Stránky

Urban Vintage

Víte, co bych si přála? Aby česká verze Elle Decoration byla na stejné úrovni jako ta švédská. Naivní, já vím.) Nechci toho ale zas tak moc. Pro začátek by stačilo, kdyby měl časopis aspoň vlastní web. Teď má jakousi kategorii v rámci celé Elle.cz, kde skromný obsah tvoří kombinace PR článků, propagace vlastních aktivit a průměrných textů, které postrádají nápad. Švédská mutace má nápady naopak skvělé. Čerstvým příkladem je třeba nová obrázková galerie, ve které lze vyhledávat podle konkrétních místností:

Pracovny (Arbetsrum)


Elledecoration.se

Obývací pokoje (Vardagsrum)


Elledecoration.se

Obrázky můžete hledat taky podle konkrétních prvků jako jsou tapety, textil, dlaždice nebo třeba pohovky. Pod každou fotkou je odkaz na článek, ze kterého obrázek pochází. 

Textil


Pohovky (Soffor)


Elledecoration.se

Rostliny (Växter)

Elledecoration.se

V galerii na Elldecoration.se je i Loft v New Yorku z knížky Urban Vintage

Poslední fotka odkazuje na článek o knížce Urban Vintage od blogerky Idy Magntorn, která navštívila a nafotila domy a byty v New Yorku, Los Angeles, Paříži, Kodani a Londýně zařízené ve vintage stylu. Výsledkem je krásná podívaná, o které jsem v pondělí psala pro magazín Bonami. Říkala jsem si, jak hezky by se v knížce vyjímala taky Praha. Ida by do ní klidně mohla převzít některou z reportáží z webu O bytech a lidech.) Třeba bydlení ilustrátora Vladimíra Strejčka ze studia DRAWetc.

Pražský byt kreslíře Vladimíra Strejčka

22 komentářů

  1. Iri- projekt o bytech a lidech se mi taky moc libi! Skvele rozhovory, uzasne fotky, mam ho ve svych oblibenych.
    Jinak s tou Elle decor to taky moc nechapu, prijde mi, ze je tady odsunuta na vedlejsi kolej. Jeji propagace je slaba, skoro nikde ji nemaji... A ty stranky:-(
    Jesteze tu mame tolik sikovnych lidi, kteri delaji takove projekty jako prave o bytech a lidech. Nebo soffa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já se přiznám, že k O bytech a lidech mám i výhrady. Nejde o nový nápad, takže hodnotím jen provedení, a to by podle mě mohlo být lepší. Nějak mi moc nesedí texty, občas tam mají i chyby, a i fotky by mohly být kvalitnější. Vidět to je třeba teď na bytu Josefiny a Petra Bakošových, naživo je jejich bydlení fakt krásné, úplně mi vzalo dech, ale na těch fotkách se mi zdá, že to tak moc nevyzní. Jinak je ale skvělé, že se do projektu pustili. Vidět, jak bydlí kreativní lidi, je hodně inspirativní.) A věím, že s tím mají spoustu práce, jen si myslím, že by se to dalo dělat ještě líp.)

      Vymazat
    2. Máte pravdu, vypadá to úžasně. Osobně se mi projekt o bytech a lidech také velmi líbí. Kreativní lidé žijí vždycky zvláštní život. Já jsem taky kreativní člověk, ale mám doma takový nepořádek, že ani nemám čas vymýšlet pro ten nepořádek nějaký designový název.

      Vymazat
  2. O bytech a lidech taky sleduju, taky mám výhrady, ale na české vody docela dobrý. Ale úrovně třeba jako má Freunde von Freunden zdaleka nedosahují. Ale je to asi taky o financích a pokud to dělají ve svém volném čase, tak je to chválihodné. Nakonec víme kolik času a úsilí stojí blogování:) No a u Elle mi vadí to co tobě, a mám pocit , že je tam stejná redakční rada jako v Marianne Bydlení, takže je to trochu vidět. Ale dlouho jsem si ho nekoupila, tak nevím jaká je jeho úroveň teď ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, redakce je stejná včetně šéfredaktorky.) Já si ho kupuju pořád, přece jen k němu mám vztah, ale klesající úroveň mi vadí. A ten web, ale i FB, to je prostě slabota. Zase chápu, že investice jsou potřeba tam, kde se vyplatí, tedy ženské časopisy i MB mají z hlediska příjmů mnohem větší potenciál, a tak Burda Media 2000 investuje víc do nich.

      Vymazat
  3. Já mám teda výhrady nejen k Elle Decor, ale k celému Elle a jejich mizerným článkům, kvůli kterým jsem si Elle přestala kupovat, neboť mě uráželo to číst.
    Forma článků o bytech a lidech je kapitola sama pro sebe, čte se to poněkud kostrbatě :). Ale jinak je to zajímavý a jsem ráda, že jsem na to, opět díky Tobě, přišla :).
    A ten byt z New Yorku mě hodně bere. Moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky Myyno, mně taky.) Tak třeba jednou ... se do takového podobného aspoň někdy podíváme.)

