Stránky

Minulost

Dva muži a krásná žena, která se zmítá v pasti vlastní minulosti. Její bývalý manžel Ahmad za ní vycestuje z Teheránu do Paříže, aby spolu dořešili okolnosti kolem rozvodu. A ve Francii přisedá do emočního kolotoče, na kterém se jeho žena vozí s novým přítelem a svými dětmi. Film postupně odkrývá nové skutečnosti z minulosti, které diváka neustále nutí měnit názor na postavy a vývoj událostí. Skoro nic jiného o filmu Minulost, který natočil íránský režisér Asghar Farhadi, nevím. Začátkem příštího roku se ale těším na to, až to zjistím. Chystám se totiž navštívit Festival íránských filmů, který se uskuteční v Praze od 8. do 12. ledna. Láká mě sonda do vztahů a jiné kultury, kterou mi ve svých komiksech příblížila íránská ilustrátorka Marjane Satrapi. Zatímco v Persepolis se věnovala i historii svojí země, Šitíčko poodkrylo zdejší ženský svět, který se od toho našeho vlastně zas až tolik neliší. A Kuře na Švestkách mi ukázalo smutnou mužskou duši, která pohnula tou mojí. Možná budu zklamaná, ale od íránských filmů z chystané přehlídky čekám stejnou atmosféru, poučení, zamyšlení a okouzlení, jaké mi přinesly Marjaniny komiksy. 

Z filmu Minulost
Snímek Manželství pana Mahmoudího ukazuje, jak moderní přístup k životu dokáže snadno narušit harmonii rodinných tradic a hodnot.
Kostka cukru: krásná svatba v krásné vile skončí jinak, než všichni čekali.
Film Beze mne o snech členů jedné chudé rodiny, která žije v drsné teheránské čtvrti

6 komentářů

  1. Iri, musi m říct, že filmy z bǐzkého východu, zejména ty vztahové, bývají velmi zajímý a krásný. Viděla jsem jich už několik a vždycky to stálo za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to věděla.) O to víc se teď těším, díky.)

      Vymazat
  2. Přeji krásné Vánoce Iri a děkuji za typ. na Minulost určitě půjdu, zvlášť po té tvé psané upoutávce - to si prostě nemohu nechat ujít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se tam třeba potkáme.) Mě ještě láká Beze mne a Kostka cukru.

      Vymazat
  3. Díky za tipy, Iri! Teď je ideální čas na večerní domácí kino :-)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)