Stránky

Nakresli dopis.

Když mi bylo kolem osmi až dvanácti let, moc ráda jsem psala dopisy. Nejčastěji babičce a pak taky kamarádkám z prázdnin, které byly zdaleka, a mně se po nich během školního roku stýskalo. Mezi moje nejoblíbenější dárky patřily krásné dopisní sady se zdobenými papíry a obálkou ve stejném stylu. Dneska už dopisy skoro nepíšu, a když už se k nějakému dostanu, tak rozhodně nepatří mým kamarádkám. Těm většinou posílám maily nebo zprávy přes Facebook. Domi ale dopisy píše. Babičce, tetě a dokonce už i svým kamarádkám. Jeden velmi rozsáhlý napsala, nebo spíš nakreslila na nedávném dopisním workshopu pro děti, který koncem dubna pořádalo papírnictví Papelote v sousední galerii CZECHDESIGN. Děti dostaly obří obálku, která zároveň sloužila jako dopisní papír. Mohly psát mamince, babičce, ale třeba také pohádkové bytosti nebo nejlepší kamrádce. Tak jako Domi, která na místo adresáta napsala jméno jedné ze svých tří nejlepších kamarádek. 

Dopisní workshop pro děti pořádalo papírnictví Papelote v galerii CZECHDESIGN

Zatímco děti tvořily, jejich rodiče měli čas prohlédnout si výstavu Papelote: carta, která v galerii potrvá do 23. května. Kromě krásných dopisních sad, kulatých pohledů Atlas mundi a dalších kousků z nové kolekce carta mě zaujal taky stůl s došlými dopisy a literární koutek, ve kterém byly knížky zaměřené právě na dopisování. Naprosto mě okouzlil finský komiks/graphic novel Kirjoita pian/Write back soon, jehož autorkou je talentovaná ilustrátorka Emmi Jormalainen. Pod každou stránkou je zároveň anglický překlad, díky kterému jsem se dozvěděla, o čem si hlavní hrdinka píše se svými kamarádkami. Úplně mi to připomnělo časy, kdy jsem si takhle dopisovala já.  

Z výstavy papelote:carta, která v galerii CZECHDESIGN ve Vojtěšské ulici potrvá do 23. května
Finský komiks Kirjoita pian/Write back soon od ilustrátorky Emmi Jormalainen.

1 komentář

  1. Moc děkuji za tento post! Papelote workshop mi bohužel unikl a tak děkuji za toto zprostředkování :) Musím se přiznat, že dopisy miluji a píšu pořád. Už ne tak často, jak tomu bývalo za mlada :), ale občas udělat si čas, sednout s papírem a tužkou a "hodit" na papír své myšlenky a podělit se tak o své starosti i radosti se svou kamarádkou, které mohu stejně tak poslat email... je prostě boží :)
    Hezké dny! Jolana

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)