      Vymazat
  4. Já jsem české magazíny zavrhla dávno, úplně. Nejdéle jsem vydržela u M Bydlení, ale jsou to vyhozené peníze, na netu je možné najít více a lepší inspirace. Elle jsem občas koupila, ale ten rozdíl oproti zahr verzím je tak velký, že to člověka opravdu štve. Já nevím, proč je to tady v Česku pořád takové upatlané. Za projekt O bytech a lidech jsem ráda, možná to není až tak profi, ale všechny ty interiéry jsou zajímavé a s pozitivní, tvůrčí energií-dobrá inspirace a zpráva o tom, že všichni tady nebydlí strojeně, nebo katalogově, nebo mizerně...a pokud to dělají zadarmo a na koleně, tak to není žádná sranda, o tom vím své:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pravda, třeba podzimní číslo britské Elle Decoration zaměřené na trendy pro mě znamená inspiraci na mnoho let.) A souhlasím, inspirace je to skvělá, a člověk se dozví zajímavé věci, jen ta forma mě zkrátka coby četkou odchovanou novinářku občas rozladí. Ale tím neříkám, že bych to uměla líp, z dálky se to lehko hodnotí, že.)

      Vymazat
  5. Já teda si teda Elle dekor nekupuju, protože mi přinde, že za ty prachy těch pár obrázků a tuna reklam (což je ale problém většiny časopisů, v zahraničí ještě větší, jak u nás, řekla bych) fakt nestojí. Jinak teda mezi náma i web největší ryby našeho trhu - Marianne Bydlení, je podle mě dost hroznej. Obecně celá kultura tištěných médií je u nás děsná, včetně knih (samozřejmě existují výjimky a díkybohu za ně). Nedávno jsem si koupila dost drahej překlad britské knížky o interiérovým designu - ten font, kterým překryli úvodní stránku je tak děsnej, že kdybych tu knížku z nějakýho důvodu neotevřela, nekoupila bych si ji ani omylem. Nebo jak jsem tuhle v knihkupectví šla kolem českýho překladu mých oblíbených Game of Thrones - z toho šoku jsem pak musela sníst něco sladkýho :D Když to srovnám s například s Británií, kam by se do knihkupectví daly pořádat celodenní výlety, je mi trochu smutno a trochu k vzteku. No to jsem se trochu rozšoupla, ale rozčiluje mě to a navíc se mi nechce psát dp. Eh, tak já zas jdu, pardon za výlev :D La Petite Anne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu Tvoje rozčilení, milá Anne, a naprosto ho sdílím.) Zrovna jsme se vrátili z Londýna, takže máme čerstvý zážitek z toho, jak je to jinde lepší.) Přivezli jsme si nějaké dětské knížky a já taky čerstvou Elle Decoration, těším se s ní na dlouhé jarní večery.)

      Vymazat
  6. úžasné byty,skvělá inspirace! :) O bytech a lidech si musím ještě pořádně prohlídnout,je to jeden skvělý byt za druhým!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, s chutí do toho, člověku se rozšíří (neje) interiérové obzory.)

      Vymazat
  7. Nekupuju si žádné časopisy už několik let, tudíž nemohu ani posoudit kvalitu Elle. Naposledy jsem si koupila Filati Home, což je německý časopis, který je o štrikování a dvě čísla Kinfolku. Ten je jediný, který mě z časopisové nabídky uchvátil natolik, že jsem ochotna za něj utratit peníze. Projekt O bytech a lidech se mi líbí moc. Líbí se mi, jak se v těch bytech odráží duch obyvatelů domu a jak jsou osobité. Už jsem asi přejezená všeho toho katalogového bydlení a doufám, že se postupně propracuji k nenásilné změně i u nás doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U vás doma to máte skvělé, Báro:) Na další změny stejným směrem se ale rozhodně budu těšit.

      Vymazat
  8. Já bych si to taky přála. Já jsem vždycky tak zklamaná..... Souhlasím s Tebou, Iri!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo, aspoň že ty blogy jsou čím dál lepší.)

      Vymazat
  9. Iri, přečetla jsem výše uvedené příspěvky a musím jen souhlasit, české časopisy o interiérovém designu mají opravdu klesající úroveň. Sice zatím stále kupuji MB (ale už to dlouho nevydržím). V MB mě poměrně dost iritují opakující se interiéry, ani by nemuseli psát, kdo je navrhoval, lze to vážně poznat na první pohled. Elle Decoration, také dost smutná kapitola, nedávno jsem hledala, kdy vyjde nebo vyšlo nové číslo, ale to je jako hledat jehlu v kupce sena. O redakční radě, která kopíruje MB ani nemluvím, myslím, že by nebylo od věci po 24 měsících obměnit v těchto časopisech tak 1/3 designerů a možná bychom byli překvapeni, ti stávající jednoznačně usnuli na vavřínech. Spousta inspirace se najde na webu, pinterestu a blogu. Díky za podnětné příspěvky, a bylo by myslím dobré, pokud bychom se v Česku posunuli v této oblasti alespoň o jeden krok dále. JaKa

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)