Stránky

Ilustrovaný víkend

Praha a Londýn mají opět společné téma. V obou městech totiž tenhle týden odstartovaly festivaly zaměřené na ilustraci a grafiku. Ten pražský má skvělý název Lustr a letos se koná úplně poprvé. Londýnská akce Pick Me Up už má tradici od roku 2010. Domácí premiéru si nenechám ujít, britskou přehlídku ilustrací budu bohužel sledovat jen prostřednictvím online světa. Následující obrázky i slova berte jako inspiraci, kam tenhle víkend zajít (nebo zaletět.) 

Povedený plakát k první přehlídce domácí ilustrátorské tvorby

A k londýnské akci je tak skvělé video, že bych všechny pozvané ilustrátory chtěla poznat, a dívat se jim přes rameno, jak tvoří. Beautifuly done.)

Součástí festivalu Lustr jsou mimo jiné přednášky, dílny (i pro děti) a výstava „Ilustrace není pouze doprovod knihy", která potrvá až do 30. června. Svoje díla na ní představí více než 30 českých a slovenských tvůrců, kteří budou prezentovat své autorské ilustrace, knížky a nabídnou i live vystoupení. To v případě ilustrátorů znamená kreslení přímo na zeď galerie Galerie Art Salon S MICRONA, kde se akce pořádá.

Včerejší snímek z festivalu LUSTR, na kterém poznávám stůl od Master&Master.
A tenhle snímek zachycuje první den festivalu Pick Me Up.

Obě akce mají skvělé hosty s obdivuhodným talentem, jejichž díla stojí za to vidět, a v některých případech i vlastnit. Já mám aktuálně slabost pro quirky ilustrace v lehce naivním podání inspirované dětským pohledem na svět. Ten je totiž ze všeho nejhezčí a já se ho posledních pět let snažím znova pochopit.) Na děti budou zaměřené dílny s Vladimírem Strejčkem, který založil ilustrátorské studio DRAWetc. To v Londýně určitě mít nebudou, protože v Anglii se ve srovnání s náma na děti moc nemyslí nebo se k nim chovají víc "dospěle". Najít tam restauraci s dětským koutkem je docela námaha. Britští organizátoři si  ale naštěstí pozvali hosty z ciziny, kteří na svoje dětství ještě nezapomněli, a při kreslení v něm hledají inspiraci. Třeba jako francouzská ilustrátorka s americkými kořeny Jessica Das, jejíž práce je v v selekci letošního ročníku Pick Me Up. Mně se ty její kočky samozřejmě šíleně líbí a říkám si, jak je škoda, že v Čechách podobně hravý přístup k umění trochu chybí. 

Jessica Das ve svých ilustracích vymyslela Cat Island - místo, kde žijí exotická stvoření a gigantické kočky. That would be a nice place to live.)

4 komentáře

  1. Určitě to jdu omrknout!
    Tady hravý přístup k umění chybí, protože všichni teď chtejí být hlavně drsně komiksový a nebo umprumácky naturalističtí a ani jedno mně nebaví. :)
    Takže odpoledne v Mikronu! pa!

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)