Stránky

Jak se bydlí v Holandsku

Barevně, hravě, zábavně, ale zároveň čistě a minimalisticky. Holanďané si umí vzít to nejlepší ze skandinávského stylu, který ale dokážou interpertovat svým vlastním originálním způsobem. Ten odkazuje na přírodu, humor i útulné domácí pohodlí. Shodou různých náhod jsem se v několika holandských domácnostech octila a pokaždé mě jejich bydlení naprosto okouzlilo. Fotky ovšem žádné nemám, protože mě v té době nezajímaly byty, ale spíš lidi, a tak využívám sdílnosti holandských designérů a fotografů, kteří fotky krásného holandského bydlení zveřejňují online. 

Kdybych mohla, okamžitě se sem stěhuju. Dokonalé bydlení v Arnhemu. Foto: Binti Home 
Takhle krásně se svou rodinou bydlí Agata Seredyn, která spolu s manželem Arekem stojí za značkou dětského nábytku Rafa Kids. Současný byt vznikl z původního obchodu a rekonstrukce trvala půl roku. Foto: Souraya Hassan pro časopis 101woonideeen
Dřevěné stoly od značky SlowWood, které se ručně vyrábí v Holandsku z čistě přírodních materiálů.
A ke krásnému bydlení patří i krásné knížky. Tenhle příběh pro děti věnovaný všem maminkám světa ilustroval Martijn van der Linden.

24 komentářů

  1. Iri, bezvadné! Díky za velkou dávku inspirace. A ta knížka ta teda je! Plameňák na kole, toho vidím v rámu!!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, to by byla krása mít ty ilustrace jako plakáty. Martijn je šikovnej:)

      Vymazat
  2. Iri , tak zrovna teď jsem koukala po tom jak si zpestřit interier barvami a tady to mají fakt moc pěkně...a knížky bychom doma i četli :-))) (tedy já ne, aleděti jo :-) ), krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já jsem to dopsala a vzápětí na mě v Bloglovin vykoukl Tvůj dnešní post:) Tak jsem se naší blogerské telepatii musela smát:) Adamova barevná dekorace je super cool.) a ta knížka, ta je prý o maminkách, takže i pro nás:)

      Vymazat
  3. Milá Iri, moc se mi to líbí, krásná inspirace. Myslím, že s dětmi může být docela oříšek vytvořit a pak hlavně žít v čistě skandinávském interiéru. Černá, bílá, dřevo, odstíny šedi... je to sice nádherné, ale ty barvičky si stejně tu cestu vždycky nějak najdou a navíc, ne všichni členové domácnosti mohou chtít žít v čistě severském, často trochu monochromatickém bydlení. Tohle je myslím skvělé řešení a barvy nijak neubírají na vkusu a eleganci. Krásné dny, Veronika. :))
    http://wheretigerslive.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já myslím, že tam kde jsou děti, tam se skandinávské bydlení rozehraje barvami:) Z fotek to tak možná nepůsobí, ale realita asi bude trošku jiná ... Jinak děkuju za komentář, mrkla jsem se díky němu na Tvoje krásné nové matrojošky a ... je to prostě nádhera:)

      Vymazat
  4. Přesně tento barevný styl bydlení mi k tobě sedí, Iri. Já bych sev tom asi za 14 dní zbláznila, ale líbí se mi to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď už takhle začít opravdu bydlet. A přesvědčit k tomu zbytek rodiny, to bude ta nejtěžší část:)

      Vymazat
  5. To bydlení úplně navrchu mi zvedlo tep, neměnila bych nic, to je přesně pro mě! Nemáš adresu? Nutně bych se tam potřebovala hned přestěhovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, vím jen, že je to v Arnhemu. Ale potřebu mám úplně stejnou :)

      Vymazat
  6. Nikdy jsem nepropadla skandinávskému designu tak, jako ostatní. Asi proto, že jsem tam byla a bylo to studený jak psí čumák. Ale ten holandský a belgický, to je moje krevní skupina. Dokážou s dokonalostí sobě vlastní kombinovat drahé kousky s bazarovými, míchat barvy a materiály...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já v žádném skandinávském nikdy nebyla znám to jen z fotek a vyprávění, ale myslím, že by na mě udělal podobný dojem jako na Tebe. Není to holt pro každého.)

      Vymazat
  7. Mně se tento styl moc líbí, já jsem klidně i ještě o krapet něco studenějšího.. :-) Moc hezké a super inspirace.. ta teráska je parádní :-)))

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  8. Za mě jo, hlavně druhá fotka! Zvykla bych si....

    OdpovědětVymazat
  9. Já též, i na ten byt z té první.)

    OdpovědětVymazat
  10. áááá, z takových příspěvku se teď úplně stydím, my každá zeď jiná barva a jiný obraz, dřevo, plast, chlupy, sklo, kámen, zvířecí vzory a žádný styl! :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tomu nevěřím, ten kdo má slabost pro kvalitní knižní ilustrace, ten má určitě skvělý styl, i doma:)

      Vymazat
    2. Koupili jsme rozpadlou chajdu u vody, rekonstrukce musela být levně a rychle, bez nároku na styl. :D Ale už jdu na postupnou předělávku, jako první chci toho černého ptáka! :)

      Vymazat
    3. :) To zní ovšem moc hezky. Jinak tady moje bird inspirace do začátku.)
      http://www.pinterest.com/irinovak/eames-bird/

      Vymazat
  11. Je to krásné, něco takového bych jednou také chtěla :)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)