Stránky

Nejkrásnější školky světa

Školní rok už je zase v plném proudu a děti opět ráno odchází do školek a škol. Tráví tu docela dost času a tak je potřeba, aby tyhle prostory byly dostatečně praktické, hravé a esteticky příjemné. Díky internetu jsem si udělala malou exkurzi do školek, jesliček a kreativních dílen pro děti, které jsou zařízené opravdu krásně. 

Na dětské prostory je specialistkou izraelská designérka Sarit Shani Hay, která navrhuje interiéry školek a dětských center stejně jako nábytek a doplňky pro děti. Moc se mi líbí její letošní realizace Ramat Chen Elementary School for Art & Sience v Ramat Gan. 

Ramat Chen Elementary School for Art & Sience v Ramat Gan. Design: Sarit Shani Hay
Práce Sarit Shani Hay zpříjemňuje izraelským dětem i pobyt v nemocnici. Konkrétně v telavivské nemocnici Ichilov, kde v roce 2011 vznikla herna laděná do uklidňujících pastelových barev. 

Herna v nemocnici Ichilov, design: Sarit Shani Hay
O rok dřív se zrodil pohádkový interiér školky v Ramat Gan, ve kterém hrají hlavní roli obří mochomůrky a bílí krokodýli ... 

Školka v Ramat Gan, design: Sarit Shani Hay
Zajímavé prostory pro děti vznikají také v Japonsku, kde dokonce funguje zařízení, ve kterém děti tráví čas ve společnosti seniorů. Za mě je to skvělý nápad, který by se ve větší míře mohl zavést i u nás. Tyhle minimalistické jesličky ve formě dřevěného objektu, které vznikly v roce 2012 podle návrhu Yasutaka Konishi z ateliéru UID, zase děti učí souznit s přírodou. 

Jesličky v Hirošimě z dílny studia UID, foto: Hiroshi Ueda

O tom, že skandinávské děti vyrůstají v hezkém prostředí jistě není pochyb. A dětské kulturní centrum v dánském Koldingu tenhle předpoklad jen potrvzuje. Autorkou je architektka Dorte Mandrup, která pro děti vytvořila různé barvami oddělené zóny, důvtipná doupátka a prakticky zařízenou výtvarnou dílnu. 


Dětské kulturní centrum v Koldingu od architektky Dorte Mandrup, foto: Adam Mørk
A máme tu další skandinávské potěšení pro děti - soubour školek v norském městě Tromsø. Architekti ze studia 70°N stvořili multifunkční prostory, ve kterých je dostatek místa na hraní, schovávání, ale taky čtení nebo vaření. 

Školky v norském městě Tromsø, návrh: Studio 70°N, foto: Ivan Brodey
Domi má dva bratrance, kteří žijí v Německu, a tak jsem měla příležitost vidět, jak vypadají zdejší školky a hřiště. Líbily se mi moc. Tyhle tři školky jsou od berlínského studia Baukind.

Školka od berlínského studia Baukind, ve které židličky fungují jako šuplíky i stavebnice ...
Školka z dílny stejného studia, ve které se opakuje skvělý nápad s víceúrovňovým umyvadlem. 
Třetí školkou od Baukind se prolíná jednotné téma zaměřené na přírodu. 
Hezké školky jsou ale samozřejmě i v Čechách. Taková se nachází v Blansku a jednu její třídu nazvanou Modrá pastelka navrhla designérka Leona Fousková. Povedenou realizaci moc hezky nafotila blogerka a fotografka Bára Grünwaldová. A některé české školky jsou hned krásnější díky nábytku od designéra Tomáše Béma z atelieru a3b, který má samé dobré nápady. Třeba vytvořit křesílko v podobě malého kaštánku ...

Třída Modrá pastelka ve školce v Blansku. Design: Leona Fousková, foto: Barbora Grünwaldová
Křesílka a stolek od designéra Tomáše Béma z ateliéru a3b

11 komentářů

  1. Tak tohle je fakt skvělý! Prostředí pro děti by mělo být hravé, barevné, kreativní... když si vzpomenu na svoji školu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ta naše nebyla úplně hrozná, ale k tomuhle měla hodně hodně daleko:)

      Vymazat
  2. super nápad na post! pekné!

    OdpovědětVymazat
  3. Mne sa najviac paci ta prirodna v Hirosime od studia UID. :)
    A mimochodom pozyvam na Giveaway: http://myownblog14.blogspot.sk/2014/09/giveaway-time.html

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. No, musím říct, že ten mě taky dost zaujal:) Mít dítě v týhle školce, na konci roku putuje k nám :)

      Vymazat
  5. úžasné, nádherné. Někdy bych si přála být zase malá a moci se takhle vyřádit.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)