhouřím oko i sama u sebe samozřejmě. Jsem taky netrpělivá a nemám bezednou peněženku :-D Já bych tašky brala ve velkém na shop :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No když je cena takhle nesmyslná, tak oko přivírám ráda.) A děkuju:)

      Vymazat
  5. moc pěkná a hlavně česká, když ta možnost je. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, a za českou výrobu jsem víc než ráda, to je jasný.)

      Vymazat
  6. No teda!!!! Uz nad jejich eshopem sedim hodinu.. jsem z toho uplne nadsena - uz planuji dekorace do pokojicku i kabelku pro dceru:-) Nejspis to spichnu sama, ale jsem opravdu vdecna za tento tip! Ta taska je skvela, Az je ji na sber skoda:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem si taky říkala, proto pořídím další:) A věci pro děti tam mají úžasný!

      Vymazat
  7. nádhera! teda nějaká plstěná taška jen tak na nošení by se taky šikla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. A to je jasný, proto mám doma už tři plstěný od Goshico:)

      Vymazat
  8. povedené :-). Plsť mám v pořadí děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  9. Vynikající tip - ta původní cena byla těžce od věci, já to takhle zase mám s těmito věšáky od Hay, které chci do (jinak už taky skoro "dokonalé" předsíně :)): http://hay.dk/#/site/acc_rugs/wardrobe/gym-hook - ty malé začínají na 20 eurech, velké za 33 eur, potřebovala bych tak jeden malý, tři střední a jeden velký, celkem by to bylo asi za tři a půl tisíce korun - to je taky trochu sci-fi, když to jsou vlastně takové (trochu blbě řečeno, já vím, ale vy to pochopíte :)) mini kroužky ze dřeva... takže to furt odkládám a váhám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noooo, to chápu, že je dilema. Mně se zdají skvělé - díky za odkaz:), ale cena už méně, to je jasný. Já jsem si do předsíně pořídila zase "kolečkový" háčky z BoConcept. Jeden kolem 400, mám tři.), ale vypadají prostě dobře, takže vyšší ceny zatím nelituju. (Brzo dám fotku:)

      Vymazat
  10. Super! Brňáky znám a myslím, že jsou/byli zbytečně skromně zapadlí. Já si brousím drápky na jednu obyč plstěnou krabici.
    A ač chápu to dilema s háčky, tak z mé vlastní zkušenosti nejde většinou jen o design, ale i o kvalitu a propracovanost - třeba použité dřevo a systém uchycení. To si doma jen tak někdo "neuklohní", i když to taky občas zkouším .). Ovšem Iri dala práci českým šikovným ručičkám a já těma svýma pleskám o sebe!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně jsi to napsala! A děkuju za ocenění, co je doma, to se počítá.) A jinak já bych se moc ráda řídila pravidlem, že když je to dražší, bude vyšší i kvalita, ale bohužel se na to nedá vždycky spolehnout. Hrozně ráda bych měla k dispozici nějaký vzorec, který by mi spočítal, jakou část ceny tvoří kvalita použitého materiálů, náročnost zpracování, samotný návrh a pak samotná značka:)) Abych věděla kdy a kolik za to jméno platím.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)