Stránky

Google Doodler

Být ilustrátorem je samo o sobě zajímavé, ale být ilustrátorem pro Google je v mých očích hotové terno.) Znamená to totiž, že takový kreslíř se podílí na tzv. doodles - obrázcích na hlavní straně, které pravidelně připomínají různé svátky, události a významné osobnosti. Google na to má celý tým ilustrátorů a inženýrů, kterým říká doodlers. Mezi ně patří i americká ilustrátorka Sophia Foster-Dimino, která je mimo jiné autorkou loňského doodlu ke 145. výročí založení Národního divadla. 

A doodle for the 145th anniversary of the National Theatre in Prague

Nápad na tvorbu doodles se zrodil už v roce 1998, kdy byla hlavní Google stránka ještě v Beta verzi. Zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin si pohrávali s logem Google, když chtěli oznámit svou účast na festivalu nezávislé a alternativní kutury Burning Man. Na místo druhého "O" dali figurku a vznikl tak vzkaz, že jsou "Out of office". V roce 2000 Larry a Sergey poprosili svého webmastera Dennise Hwanga, aby stvořil doodle v souvislosti s výročím pádu Bastily. První výroční logo se setkalo s příznivou rekací a z Dennise se stal Google's chief doodler, který začal řídit nový doodlers tým. Mně samozřejmě nejvíc baví doodly spojené s uměním nebo zaměřené na děti. Třeba když Google  připomněl zahájení vysílání Večerníčku (2. ledna 1965) nebo 90. výročí od narození ilustrátorky Heleny Zmatlíkové.

Doodle Večerníčku z 2. ledna 2011. 
Doodle k výročí narození Heleny Zmatlíkové z loňského listopadu

Ale zpátky k Sophii, která za mnoha doodly stojí. V rozhovoru pro Design Sponge o své práci snů mluví moc hezky. Líbí se jí, že si díky tématům, na kterých pracuje, rozšiřuje obzory, a poznává tak život a tvorbu zajímavých umělců. Práce doodlerů je totiž tak trochu i novinářská. O každém výročí nebo osobnosti, které musí výtvarně zpracovat, je potřeba zjistit co nejvíc informací, aby prostředníctvím ilustrace vystihli jejich podstatu. Doodle tým má sice k dispozici určitý plán, ale témat je hodně, času málo, a tak je tahle práce do jisté míry i poměrně stresovou záležitostí. Pokud máte vy sami nápady na nějaký Google doodle, který připomene konkrétní (ne příliš profláklou.) událost, zkuste své štěstí, a napište svůj tip na proposals@google.com. Já to taky udělám.)

A jak se Sophie ke své práci dostala? No samozřejmě, že přes kámošku.) Její spolužačka z Rhode Island School of Design Jennifer Hom, která jako doodler (mrkněte třeba na její animovaný doodle k výročí Freddieho Mercuryho) pro Google už nějakou dobu pracovala, si od ní vzala na ukázku portfolio, a ruka byla v rukávě:) Sophie i Jennifer (rozhovor s ní si zase můžete přečíst na webu grafického studia We) jsou obě hrozně talentované. Kromě svých doodles se věnují také vlastní tvorbě, která v případě Sophie zahrnuje i komiksy.

Matka a dcera by Sophia Foster-Dimino.)

Hodně comicsově kreslí i Jennifer, kterou ke studiu ilustrace motivovala maminka. Ta je ale hodná.) 



Z blogu Jennifer Hom.

A na závěr pro vás mám jednu skvělou zprávu. Pokud se vám dnešní obrázky líbily, můžou být vaše. Teda ne úplně všechny a ne zrovna zadarmo, některé si ale zkrátka a jednoduše můžete koupit.) Jennifer své obrázky prodává tady, obrázky Sophie najdete v komiksu Mother a Google doodles jsou ve formě plakátů k prodeji zde. So enjoy a kdyžtak dejte vědět, co byste si přáli. Já mám asi jasno ... potřebuju se totiž připravovat na Domčinu pubertu.)

Mother

11 komentářů

  1. Moc zajímavé, nikdy jsem se nijak zvlášť nezajímala o to, kdo dělá pro Google ilustrace, ale teď vidím, že to byla chyba! Díky za info.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A teď mi řekni ako výtvarnice: Bavila by Tě taková práce, nebo by ses trochu bála do toho jít?.)

      Vymazat
    2. No bavila, to je jasný :)

      Vymazat
  2. Super příspěvek. Mně vždycky ilustrace na googlu taky zaujmou, ale nikdy mě nenapadlo pídit se po autorech. Jo za vším je člověk:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak:) A já děkuju současnému online světu, že se o nich člověk může rychle něco dozvědět. Sophii jsem si přidala na Twitteru, je tam docela aktivní, a hned vím, co tahle ilustrátorka poslouchá za hudbu, kam se chystá a tak.)

      Vymazat
  3. Skvělý článek (na DS jsem o Sopfii včera četla a líbí se mi, že jsi přidala spoustu dalších informací). Baví mě nakouknout pod pokličku, dneska se těch informací valí tolik, že člověk většinou vidí jen tu špičku ledovce. A přitom hlubší pohled stojí za to! Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za hlubší pohled pořád bojuju (hlavně sama ze sebou.) Rozhovor na DS se mi moc líbil, Grace je skvělá. A mám radost, že se Ti mé info navíc líbilo. Přidám ještě jedno: I manžel Sophie je ilustrátor.) Jmenuje se Roman Muradov a má taky moc hezký styl: http://www.bluebed.net

      Vymazat
  4. Super téma,vždycky na ty obrázky koukám,ale nikdy mě nenapadlo pídit se za tím,kdo za nimi stojí..:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda, ty by me taky nenapadlo, ze za tim je takova prace! Moc hezky clanek.
    Iri, koho ty neobjevis:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Kde že se koná ten nábor?:-))) P.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)