Stránky

Výtvarka!

Když jsme s Domi před časem byly docela dlouho nemocné doma, zjistila jsem, jaký skvělý dopolední program běží ve všední dny na Déčku. Třeba taková Výtvarka! - kanadská obdoba (z orig. Artzooka!) českých Šikulů, ve které se tvoří různé výtvarné projekty. Pořad uvádí Jeremy, který to na můj vkus trochu přehání s izolepou, ale některé nápady jsou docela fajn. Zaujala nás třeba technika obtisknutých obrázků, se kterou jsme strávily jedno milé odpoledne. Jednoduše vezmete nějaký obrázek, který se vám líbí (my použily krásné fotky z loňského katologu značky Benetton), přeložíte přes něj potravinovou fólii, přilepíte ho izolepu (a je to tady.) a nejvýraznější obrysy obtáhnete barvou (my měly jen vodovky, ale tempery by byly určitě lepší). Pak vezmete čistý papír, na který se barvy otisknou. Velká zábava je to hlavně proto, že nikdy není úplně jisté, jak bude výsledný otisk vypadat. S každým novým obrázkem tak přichází nové napětí.) Pojaly jsme to jako kolektivní práci - Domi obkreslovala a já dokreslovala to, co se nedotisklo. Vzhledem k tomu, že otisknutý obrázek je zrcadlově otočený, moc mi to dokreslování nešlo.) Ale i tak to ve výsledku vypadá docela hezky. Kdybychom vzaly nějaké jednodušší obrázky třeba ptáčka (tak jak to udělal Jeremy), bylo by to lehčí, ale fotky dětí byly zase zábavnější. Ze zbytku katalogu jsme si udělaly koláže, což Domču strašně bavilo. 

Tahle holčička se Domi hrozně líbila.) Snažila jsem se jí vnutit, že přesně takhle jsem vypadala, když jsem byla malá, ale moc mi to nevěřila.)

Na jedné stránce katalogu byla holčička se skvělým obrázkem na tričku, kde byl kufr s balónky. Ta se ale Domi nelíbila a tak jsme to její tričko dokreslily jiné její favoritce, které jsme odstřihly původní pruhované triko.) Domi si pak všechny svoje oblíbence vystřihla a nalepila. 
A všechny naše výtvory jsme pěkně daly na nástěnku v pokojíčku.)

11 komentářů

  1. jéé to je hezký! haha šikuly jsem kdysi dávno viděla a nevěřila jsem co všechno je možný udělat z lepících pásek a barevného papíru :)) byla to děsná sranda poslouchat ty dva dospěláky jak mluvěj jak idioti na děti před obrazovkama :D to fakt nesnáším, i na své dvě neteře mluvím snad jako jediná z rodiny normálně ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, tak so ještě neslyšela pořádný šišlání, ty dva jsou ještě v pohodě:) A děkujeme a zároveň chválím, že mluvíš normálně, u nás šišlám jediná já, respektive říkám i v jejích skoro pěti letech slova jako hajni si, papej apod. a pak tak mluvím i na psa:) Jako že ne lehni, ale udělej hají a tak. Naštěstí zbytek rodiny je u nás normální a tak Domča není poznamenaná:) Já si ale prostě nemůžu pomoct, ty děti jsou tak roztomilí a prťaví, že hned přepnu na jinej mode.

      Vymazat
  2. Vyborny! Skoda, ze Jachyma tohle nebavi:-) ja bych se tedy vyradila.... Skoda, ze nejsem mala... Anebo to nevadi:-)))?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, jasně, že ne, přizveme Tě někdy do kroužku:)

      Vymazat
  3. Podle mně je to super nápad a ještě to vypadá dobře! Jste šikovný a Ty jsi úžasná mamka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, děkujeme, byla to fajn zábava. Koukat se na telku se občas vyplatí.)

      Vymazat
  4. Skvelej napad, nejakou takovou nastenku se Sarinyma vytvorama bychom taky meli zavest :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Iri, to je skvělá technika, musím vyzkoušet. Tuhle Výtvarku jsem viděla zatím jen 1x, stíhám dopolední pořady, jen když jdu do práce na odpolku :-(
    A zaujalo mě jak píšeš v komentářích o tom šišlání, resp. zdrobnělinách. Já zas všem včetně dospělých radím ať si dají kapičky do nosánku a obujou si botičky :-)

    kdyzmamchut

    OdpovědětVymazat
  6. No ja myslím, že ste to dali ako úplne profi. Jednoduché a skôr ako pokaziť sa dá len získať. Tiež vyskúšam, temeperky mám tak storočné, ale zaschnuté neboli nedávno som skúšala, teraz ene nejaký ten obrázok.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)