Stránky

Pohádkový svět Zdeňka Smetany

Když jsme dřív bydleli v centru Prahy, Kampa byla naším oblíbeným místem, kam s Domi chodit na procházky. Je tu krásný park, skvělé dětské hřiště a taky se tu pořádají samé zajímavé akce. Museum Kampa jsme s Domi ale navštívili až teď - kdy je jí pět a místo ve středu bydlíme na okraji města. Máme to teď sice mnohem dál, ale i tak cesta stojí za to. Obzvlášť, když je v muzeu výstava prací Zdeňka Smetany, kterou jsme si před pár dny hezky užili.


Výstava Pohádkový svět Zdeňka Smetany v Museu Kampa potrvá do 5. října. Foto: FB muzea

Zdeněk Smetana, kterému bylo na konci července úctyhodných 89 let, je přední český výtvarník, scénárista a animátor. Jeho rukopis je spojen s populárními večerníčky pro děti jako je Křemílek a Vochomůrka, Rákosníček nebo Malá čarodějka. V oboru začal pracovat v jednadvaceti letech ve studiu kreslených filmů Bratři v triku, které vedl Jiří Trnka. Zpočátku jako fázař, později jako animátor. Až díky výstavě jsem zjistila, že je autorem scény rokenrolového tance Evy s ďablem ve filmu Stvoření světa, který s Domi milujeme. Na výstavě jsou kromě nejznámějších postaviček k vidění také ilustrace ke knížce Pranostiky. Rokem krok za rokem nebo kolekce grafických lisů znázorňující slavné literární postavy jako je Don Quichot nebo šašek Rigolleto. Výstava je rozprostřena do dvou míst. První část, kde jsou vystavená přísloví, a děti se tu můžou dívat na Smetanovy pohádky, je v mezipatře. Lístek platí i na další expozice v budově, takže můžete děti nechat chvilku koukat a sami si třeba projít výstavu Zdeňka Sýkory, která rozhodně stojí za to. 

Smetana a Sýkora. Dva Zdeňkové v Museu Kampa

Druhá část zahrnující Smetanovy cykly suchých jehel, oživlá zvířátka a jeho nejznámější pohádkové postavy se nachází v budově na dvoře, hned vedle muzejního obchůdku, kde mají spoustu krásných věcí za velmi dostupné ceny. 

Pro maminku časopisy a výtvarné publikace, pro Domi nálepky s postavičkami ze Smetanových pohádek.)

2 komentáře

  1. Ty nálepky vypadají parádně! Domi musela mít velkou radost. :)
    Já bych zašla na toho Sýkoru, moc se mi od něj líbí dekorace komínů na Letné.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)