Stránky

Regards from Prague

Zoufalé hledání na netu, při kterém si vždycky opakuju, že příště půjdu do knihovny, a informace si najdu spořádanou a organizovanou cestou, má i své pozitivní stránky. Kromě toho, že někdy člověk fakt najde to, co hledá, taky sem tam úplnou náhodou objeví něco krásného a inspirujícího. Já jsem takhle vzácně včera narazila na web umělkyně Silviny Arismendi, která pochází z Uruguaye, teď žije v New Yorku, a před pár lety studovala v Praze AVU. Její web je tísnivě minimalistický a její práce též. Člověk má chuť silou rozevřít svět plný náznaků a vnést do něj jasné obrysy. Nervózní pocity ale uklidňuje autorčina silná touha věci zdokumentovat a zachytit tak proces, který vedl ke konkrétnímu výsledku. Ten je ovlivněn její vlastní zkušeností z poznávání, čímž s každým pohedem dostává nový rozměr. Na jeden den bych se chtěla ocitnout v její kůži a vidět svět takhle klidnýma a trpělivýma očima. 




Silvina Arismendi: Regards from Prague 

16 komentářů

  1. Já bych chtěla aspoň jeden den psát texty jako ty! A budu používat "tísnivě minimalistický" a "rozevřít svět plný náznaků"...jééé! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na svých stránkách v "pocket utopia" má na fotce legendární český popelník s ledním medvědem. Všimla sis? V Americe se tenhle kousek teď draží na aukcích za neuvěřitelný peníze. Tatínek mého bejvalého do něj klepal ještě před deseti lety popel...csssss. Co je s popelníkem teď nevím, ale pořád mám pocit, že to opravdu není hezká věc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevšimla a teď mi ten web nějak nejde otevřít. Ale je to tenhle medvěd, co ho Aňa G. zahrnula do kolekce Dobro pro Zoot?
      http://kabelky.zoot.cz/tasky-a-zavazadla/modra-dobra-taska-s-medvedem-pro-vanocni-bazar

      Vymazat
    2. Jo, přesně ten. Podle mně kýč století, pro jiné retro skvost :)

      Vymazat
    3. Tak v tomhle se náš vkus rozchází, protože já z něj též šílím.) Ale to hlavně proto, že mám slabost pro lední medvědy. Ve výtvarném pojetí.)

      Vymazat
    4. No, proč ne, rozhodně je vás asi většina :) Já myslim, že to má doma ještě dost lidí, co nemaj ani páru o tom, jakou to má teď cenu.

      Vymazat
    5. Ha, ha, tak jsem si právě přečetla, že předlohou onoho medvěda byla medvědice Nora, která ve 30. až 40. letech žila v Zoo Praha. Přišla tam v roce 1932 z cirkusu Karlas. Bylo to několik let po té, co Amundsen přeletěl vzducholodí Severní pól, a svět byl tehdy fascinován zájmem o polární kraje. Proto byl popelník tak populární. Pak se zrodil nápad vyvézt medvěda do USA a nabízet ho jako typický český keramický artefakt z meziválečného období, ha, ha. A zrodil se hit. Teda v Americe. U nás už to hit dávno byl:)

      Takže teď toho medvěda miluju ještě víc:))

      O tom všem píše ředitel pražské Zoo zde: http://www.zoopraha.cz/aktualne/pohledem-reditele/7318-starozitny-popelnik_4003608

      Myyno, nakresli mi ho. Já bych ho moc chtěla. Prosím, prosím:) Vím, že se asi budeš muset trochu sebezapřít, ale prosím, prosím, smutně koukám.)

      Vymazat
    6. Hihi, ja odpadnem, presne tento popolník majú priateľovi rodičia na chalupe!:D Kedysi v detstve ho vraj našiel zahrabaný niekde na povale alebo v šope, a rodičia ho (aby mu urobili radosť asi.), dali na stôl v obývačke:-). Doteraz je tam. A vždy, keď tam prídeme, pozriem na medveďa a "uznanlivo" prikyvujem: stratený/nájdený poklad, ehm-ehm.) A ono fakt!:D Teraz sa na neho (medveďa.) budem pozerať úplne inými (uznanlivými) očami. .-)) Super, že teraz k nemu vďaka vám viem aj legendu:-).

      Vymazat
    7. ten medveď je popolník? U nás nikdy nikto nefajčil a mali sme ho....nikdy v ňom nič nebolo, iba si tak stál...chudák nevyužitý..

      Vymazat
    8. To Lusy: No, to je úžasný.) Tak si ho tam při každé návštěvě hezky považujte:)

      To Jane: Mně by stačil jako dekorace, mít takovou krásu, rozhodně bych do něj neklepala popel, ale dala tam třeba prstýnky:)

      Vymazat
  3. Svět náznaků je úžasným prostorem pro nekonečnou fantazii...a minimalistické je libé ne tísnivé, tak to mám já. Iri, díky za inspiraci a moc hezky napsané to máš, úplně nejvíc profi:-) Jak píše Olív, taky bych to chtěla umět. Krásný celý den! Jo a kauza medvěd je velmi poučná, říkám pořád: n e v y h a z o v a t !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu. A zajímalo by mě, proč se zrovna v naší domácnosti medvěd nevyskytoval, mamka i babička totiž schraňujou úplně všechno:) A děkuju za kompliment, s Olívkou jste obě moc milé:)

      Vymazat
  4. Mně se tedy zdá, milá Iri, že ty NEUSTÁLE objevuješ něco krásného a inspirativního, takže díkybohu, že nevysedáváš spořádaně v knihovně ;-). A tak tu teď (už zase) žasnu a kochám se nad dílem Silviny - má to šmrnc a příběh a to se mi líbí. Líbí moc. ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Vivi, ale já mám čím dál větší nutkání přesta objevovat nové, ale pořádně prozkoumat staré. Aspoň malou část. Ale pořád jsem se k tomu nedostala.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)