Stránky

Interiér s koťátkem

Jsou fotky, do kterých se člověk zamiluje na první pohled. A mně se to teď nedávno stalo v trafice. Zahlídla jsem obálku říjnového čísla časopisu Bydlení Stavby Reality, které se navíc věnuje českému designu. Aniž bych to mohla nějak víc ovlivnit, siamské koťátko, pletený růžový pléd a magická slova český design mě zkrátka navedly k pokladně. Když jsem časopis otevřela, potěšila mě taky návštěva u designéra Jerryho Kozy. Jeho dům, ve kterým žije se svou ženou Aničkou a jejich dvěma syny, už sice v několika reportážích byl, ale letní fotky Filipa Šlapala mi tohle bydlení ukázaly v jiném úhlu. Inspirovaly mě taky různé styly dětských pokojíčků, květinové DIY a fotostory věnovaná českému sklu a porcelánu. 

Titulní fotka říjnového vydání časopisu Bydlení Stavby Reality
Ta fotka je tak dokonalá, že bych se na ni vydržela dívat celé hodiny. Kombinace bílých a růžových odstínů a různých druhů pletenin, jejichž motiv je dokonce i na hrnečku, to je prostě dokonalá podzimní krása. Přispívá k ní i světlo svíček, makronky, štos knížek a časopisů a samozřejmě heboučké koťátko vznešeného siamského plemena. Hrozně mě zajímalo, kdo za fotkou stojí, ale nemohla jsem to nikde najít. Pomohla mi milá a ochotná šéfredaktorka titulu Radka Holubcová Chromovská, která mi prozradila, že autorkou fotky je německá fotografka Silke Zander. A teď už nejsem zamilovaná jen do titulní fotky s kotětem, ale do celého jejího portfolia. 




Styling "interiéru s koťátkem" má na svědomí Frauke Jank, foto: Silke Zander/Picture Press
Silke kromě interiérů fotí také krásné reportáže, portréty a specializuje se na aranžmá květin, které jsou jak jinak, než nádherné. Její fotky jsou světlé, nežné a útulné. Člověk má pocit, že jsou naprosto dokonalé, ale zároveň to vypadá, že vlastně vznikly jen tak mimochodem. A tenhle bezstarostný dojem většinou bývá výsledkem té nejtvrdší práce. 


O tenhle styling pro časopis Living at home se za využití DIY doplňků z papíru postarala Anne Beckwilm. Foto: Silke Zander/Picture Press
Návštěva u grafičky Tante Tin pro časopis Living at home, styling: kathrin klatte, Foto: Silke Zander/Picture Press
Irský zpěvák James Vincent McMorrow očima Silke Zander
Foto: Silke Zander/Picture Press
Ale zpátky k fotce s koťátkem respektive k říjnovému vydání časopisu, díky kterému jsem práci talentované fotografky objevila. Jsou v něm totiž i další zajímavé fotky a informace. Dozvěděla jsem se třeba, že Závod Klatovy, který je součástí značky Jitona, dodává dýhovaný sortiment pro Ikeu, nebo že značka Tescoma vznikla v 90. leteh s cílem vydělat mladým muzikantům Petru Chmelovi a Jiřímu Vaculíkovi na nové aparatury. A v rozhovoru s designérem Rony Pleslem mě pobavilo jeho přiznání, že se stydí za své první návrhy. Prý byly příliš funny, barevné a veselé.) Návrhář se tehdy totiž inspiroval tvorbou švédské sklárny Kosta Boda nebo italskou značkou Alessi, zatímco dnes už má jiné lásky...


Rony Plesl už se odmiloval a já jsem se zamilovala. Kosta Boda vyrábí nádherné věci. Tyhle skleněné Cup Cakes navrhla Anna Ehrner.
Foto: Filip Šlapal, Bydlení Stavby Reality 
Říjnové vydání časopisu Bydlení Stavby Reality - reportáž u Jerryho a Anny Kozových, Jerry má dobrý triko.)
Říjnové vydání časopisu Bydlení Stavby Reality - z článku o českém designu. Kromě Papelote a Fatry se v něm píše také o značkách TON, Polstrin, Tescoma a dalších. 

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)