Stránky

Chcete být šťastní? Naslouchejte svým dětem!

To je hlavní poselství, které jsem si odnesla z filmu Minulost uvedeném minulý týden na festivalu íránských filmů. Nic dalšího k němu psát nebudu kromě doporučení, že stojí za to ho vidět. V hlavní roli jsou sice vztahy dospělých, které jsou ale dětmi z velké části ovlivněné. A já to shrnuju tak, že kdyby dospělí věnovali aspoň deset procent pozornosti, co zaměřují na sebe, svým dětem, neměli by takový chaos v duši, který je tak stresuje. V jednom průzkumu jsem četla, že nejefektivnější cesta, jak se zbavit stresu z práce, je pohrát si s malými dětmi. Pro přepracované matky to prý mělo nejpozitivnější účinek. A já to mám taky tak.) I když se mi nechce a po práci mám tak maximálně chuť spát nebo zevlovat na internetu a ne se účastnit čajových dýchánků, co pořádají plyšáci, nebo dobrodružného výletu, kam vyrazila parta barbín, tak když překonám počáteční nechuť, a fakt se do Domčiných her spolu s ní ponořím, je mi pak krásně. Děti mají čistý pohled na svět, spoustu nápadů a hlavně jim to pálí mnohem víc než dospělým. Dospělí jen mají víc informací, a proto často nad dětskými pocity mávnou rukou s tím, že tomu přece ještě nerozumí. Oni ale rozumí a s ohledem na to je s nimi potřeba mluvit. Tak jak to uměl Ahmad ve filmu Minulost.


Jedna ze vzácných scén ve filmu Minulost, kdy jsou děti šťastné. Ahmed jim právě pomáhá sundat ze stromu helikoptéru.
Dívala jsem se na to dítě a říkala jsem si, co s ním udělali, že to dokáže takhle zahrát. Práce geniálního režiséra.

Ahmad se svou krásnou, ale hysterickou ex. Strašně se mi líbil její starý francouzský dům.

A taky tyhle její šaty. Zdrojem všech fotek je IMDb.com

8 komentářů

  1. Děkuji Vám za tento příspěvek, který mě donutil zamyslet se sama nad sebou. Sice mě po práci čeká ještě jedna směna coby hasič, ale moc se těším. A za zklidnění duše to určitě stojí.
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Doufám, že jste si to hašení požárů hezky užili, a já mám radost, když moje slova vedou k zamyšlení. Krásný den, Iri

      Vymazat
  2. Iri, film jsem neviděla, ale to tvé poselství je svatá pravda. Díky ti za to. Nevím, proč to většina lidí nevidí a děti podceňuje, jejich pohled na svět je jedinečnej, pokud jim ho ti zkušení dospělí nezkazí...já jsem se tímhle trápila od školkových let mých synů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak to nás asi teprve čeká ve škole. Ve školce zatím naprosto ok. Každý den děkuju za své štěstí, že tam mají tak hodné a empatické učitelky, které dětem fakt rozumí.

      Vymazat
  3. Ano, dětský pohled na svět je úžasný a jsem překvapována každý den.
    Moje další směna je zločinec a lupič autobusů :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))) Koukám, že mi píšou samý maminky chlapečků.) Já jsem včera byla zimní víla:)

      Vymazat
  4. na ten film se těším. Ano, děti mají úžasný pohled na svět...

    OdpovědětVymazat
  5. Věřím ti. Pokud ale nemáš okolo sebe děti, které jen vyžadují pozornost a neumí si hrát samy, to tě pak ničím nepřekvapí, protože očekávají od tebe, ze jim všechno vymyslíš. Ale asi i věřím v to, ze se tak chovají jen v přítomnosti rodičů a kdyby s nimi byl člověk sám (po prvotním vřískotu, ze chtějí tatínka) by asi teprve předvedly co v nich je. Asi to budu muset někdy prubnout :)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)