Stránky

Jak vznikala hipster girl pro Dejmidarek.cz

Evi a Matěj, kterým pomáhám rozjet jejich start up Dejmidarek.cz, jsou na mě velice hodní a podporují mě v mých volnočasových aktivitách. Například mi čas od času zadají nakreslit nějaký obrázek pro náš blog. Teď naposledy jsem tvořila hipster girl, která se hodila k naší čerstvé statistice. Rozhodli jsme se totiž, že zanalyzujeme seznam přání (samozřejmě anonymních, nebojte.) našich uživatelů. Výsledek nás docela pobavil. Ve wish listech se totiž nápadně často opakují Polaroidy, conversky, veganské kuchařky a iPhony. No, úplná hipster párty se na Dejmidarek.cz rozjíždí:) 

Už když to teď píšu, představuju si všechny ty rozhořčené komentáře, kteří mě upozorňují, že slovo hipster nejde takhle zneužívat a už vůbec ne ho řadit do nějakých škatulek. I já sama jsem unavená z toho, jak se pořád mluví o tom, kdo je a kdo není hipster, a slovo začíná mít tolik významů, kolik je na světě lidí (hipsterů.) 

Já bych tady moc ráda řekla, že hipstera vidím jako alternativního člověka, který nejde s proudem, ale hledá zábavu i smysl života jinde, než většina ostatních. Moje zkušenost je ale taková, že s prvními "hipstery" jsem trávila letní prázdniny v Londýně, když jsem byla ještě hodně mladá a nezkušená. Ti kluci se mi moc líbili, protože byli hubení, obepnutí, zarostlí (= všichni stejní) a znali hudbu, filmy a seriály, které mi otevřely nový svět. To jsem ale ještě nevěděla, že stejné kluky budu za pár let potkávat i u nás v Praze:)
To je Ben. Normální anglický kluk, kterého teď zpětně považuju za velkého hipstera.)
Ale zpět ke kreslení. Je to činnost, která mě sice baví, ale moc mi nejde. Takže každý proces, který se jí týká, je pro mě hotové utrpení. Abych ho aspoň trochu zmírnila, začnu většinou rovnou tak, že si otevřu Pinterest:) Zadám heslo, které nejvíc odpovídá mé představě. V tomhle případě to bylo jasné - hipster gril. Vyjelo mi jich samozřejmě hodně, ale žádná nebyla vyfocená tak, abych jí mohla dokreslit conversky, na krk pověsit polaroid a pod ruku jí dát veganskou kuchařku. A tak jsem zaklapla počítač a šla se dívat do své osvědčené sbírky módních fotek. Když byla moje girl hotová, k počítači jsem se vrátila, a podle fotek jí dokreslila všechny potřebné hipster detaily včetně brýlí a obří šály. Přidávám fotky výrobního procesu a odkaz na magazín Dejmidarek.cz, kde si o naší statistice můžete přečíst víc. A najdete tam i tipy na hipster dárky. Třeba se vám budou hodit:) 

Výrobní proces a finální výsledek. Analýzu provedla ekonomka Evi, o grafy se postaral matfyzák Matěj.)

3 komentáře

  1. Na muj vkus se hipsteri resi az moc, navic pro me to treba tady v dansku naprosto pozbyva vyznamu protoze hipster je tu uplne kazdy, takze je uz z toho vlastne dost mainstream.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vždyť já si to taky myslím a není se ani čemu divit, takhe to bylo, je a bude se vším. Užší skupina lidí něco objeví, širšímu publiku se to zalíbí a je z toho mainstream. Jen si teď nejsem úplně jistá, co je vlastně alternativní teď. Asi simple nature styl, který kolem buduje třeba tým Kinfolku.

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)